2017 legérdekesebb színházi előadásai

A fővárosi színházak repertoárja tavaly is változatos volt. A 2017-es bemutatók közül válogattunk ki megtekintésre érdemes, izgalmas előadásokat. Íme a legjobbak tízes listája, melyben prózai és zenés darabok egyaránt helyet kaptak.

1. Futótűz

A Futótűz egy nyomozás története: Nawal a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot, azonban a nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba. A Radnóti Színház nagy sikerű előadásának rendezője Alföldi Róbert, főbb szereplői László Zsolt, Martinovics Dorina, Vilmányi Benett, Kováts Adél és Csomós Mari.

2. Ascher Tamás Háromszéken

Pintér Béla és Társulata A bajnok után 2017-ben is rendezett a Katona József Színházban, Ascher Tamás Háromszéken címmel. „Hogy mi történt volna, ha Ascher Tamás ellátogat Erdélybe valamikor a kilencvenes években színházi kurzust tartani? Mi lett volna, ha Bezerédi Zoltánnak lett volna egy használt Zastavája? És hogy megrendezte volna-e Máté Gábor a Három nővér-t, ha egy véletlen folytán valóban összetalálkozik az akkoriban még csak színész Pintér Bélával? Senki sem tudhatja. Csupán arra kaphatunk választ, hogyan képzelte el mindezt Pintér Béla 2017-ben, és hogyan meséli el társulatának néhány tagja, illetve a Katona színészeinek segítségével.”

3. A Pál utcai fiúk

A magyar irodalom egyik legismertebb alkotásából, Molnár Ferenc azonos című regényéből regényéből Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián készített zenés játékot. Az előadást 2016 végén mutattak be a Vígszínházban, azonban a Pál utcaiak és a vörös ingesek történetét 2017-ben is nagy sikerrel játszották a teátrumban. A főbb szerepekben Fesztbaum Béla, Wunderlich József, Vecsei H. Miklós és Csapó Attila láthatók. Tóth Andrással készült interjúnkat itt olvashatjátok.

pál utcai fiúk

4. Így szerettek ők

Az Átrium Színházban ismert színészek közreműködésével felolvasó színházi sorozat indult Nyáry Krisztián népszerű történeteinek hatására. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét. 2017-ben Kosztolányi Dezső, József Attila és Szabó Lőrinc művei kerültek a közönség elé, 2018-ban azonban sorra kerül Móricz Zsigmond és Karinthy Frigyes is.

5. Háború és béke

Lev Tolsztoj művét Alekszandr Bargman vitte színre Helen Edmundson adaptációja alapján. A Háború és béke családtörténeteiben a legfontosabb szereplők közül Pierre Bezuhov (Király Dániel) Napóleon-rajongóból a háborútól megundorodva válik az élet szentségét hirdető emberré. Barátja, Andrej herceg (Wunderlich József) a családja elől menekül a hadseregbe. A színdarabot 2017. december 16-án mutatták be a Vígszínházban.

6. A Notre Dame-i toronyőr

Victor Hugo regényéből a Disney egykori rajzfilmje alapján Alan Menken zenéjével készült musical Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Quasimodo-t Veréb Tamás, Esmeraldát Gubik Petra, Claude Frollo-t Szabó P. Szilveszter alakítja. Az előadást a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be nyáron, szeptembertől pedig a Budapesti Operettszínház színpadán látható.

7. Mondjad, Atikám!

Az előadás Vecsei H. Miklós József Attila-estje, melyen József Attila életútjának, verseinek és szerelmeinek felidézésével a színész arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is jelent nekünk József Attila. A Pesti Színház a Mondjad, Atikám! című előadással József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából emlékezik meg a költőről.

8. A játékos

Dosztojevszkij művét, A játékos-t Fekete Ádám színpadra alkalmazásában Fehér Balázs Benő rendezte meg a Radnóti Színházban. Dosztojevszkij kisregénye egy fiktív német fürdővárosban, Roulettenburgban játszódik, szereplői a kaszinói élet alakjai. A történet főhőse Alekszej, a fiatal tanító (Vilmányi Benett), aki ambivalens szerelmi viszonyba keveredik Polinával (Sodró Eliza), és hogy pénzt szerezzen a lánynak, szerencsejátékba kezd, de végül elveszti az irányítást a játék felett.

játékos

9. Hamlet

A Vígszínház 122 éves történetében ez az első alkalom, hogy műsorra kerül Shakespeare egyik leghíresebb műve, a Hamlet. Claudiust Hegedüs D. Géza, Gertrudot Börcsök Enikő, Hamletet ifj. Vidnyánszky Attila játssza, a rendező Eszenyi Enikő.

10.  József és testvérei

Thomas Mann művének témája József története és érvényesülése, illetve az ókori Kelet mítoszainak és vallásainak értelmező újramesélése. Az Örkény Színház előadása közel öt óra hosszúságú, három részben játsszák. A darab Ascher Tamás és a színpadi adaptációt készítő Gáspár Ildikó munkája.

 

Forrás: ÁtriumBudapesti OperettszínházVígszínházRadnóti SzínházKatona József Színház

Kiemelt kép: leedscitymagazine

Képek: Vígszínház – Gordon Eszter, Radnóti Színház – Dömölky Dániel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]