Itt a debreceni Bubi – Egyedülálló kerékpárkölcsönző nyílik a Debreceni Egyetemen

Az országban egyedülálló kerékpárkölcsönző rendszert alakított ki 35 millió forintos saját forrásból a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) az intézmény campusain – közölte az UniBike pénteki avatóünnepségén Bognár István, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese.

Március 30-ától az Egyetem téri, a Kassai úti és a Böszörményi úti campus, valamint az Auguszta között kilencven, GPS-nyomkövetővel ellátott egyetemi kerékpár áll a hallgatók és oktatók rendelkezésére, hogy gyorsan és környezetbarát módon juthassanak el az egyik egyetemi helyszínről a másikra.

Legközelebb a padovai egyetemen működik a miénkhez hasonló egyetemi kerékpárkölcsönző rendszer, amelynek kidolgozását valós hallgatói igények indokolták.”-mondta el az UniBike pénteki átadóünnepségén Bognár István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökhelyettese. A mostani rendszer ötletét egy néhány évvel korábbi, az egyetem hallgatói önkormányzatának környezetvédelmi bizottsága által létrehozott kerékpáros projekt óriási sikere adta.

A DEHÖK saját forrásból, 35 millió forintból építette ki a bringarendszert, amelyhez Szilvássy Zoltán rektor gratulált a hallgatóknak, hozzátéve, hogy a diákjólétnek része az egyetemen belüli kényelmes közlekedés is. Kiemelte, Debrecen ráadásul éppen olyan város, ahol kerékpárral minden könnyen elérhető. A rektor a kerékpárok külsejéről sem felejtett el említést tenni: a diákok szerinte jól eltalálták a dizájnt, hiszen a kék a tudomány színe.

Jávor András rektorhelyettes elmondta a megnyitón, több szempontból is fontosnak tartja a projektet, hiszen az egyetem intézményei csodálatos környezetben, ám nagy területen helyezkedik el, mintegy háromszáz postacímmel. A rektorhelyettes arra is kitért, hogy a hallgatói önkormányzat és a rektori vezetés példaértékű viszonyát tükrözi ez a beruházás is.

A kerékpárrendszer az ötlettől a megvalósulásig másfél év alatt épült ki az egyetemen. A jelenlegi négy dokkoló állomásból és kilencven kerékpárból álló flottát az egyetem bővíteni szeretné a jövőben, a Hittudományi Egyetemet is bekapcsolva az elérhető útvonalakba – jelentette be Bács Zoltán kancellár.

Az Unibike rendszert bárki – hallgató, oktató, dolgozó – használhatja, aki DEKA kártyával rendelkezik. (A kártyát ezen az oldalon lehet ingyenesen igényelni.) A kerékpárért az első félórában nem kell fizetni, azt követően óránként kétszáz forintba kerül a kölcsönzés, de akár féléves és éves bérlet is váltható három-, illetve ötezer forintért. A regisztráció és egyéb információk ezen a linken találhatóak.

A kerékpárrendszer logójára, megjelenésére több száz hallgatói ötletpályázat érkezett, a nyertes végül Hernyák Gergő lett, akit az ünnepélyes átadón mutattak be. A rendezvény után az egyetemi és diákvezetők közösen próbálták ki a kerékpárokat.

 

Forrás: eduline.hu, unideb.hu

Kép forrása: iho.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]