Hogyan legyen sikeres a diéta?

Rengetegen fogadkozunk, hogy idén másképp lesz, és végre leadunk pár kilót. Ebben a cikkben végigjárunk néhány lehetséges utat, és pár alapszabályt is lefektetünk, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy fogyjunk.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a csodás alak nem kiváltság, hanem mindenki számára elérhető egy kis odafigyeléssel és egészséges étrenddel. A koplalással járó fogyókúrák nem csak nem működnek, de még károsak is a szervezetre. A test alkalmazkodik az alacsony kalóriabevitelhez, és védekező mechanizmusok sorát indítja el a szervezetben. A test az eddiginél kevesebb zsírégető enzimet termel, és a zsírsejtek is kisebb mennyiségben szabadítanak fel leptin hormont, ami azt jelzi az agynak, hogy jól lakott, és nem kell többet enni. A plusz izmokat a test felhasználja, mivel nem kap elegendő energiát az alacsony kalóriamennyiségnek köszönhetően, és az izmok fenntartásához sok energia szükséges. Hosszútávon a rendkívül alacsony energiabevitel valójában zsírosabbá teheti a testet, mert amint leáll az ember a diétával a test továbbra is spórol, és kevesebb kalóriát éget el. Továbbá minden nélkülözhető kalóriát elraktároz, így nagyon gyorsan vissza lehet szedni a leadott kilókat.

A fogyókúrázók néhány nagyon gyakori hibája
• Az első és talán legnagyobb hiba, hogy magára a fogyókúrára úgy tekintünk, mint egy időszakra, ahol néhány hétig szenvedünk és lemondunk bizonyos dolgokról, és utána visszatérünk a régi életmódhoz, ami újabb elhízáshoz vezet. A diétára úgy kell tekinteni, mint a mozgás és a táplálkozás közötti egészséges arány megtalálásának állandó folyamatára.

• Rossz célkitűzés, megvalósíthatatlan tervek felállítása magunkkal szemben még egy további malőr. Nem lehet, hogy ma január elsején 120 kiló vagyok, februárra 110 akarok lenni, ugyanis az ajánlott testsúlyvesztés, ami még nem veszélyezteti a szervezet működését az hetente 0.5-1 kilogramm. Célokat apró kis lépésekben kell megtenni, hogy sikerélmény érje az embert, és ne adja fel egy hét után a terveit. Ilyen elhatározások lehetnek a 25 percről 30-ra emelt kardió, és a 4,5 kilométer futás helyett az 5.

• Nincs olyan, hogy helyi zsírégetés, mivel a szervezet határozza meg, hogy honnan tűnjön el a zsírréteg. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy 100%-ban a test maga dönti el, mikor, honnan használja fel a zsírt, és semmilyen módon nem befolyásolható ez, se helyi edzéssel, se helyi szaunával, se semmivel. A leghatékonyabb kalóriaégetéshez a legnagyobb izomcsoportokat kell átmozgatni, a combot és a hátat, nem pedig a méretében kicsi hasizmot.

• Az éheztetés is egy tipikus hiba a fogyni vágyóknál, hiszen ha sanyargatjuk a testet, az alkalmazkodik, és az anyagcsere lelassításával válaszol. Ha éhezünk a szervezet nagyobb megterhelés hatására lebontja az izmokat, ami testsúlyban csökkenést eredményez, azonban testösszetételben rossz irányú változást jelent. A megoldás a rendszeres, de egész napra lebontva kalóriában nem magas étkezés. Vegan-Bodybuilding-Diet

• A súlyzós edzésektől nem szabad félni, tudniillik ez a fajta edzés javítja az izmok tónusát, és csak a nagyon intenzív tréning növeli azok méretét. Minél nagyobb valakinek az izomzata annál több kalóriát éget el mozgás nélkül is. Sok hölgy azért nem akar súlyokkal dolgozni, mert nem kíván olyan izomzatot felépíteni, mint a testépítő férfiak. Nagyon nehéz olyan mennyiségű izmot felszedni, mint amennyi a testépítőkön van, nagyon komoly étrend, rengeteg protein és hatalmas súlyok kellenek ahhoz, hogy valaki bodybuilder legyen.

• Mindent kilókban mérni hiba, ugyanis a szervezetünk kétharmada víz, így abból könnyen tudunk fogyni naponta több kilót is szomjazással, vagy vízhajtó készítményekkel. Amire figyelni érdemes az a testzsír százalék csökkentése, ami a normális testalkatú férfiaknál 10-19%, a nőknél 20-29% között mozog. A testzsírt csak diétával és mozgással közösen tudjuk csökkenteni, aminek a vizsgálatához kaliperes, vagy elektromos mérések szükségesek, amit a sportorvosnál, illetve felszereltebb edzőtermekben lehet megmérni.

• Nem szabad csalni, ha diéta van, akkor nem lehet vendégségbe végigkóstolni mind a 23 süteményt az 5 fogásos ebéd után, mert a szervezet ezeket a kalóriákat hatékonyabban építi a szervezetbe, és az egész hetes megtürtőztetés nem ér semmit. A cél az lenne, hogy fokozatosan áttérjünk az energikus életmódra, ne fogyasszunk felesleges kalóriákat, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem ehetünk finomat, csak azt, hogy ne tömjük tele magunkat.

Két módszerre szeretném még felhívni a figyelmet, amivel egyszerűbb lehet a testsúlyvesztés. Az első a kalóriaszámlálás, amivel meghatározható a fogyáshoz szükséges napi kalóriakeretet. Ezen a linken mindenki kiszámolhatja, hogy mekkora a napi kalóriaigénye, és milyen értéket kell kövessen, amennyiben fogyni kíván. Fontos, hogy ha valaki rendszeresen sportol, annak a kalória bevitelét is emelnie kell, hogy az optimális kalóriahiány meglegyen. A másik még az előzőnél is egyszerűbb módszer a felezős diéta, amit még a legfalánkabb ember is sikerrel követhet. A diéta lényege, hogy lehet enni mindent, amit eddig evett az ember, de mindenből csak feleakkora adagot. Ez vonatkozik az alkoholra is és a cukorral készült italokra, mint a gyümölcslevek, üdítők, tejes italok, azonban a vízre nem. A módszerhez ajánlatos a szokásosnál kisebb méretű tányérból enni, hogy ne szedjünk ki többet a megengedettnél.

Mindenkinek sok sikert kívánok a céljai eléréséhez!

Források:
www.kaloriaguru.hu
www.shop.builder.hu
www.biotechusashop.hu
Kép forrása:
www.femcafe.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]