Ők lehetnek a téli olimpia sztárjai

Kevesebb, mint 50 nap és kezdődnek a XXIII. téli olimpiai játékok a Távol-Kelet egyik legfejlettebb országában, Dél-Koreában. Lássuk, hogy ki lesz az a tíz sportoló, akik miatt érdemes lesz korán kelni februárban!

Vajon Phjongcshang, avagy eredeti nyelven PyeongChang lesz-e a helyszíne a magyar sport első téli olimpiai aranyérmének megszerzésére? Erre a kérdésre is megkapjuk a választ február 9-25. között megrendezésre kerülő ötkarikás játékokon. Most következő összeállításunkban igyekeztünk minden típusú téli sportból kiválasztani a legnagyobb sztárokat.

Alina Zagitova – Oroszország, 15 éves, műkorcsolya

Nem csak listánk, de az egész olimpia legfiatalabb sportolója lehet az oroszok állami szintű doppingolása miatt az ötkarikás zászló alatt versenyző fiatal lány, aki a novemberi Grand Prix-finálé megnyerésével bizonyította hatalmas tehetségét.

Felix Loch – Németország, 28 éves, szánkó

Ez bizony nem az a fajta „szánkózgatás”, amit kisgyermekként a domboldalában csináltunk, hanem egy sokkal veszélyesebb fajtája annak. Loch ebben a változatban kétszeres olimpiai-, és ötszörös világbajnoknak mondhatja magát, és akkor még csak az egyéni eredményeiről beszéltünk…

Johannes Høsflot Klæbo – Norvégia, 21 éves, sífutás

Létezik egy sífutó, akit gyakorlatilag lehetetlen hajrában megverni, ő nem más, mint a kétszeres olimpiai- és tizenháromszoros világbajnok norvég Petter Northug, aki korunk legjobb versenyzője, így adná magát, hogy őt tesszük fel a listára a sífutók közül, ám Northug eddig semmit nem mutatott magából ezen a télen, ezért honfitársára, Johannes Klæbore esett a választásunk, aki a legjobb sprinter a mezőnyben.

pjong2

Johannes Thingnes Bø – Norvégia, 24 éves, biatlon

Van egy legenda, mely szerint a norvég kisbabák sífutóléccel a lábukon születnek. Ha megtanítják a gyermeket megfelelő szinten lőni, akkor megkapjuk a tökéletes biatlonost. Napjainkban ennek prototípusa már nem a „biatlon királyának” becézett nyolcszoros olimpiai bajnok Ole Einar Bjørndalen, hanem az a Johannes Bø, aki a szezon eddigi nyolc versenyéből ötöt megnyert!

Kamil Stoch – Lengyelország, 30 éves, síugrás

2013-ban szerezte meg első vb-címét, amelyet aztán nagyobbnál nagyobb sikerek követtek. A rá következő évben a világkupát is meg tudta nyerni és a legutóbbi olimpián is tarolt, ugyanis mindkét sáncon megszerezte az aranyérmet. Tavaly a síugrók számára legnagyobb presztízzsel járó Négysáncversenyt is bezsebelte, amivel igazi klasszissá lépett elő. Idén még nincs győzelme, ám nem lennénk meglepve, ha csúcsformáját tudatosan az olimpiára tartogatná.

Marcel Hirscher – Ausztria, 28 éves, alpesi sí

A síelő, aki a szemünk előtt írja a történelmet. Az elmúlt hat összetett-világkupa győzelmének a birtokosa. Hat vb-arany, 49 világkupa-győzelem, 113 világkupa-érem. 28 éves korára a téli olimpiai aranyérmen kívül mindent megnyert, amit csak meg lehet. Egyszerűen élmény nézni, ahogy a szűkre tűzött kapuk között a fekete pályán szlalomozik. Legenda.

fourcade

Martin Fourcade – Franciaország, 29 éves, biatlon

Bár a decemberi eredmények alapján úgy tűnik, hogy Johannes Bø személyében méltó kihívót kapott a világ jelenlegi legjobb biatlonosa, Phjongcshangban azért a francia lesz az ember, akit le kell győzni. Dominanciája akkora, mint Hirscheré alpesi síben, Fourcade szintúgy hatszoros címvédő a világkupában.

Michaela Shiffrin – amerikai, 22 éves, alpesi sí

A 22 éves korára verhetetlenné váló szlalomos dominanciája hat éve, 16 esztendősen kezdődött, ekkor nyerte első világkupa versenyét Svédországban. Ezt további 35 vk-győzelem követte sőt, márciusban övé lett az összetett-világkupa megnyeréséért járó kristálygömb is. Ami még elképesztő Shiffrinnel kapcsolatban, hogy szlalomban nagy világeseményen (vb, olimpia) eddig még nem szenvedett vereséget!

Lindsey Jacobellis – amerikai, 32 éves, snowboard

Jacobellis kicsit olyan helyzetben van, mint Hirscher: az olimpián kívül mindent megnyert már, amit meg lehet, méghozzá többször is. A cross versenyek látványosságát az adja, hogy itt a síelők egymás ellen versenyeznek, nem pedig az idő ellen. Az amerikai snowboardos ebben annyira jó, hogy 2005 óta megrendezett hét világbajnokságból ötöt meg tudott nyerni.

pjong3

Rasmus Dahlin – svéd, 17 éves, jégkorong

A jégkorongos nevük kiválasztása során azért vagyunk nehéz helyzetben, mert az NHL-sztárok jelen állás szerint távol maradnak az olimpiától, így kénytelenek vagyunk máshogy megközelíteni a dolgot. A svéd bajnokságban a Frölunda csapatában játszó Dahlin abszolút 1/1 várományos a következő NHL drafton, tipikus „franchise player” lehet valamelyik nagy amerikai klubban, ehhez azonban még bizonyítania kell a fiatal védőnek.

+1 Liu Shaolin Sándor – magyar, 22 éves, short-track

Magyarország legnagyobb reménysége, aki fiatal kora ellenére az egyik legnagyobb magyar sztárrá nőheti ki magát Dél-Koreában, hogyha úgy korcsolyázik, ahogyan azt az elmúlt három évben tette. Liu folyamatosan fejlődik, 2016-ban 500 méteren lett világbajnok, ám ebben az idényben az 1000 méter volt a fő erőssége, melyben megnyerte a világkupa-sorozatot. Ha az aranyérmet nem is lehet elvárni egy ilyen kontakt sportban, azért egy-két éremre simán odaérhet a magyar koris.

A képek forrása: Transworld snowboarding, FIS, Biathlonworld, zimbio.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]