Visszaszámlálás Lillehammerig

Közel 40 nap múlva elrajtol a II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG) a norvégiai Lillehammerben, ahol hazánkat 14 versenyző képviseli majd alpesi és északi sízés, biatlon, ügyességi jégkorongozás, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síugrás és snowboard versenyszámokban. A norvég település a ’94-es téli játékok után másodszor ad otthont téli ötkarikás eseménynek, melyen várhatóan 78 ország 1100 sportolója 15 sportág 70 versenyszámában fog megmérkőzni.

Magyarországot 14 sportoló képviseli különböző téli sportágakban az idei Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon, mely a norvég kisvárosban, Lillehammerben kerül megrendezésre február 12. és 21. között. „A szezon egyik legjelentősebb eseménye számunkra az ifjúsági olimpia” – emelte ki Kovács Barna, a magyar delegáció szövetségi kapitánya egy sajtótájékoztató alkalmával. A magyar csapat és a küldöttség összetételét a MOB 2015. május 12-ei közgyűlése fogadta el, így összesen 8 sportágban indulhat 14 kvótát szerzett fiatal versenyzőnk, akik közül többen a vorarlberg-liechtensteini 2015-ös Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is részt vettek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a MOB-ot kérte fel korábban az ifjúsági olimpia fiatal nagykövetének jelölésére; a választás pedig a szocsi olimpikon, többszörös magyar bajnok Nagy Konrádra esett.

A játékok kötelező eleme, az olimpiai láng sem maradhat el, amit hetvenkét nappal a megnyitó előtt az első újkori olimpia helyszínén, az athéni stadionban gyújtottak meg, majd indítottak útjára Norvégia felé, ahol is Ingrid Alexandra hercegnő lobbantja majd fel a lángot a megnyitó ünnepségen.

A kultúra is képviselteti magát Sjoggfest néven a megmérettetésen, ezzel színesítve a programok skáláját; a játékok alkalmával több mint 200 kisebb-nagyobb rendezvényre kerül sor a 10 nap alatt. Nagyrészt zenei eseményekre kerül sor, közel 100 koncert lesz, ahol bemutatkoznak a fiatal, norvég tehetségek. Még egy jégből készült diszkót is építenek a Sjogg Parkban, ahol ismert DJ-k adják majd a műsort. A belvárosba szabadtéri óráskivetítőt terveznek elhelyezni a szervezők, melyen a játékok ideje alatt mintegy 25 sport, természet és expedíció témájú filmet nézhetnek az érdeklődők. Továbbá bemutatkoznak nem olimpiai sportágak is, kipróbálható lesz a telemark, a jégmászás, az icestock, a bandy és a parkour is.

A tavalyi évben Innsbruckban, az első téli játékokon összesen 189 medál talált gazdára, Magyarország (6 sportágban 9 versenyzővel) a nemzetek éremtáblázatán a hetven ország között a 20. helyen zárt. A magyar küldöttség kiemelkedő eredményét két jégkorongozó, Gasparics Fanni és Kovács Attila érte el: az egyéni ügyességi számban mindketten ezüstérmesek lettek.

forrás: mob.hu/lillehammer-2016

kép: olympic.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]