Élethosszig tartó tanulás=sikeres karrier

Mindenki kíváncsi arra, hogy mi vezet a sikerhez. Merre kell indulni? Milyen úton kell haladni? Egy biztos, a mai gyorsan változó világban elengedhetetlenek a széleskörű ismeretek, amihez a folyamatos képzés a kulcs. Nem elég egy szakmát tudni és nem elég csak alapjaiban tudni azt az egyet sem; fontos megtanulni az alapokat, de a képzés nem ér véget az iskolarendszerből való kilépéssel. Ugyan ezen a véleményen van Dr. Dobay Péter, a pénzügyi-számviteli képzések területén piacvezető Perfekt Zrt. szakértője; szerinte a piacképes, rendszeresen frissített tudás elengedhetetlen a munkaerőpiacon.

Dr. Dobay Péter úgy véli, hogy az adott szakmánkban eltöltött hosszú évek alatt hajlamosak vagyunk a beszűkült látókörre, így a képzések és a tapasztalatszerzés során új oldalunkat ismerhetjük meg. Az iskolapadba való visszatérés alkalmával számos új kompetencia (legyen ez nyelvérzék, magabiztos előadói készség, technológiai újításokra való fogékonyság stb.) fedezhető fel bennünk.

Rengeteg embernél felléphet a következő: munkájukba temetkezve elfordulnak a környezettől. Ezen probléma megelőzésére vagy kiküszöbölésére is jó az új kompetencia szerzése, mivel azzal nagyobb rálátásunk lesz lehetőségeinkre. A képzések során az új ismeretek mellett új élményeket is szerezhetünk. A folyamatos tanulás mindenkit arra ösztökél, hogy figyelemmel kísérje a munkaerő-piac változásait, aktuális trendjeit, a munkáltatók munkavállalók felé támasztott elvárásait. „Az egymásra épülő közgazdasági szakképesítések például kitűnően tervezhető karrierlehetőséget jelentenek” – hangsúlyozza a szakember. A technológiai újításokkal is könnyebb lépést tartani, ha a figyelmünk a piac felé fordul.

A tudás nem csak tájékozottabbá, hanem magabiztosabbá is tesz! Az ezzel nyert önbizalom pedig nem csak szakmai teljesítményünkre van pozitív hatással, hanem önértékelésünkre is. A képzésen szerzett sikerek, melyeket a munkaerő-piacon lehet kamatoztatni újabb sikerekhez vezetnek. A gazdasági változásokhoz a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell, és minél hatékonyabban teszi ezt meg valaki, annál nagyobb előnyt szerez másokkal szemben a munkaerőpiacon. OKJ-s képzéseken is bármikor érdemes elgondolkodni, hiszen plusz 1 képesítést jelentenek, amit fel lehet mutatni; az egymásra épülő tanfolyamok pedig kiválóak, ha a saját szakterületünkön szeretnénk specializálódni.

Dr. Dobay Péter érveit végigolvasva beláthatjuk, hogy érdemes élethosszig tanulni, hiszen a jó pap is holtig tanul. Az állandó munkaerőhiány és a hiányszakmák miatt pedig még nagyobb a kereslet a jó szakemberek iránt. A szakembere szerint egy új szakképzés elvégzése nemcsak a munkaerőpiacon növeli a munkavállaló értékét, hanem sikerélményt is ad, amely szintén növeli az elhelyezkedési lehetőségeket.

forrás: edupress.hu

kép: huffingtonpost.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]