Drámai hajrá után vereség a Tüskecsarnokban

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokság második fordulójában, október 19-én, hétfőn ezúttal pályaválasztóként, de újra a Tüskecsarnokban lépett pályára az ELTE-BEAC kosárlabdacsapat, amelynek ellenfele ezúttal a pécsi Petőfi SE volt. A mérkőzés elejét leszámítva remekül játszottak a mieink, a győzelem azonban újra elmaradt.

A találkozó hazai kosárral kezdődött, ezután azonban a vendégek magukhoz ragadták az irányítást, és szépen lassan magabiztos előnyt építettek ki. Ennek ellenére döcögősen kezdtek a csapatok, hiszen mindkét oldalon sok volt a pontatlan passz és az eladott labda. Sokszor a szerencse is elkerülte a BEAC játékosait, volt, hogy zsinórban több szépen felépített támadás végén is kifelé pattant a gyűrűből a labda. Ennek köszönhetően a vendégek megnyugtató, több mint tíz pontos előnyre tettek szert tíz perc játék után. (11–23)

A második negyedben nagyot fordult a játék képe, és szinte csak a mieink akarata érvényesült a pályán. Támadásban és védekezésben egyaránt akadtak extra teljesítmények, aminek köszönhetően ha lassan is, de sikerült a felzárkózás. A parádés védekező munkát jól jelzi, hogy a vendégek mindössze két pontot szereztek a negyed első öt percében. Így a BEAC egyre közelebb lépett ellenfeléhez – többször már csak három pont volt a két csapat között –, de az egyenlítés még váratott magára, hiszen a pécsiek is magukra találtak, így a második periódus végére öt pontos előnnyel mehettek a pihenőre. (29–34)

A szünetet követően újabb ELTE-s roham indult, miután több jó labdaszerzést is sikerült bemutatni, amelyekből könnyű pontokat szerezhettek a hazaiak. A negyed közepén Buza Dániel pillanatai következtek, hiszen két ziccer között egy triplát is bedobott, így pedig az eredményt is megfordította 44–43-ra. Sokáig azonban nem tartott a hazaiak öröme, mivel a vendégek ötöse, Veljko Dragasevic két – lélektanilag elképesztően fontos pillanatban dobott – három pontossal visszaállította a szünetben is meglévő öt pontos differenciát. (50–55)

Így bőven lőtávolságon belül kezdhette a BEAC az utolsó tíz percet is, azonban a vendégek jól tartották magukat, és a hazai pontokra szinte mindig sikerült hasonló arányban válaszolniuk. A negyed derekánál 59–67-es állásnál időt kért a vendégek vezetőedzője, ez azonban inkább a mieinkre volt jó hatással, mivel ezt követően három perc alatt összejött az egyenlítés, így másfél perccel a rendes játékidő vége előtt már 69–69 állt az eredményjelző táblán. Ezután egy kis játékmegszakítás következett, miután egy jól kivédekezett vendég támadás során megsérült a hazaiak csapatkapitánya, Mayer Patrik, akinek ezúton is jobbulást kívánunk! Az ápolás után mindkét csapat előtt adódott lehetőség a vezetés megszerzésére, újabb pontokat azonban a pécsiek tettek fel a táblára fél perccel a lefújás előtt, miután egy két pontos kosár után a kosár közbeni szabálytalanságért megítélt büntetőt is bedobták. 28 másodperccel a vége előtt időt kért a hazaiak mestere, majd a megbeszélt taktikai utasításokat végrehajtva, Buza Dániel dobhatott kosárra. Azonban – ahogy sajnos az az egész mérkőzésre jellemző volt – Fortuna ezúttal sem a mieink kezét fogta, és Buza triplája a gyűrűből kifelé pattant. Az utolsó másodpercekben már csak a kihagyott vendég büntetőkben bízhattak az ELTE-s srácok, ezt a szívességet azonban nem tették meg a pécsiek, így pedig hatpontos győzelmet ünnepelhettek. (69–75)

Összefoglalva a találkozón történteket, elmondható, hogy – a múlt heti mérkőzéshez hasonlóan – az összecsapás elején ezúttal is elaludt a BEAC, így pedig végig az eredmény után kellett futniuk. A harmadik negyedben a fordítás is összejött, ám a rutinosabb Petőfi SE végül jobban bírta a hajrát, és 75–69-re megnyerte az összecsapást. A mieink és a mezőny legeredményesebb játékosa – ezúttal is – a 26 pontos Buza Dániel lett, de szinte mindenki kiemelhető a csapatból, hiszen egymást kisegítve, végig nagy kedvvel játszva küzdöttünk a három pontért. A vendégek legjobbja Bödör Bence volt, aki mellett Veljko Dragasevic és Sümegi András is remek teljesítményt nyújtott.

Varga Zsolt, az ELTE-BEAC vezetőedzője ezúttal is értékelte a pályán történteket:

„Az igazság az, hogyha a második negyedtől játszanánk a meccset, akkor megérdemeltük volna a győzelmet, hiszen innentől kezdve nyertük, illetve egálra hoztuk a negyedeket. A probléma az volt, hogy nem történt meg az, amire kértem a srácokat, azaz hogy egy komoly bemelegítés után álljunk oda, és az elejétől kezdve játszunk és koncentráljunk úgy, ahogy egy rendes mérkőzésen kell. 11–23-mal kezdtük a meccset, és ez alaposan rányomta a bélyegét a játékunkra, hiszen ezután már csak futottunk az eredmény után. Voltak jó periódusaink, vezettünk is, ezt azonban sajnos nem sikerült megtartanunk.”

 

ELTE-BEAC – Petőfi SE 69–75 (11–23, 18–11, 21–21, 19–20)

Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Lövei László, Polonkai Balázs.

ELTE-BEAC: Szentesi Bendegúz 6, Czermann Tamás, Toppantó Bertalan, Gyurcsányi Péter 8, Cseri Márk 4, Buza Dániel 26/9, Mokos Dániel 13, Czimer Máté, Dévényi Gábor 4, Mayer Patrik 1, Bognár Domokos 7. Vezetőedző: Varga Zsolt.

Petőfi SE: Veljko Dragasevic 17/15, Kőnig Richárd 2, Sütő Attila 3, Moosz Milán 12/3, Pölöske Kornél, Győr Marcell, Földes Dániel 1, Bödör Bence 23, Sümegi András 17. Vezetőedző: Petőfi Áron.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]