Ötperces rövidzárlat okozta kosarasaink vesztét

Három hét szünet után, november 23-án újra hazai környezetben lépett pályára az ELTE-BEAC a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokságban. Az ellenfél a jó erőkből álló Veszprém volt, amely a nehézkes kezdés ellenére, három ponttal távozott a Tüskecsarnokból.

Két hete hiába dobott 37 pontot Buza Dániel Győrben, egy végletekig kiélezett találkozón végül 93–91-es vereséget szenvedett a BEAC, így a pihenőt követően volt mit javítani a veszprémi Pannon Egyetem legjobbjai ellen.

Az összecsapás remek hangulatban, népes nézősereg előtt kezdődött, miután a Tüskecsarnok egyik edzőtermébe több mint száz lelkes drukker préselte be magát. Nem csoda, hogy ilyen körítés mellett a mieink védekezésben és támadásban egyaránt pazarul kezdték a találkozót. Így az első negyed felénél négy pontos hazai vezetésnél, máris időt kért a vendégek vezetőedzője. A taktikai szünet hatása azonnal meglátszott a veszprémiek játékán: összeállt a védekezésük, és a negyed végére ledolgozták a hátrányukat. (16–16)

A második tíz perc szinte teljesen megegyezett az elsővel mind a pontok számában, mind a csapatok teljesítményében. A játék képe hullámzó volt, hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny, így a negyed folyamán két ponttál egyszer sem alakult ki nagyobb különbség. A zónavédekezés mindkét oldalon jól működött, támadásban extra kellett a pontokhoz. Ez a hazaiaknál leginkább Bognár Domokostól, míg a vendégeknél az egy félidő alatt dupla-duplát (12 pont és 14 lepattanó) elérő Takács Andrástól jött. A dudaszó előtt Gyurcsányi Péter egy remek egyéni akció végén előnyhöz juttatta a mieinket, akik így egypontos előnnyel vonulhattak a nagyszünetre. (33–32)

A második félidő elején továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyed felénél azonban nagy változás állt be az eredményben és a hazai védekezésben egyaránt, hiszen Takács vezetésével, egy 7–0-s rohammal meglépett a veszprémi együttes. Hiába kért időt Varga Zsolt, a hazaiak vezetőedzője, a Veszprém ellenállhatatlannak tűnt támadásban, és rutinosan kihasználták a hazai csapat hibáit, amelynek köszönhetően tízpontos előnyt építettek ki a harmadik negyed végére. (47–57)

Védekezésben emberfogásra váltott a BEAC az utolsó negyedre, ez azonban nem zavarta össze a vendégeket, akik zsinórban hat pontot dobva tovább növelték az előnyüket. Az ELTE-s fiúk azonban nem adták fel, és szinte levegőt sem hagyva az ellenfél játékosainak több támadást is kivédekeztek, míg az ellentámadásokból fokozatosan sikerült faragni a hátrányból. Annak ellenére, hogy a vendégek időt kértek a BEAC tovább folytatta a felzárkózást, és öt perccel a befejezés előtt már csak hat pont volt a különbség a két csapat között. A veszprémieket azonban ez sem zavarta meg, és két egyéni villanás után visszaállították a negyed elején is meglévő tízpontos előnyüket. Ezután a végjátékban is higgadtak maradtak a vendégek – szinte hibátlanul büntetőztek, míg a mieink mindössze 37 százalékkal értékesítették a büntetődobásokat –, így hiába indult be Buza Dani többek között egy látványos kosárral, a vendégkezek nem remegtek meg, és kilencpontos győzelmet arattak. (74–83)

A BEAC legeredményesebbje a 18 pontos Dévényi Gábor lett, akinek mindössze egy lepattanó hiányzott a dupla-duplához, de ki kell emelni Bognár Domokost remek első két negyedben mutatott teljesítményét is. Annak ellenére, hogy a vendégeknél a kezdő ötösön kívül senki más nem lépett pályára, bőven akadtak extra teljesítmények. Novák Patrik 30 pontja önmagáért beszél, míg Takács András (22 pont, 23 lepattanó, 5 blokk) és Czakó Tamás (18 pont, 11 lepattanó, 6 assziszt) egyaránt közel járt a tripla-duplához is.

Az összecsapás után Varga Zsolt, a BEAC vezetőedzője a következőképpen értékelt:

„Négyből két negyedet nyertünk, egyet pedig döntetlenre hoztunk, a harmadik negyed viszont nagyon gyenge volt annak ellenére, hogy kifejezetten kértem a fiúkat, hogy erre figyeljenek oda! Vannak visszatérő problémáink: a magasember hiánya, a büntetők és a hullámvölgyek. Ellenben a szezon során először éreztem a fiúkon, hogy nem hittek igazán a sikerben. Ezt rossz volt látni, és mindenképp dolgozok majd azon, hogy pszichésen felkészültebbek legyenek a srácok, hogy ezek a pár pontos mérkőzések is a mi javunkra dőljenek el.”

 

ELTE-BEAC–PE Veszprém KK 74–83 (16–16, 17–16, 14–25, 27–26)
Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Sentényi Barna, Lázár Zs. György.
ELTE-BEAC: Soltész István 3/3, Szentesi Bendegúz 6, Czermann Tamás, Toppantó Bertalan, Gyurcsányi Péter 4, Cseri Márk 4, Buza Dániel 14/3, Czimer Máté 9/3, DÉVÉNYI Gábor 18, Monok Mihály 3/3, Bognár Domokos 13/6. Vezetőedző: Varga Zsolt.
PE Veszprém KK: Herbel Péter 5/3, Naményi Márk, Soós Nagy Kornél, Száraz Tamás, Kacskó Csaba, Mónus Péter, NOVÁK Patrik 30/9, CZAKÓ Tamás 18, Kovács Dániel 8, TAKÁCS András 22/3. Vezetőedző: Mérész Csaba.

A mérkőzésről Nagy Ádám Zoltán készített képgalériát, amelyet ide kattintva találtok meg.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]