Kiütéses sikert arattak kosarasaink a Győr felett

Hosszabb szünet után, 2016. február 29-én újra – egyben az idei alapszakasz kiírásában utoljára – hazai pályán lépett pályára az ELTE-BEAC a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokságban. A Tüskecsarnokban a győri Széchenyi István Egyetem legjobbjai vendégeskedtek, ám sok örömben nem volt részük, hiszen kosarasaink az első perctől kezdve vezettek, végül pedig kiütéses sikert arattak.

A két csapat őszi összecsapása két játékosról, az egyaránt 37-37 ponttal záró győri Baruta Richárdról és ELTE-s Buza Dánielről szólt, akkor azonban a hazaiak jöttek ki jobban az idegőrlő végjátékból, és 93–91-re legyőzték a mieinket. Azonban a novemberi találkozóval ellentétben, Budapesten sem Baruta, sem Buza nem lépett pályára, a mérkőzésen pedig a ponteső és az izgalmak is elmaradtak.

A találkozó elején alaposan bekezdett a hazai csapat: Gyurcsányi Péter egy triplával nyitotta a sort, majd Dévényi Gábor sorozatban hat pontot dobott, így négy perc elteltével máris tizenegy ponttal vezettünk, miután a vendégek mindössze egy büntetőt értékesítettek. Ezt követően a negyed folytatásában sem állt le a BEAC-henger, hiszen a rendkívül gyengén büntetőző vendégek nem tudtak mit kezdeni a jól záró hazai védelemmel, támadásban pedig megállíthatatlannak tűntek a mieink, így a negyed végére tizenhárom pontos különbség alakult ki a két együttes között. (23–10)

A második tíz perc elején támadásban kissé megtorpant a BEAC – csak három perc elteltével sikerült újabb pontokat a táblára tenni –, ám a vendégek játékát is sok hiba és pontatlanság jellemezte, így a még edzőjük időkérése ellenére sem tudtak felzárkózni. Sőt, a nagyszünet előtt Gyurcsányi, Dévényi és Sakucs Balázs vezetésével – hárman harminchét pontot hoztak össze csapatuk első félidőben dobott negyvenkettőjéből (!) – újra megindult a BEAC, és magabiztos játékot bemutatva, közel húszpontos előnnyel vonulhatott a pihenőre. (42–25)

A harmadik negyed elején egy három pontossal kezdett a Győr, ám a következő nyolc percben egyszer sem talált a hazai gyűrűbe. Ezalatt a pályán óriási rohanás kezdődött, ez azonban rengeteg hibával járt együtt: sok labda pattant ki a gyűrűből, valamint sok volt az eladott labdák száma is magas volt. Ennek ellenére az ELTE-s srácok egy 14–0-s rohanással közel harmincpontos különbséget alakítottak ki, amire a harmadik tíz perc végén egyetlen büntetővel tudott válaszolni a vendégcsapat, így egy pont híján harmincpontos különbség alakult ki a két alakulat között. (58–29)

A záró szakaszra már minden lényeges kérdésre megkaptuk a választ, ami a találkozó színvonalán is meglátszott. Védekezésben már lazult a figyelem a hazaiak részéről, így a vendégek 14–10-re megnyerték a rengeteg technikai hibával tarkított utolsó negyedet, ez azonban már szépségtapasznak is kevés volt, hiszen a BEAC örömjátékot bemutatva, huszonöt pontos, teljesen megérdemelt győzelmet aratott, és visszavágott a Győrnek az ősszel a hajrában elbukott mérkőzésért. (68–43)

A hazai gárdából nehéz kiemelni bárkit is, hiszen igazi csapatként, mindenki hozzátette a maga részét a sikerhez, ám mindenképp meg kell említeni Dévényi Gábor dupla dupláját (húsz pont és tizennégy lepattanó), az első félidőben remeklő Gyurcsányi Péter és Sakucs Balázs három-három tripláját, valamint az utolsó pillanatig nagyot küzdő és tizenegy lepattanót begyűjtő Szentesi Bendegúz teljesítményét. A győriek legeredményesebbje a tizenhat pontot – közte három triplát – dobó Kovács Tamás volt.

A találkozót követően Varga Zsolt, a BEAC edzője értékelte a látottakat:

„Igyekeztünk itthon szépen befejezni a szezont, és ezt szerencsére sikerült is megvalósítanunk. Hozzá kell tenni, hogy a Győr most tartalékosan jött el hozzánk. Ennek ellenére jól kezdtük a meccset, és tudtuk tartani az elején látott iramot is. Sok formációban tudtam játszatni a csapatot, így ez egy jó gyakorlás is volt. Büszke vagyok a srácokra, mindenki kihozta magából azt, ami kellett ehhez a mai sikerhez.”

ELTE-BEAC–SZE-Győr 68–43 (23–10, 19–15, 16–4, 10–14)
Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Major Ádám, Györfy Ruben.
ELTE-BEAC: Gyurcsányi Péter 11/9, Czermann Tamás, Mokos Dániel 6/6, Dévényi Gábor 20, Szekeres Ábel 10/3, Mayer Patrik, Sakucs Balázs 13/9, Szentesi Bendegúz 6, Czimer Máté 2, Soltész István. Edző: Varga Zsolt.
SZE-Győr: Bosnyák László 3, Kovács Tamás 16/9, Hlinyánszky Gábor 4/3, Bartalus Erik 8/6, Tóth Ákos, Iváncsics Ákos 4, Vida Tamás, Palavics Barnabás 8, Káli Szabolcs. Edző: Németh István és Csaplár-Nagy Ervin.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]