Kik kapják a legtöbb fizetést?

A Trenkwalder átfogó felmérést készített a magyarországi bérezések jelenlegi állapotáról, melyből kiderült, hogy huszonnyolcszoros az eltérés a legmagasabb és a legalacsonyabb szintű munkakörök összjövedelmeinek átlaga között. Legjobban az informatikában, a műszaki és pénzügyi területeken dolgozókat fizetik meg, köztük is főleg a kezdő diplomásokat. A bérek mellesleg az elmúlt évhez képest 3–4 százalékkal emelkedtek.

Az idei évben körülbelül 56 ezer munkavállaló béradatainak felhasználásával készült el a felmérés, amelynek alapján szakterületenként, régiónként, ágazatonként, cégméret és tulajdonforma szerint lehet tájékozódni az egyes cégek bérezési gyakorlatáról.

A felmérés 15 szintre bontotta a különböző cégek bérezését. Eszerint a legalacsonyabb fizikai besorolású munkavállalók átlagosan 117 ezer Ft-ot keresnek havonta, ezzel szemben a legmagasabb besorolású vezetői szinten dolgozók átlagkeresete 2,4 millió Ft. A változó bérelemekkel kiegészítve ez az érték 122 ezer és 3,4 millió Ft-ra nő, ami huszonnyolcszoros eltérést mutat.

Szakterületi összehasonlításban, azonos szinteket vizsgálva az összjövedelem főleg az informatikában, a műszaki és pénzügyi területeken emelkedik az átlag fölé. Viszont akik a logisztika és az adminisztráció területén, illetve a humán szakterületeken dolgoznak, 4–8 százalékkal kevesebb fizetést kapnak az átlaghoz képest. Ágazati bontásban a jármű- (+4–6 %) és a gépipar (+2–3 %) bérezési szintje magasabb az átlagnál.

A regionális összehasonlítás szempontjából az ország fejlettebb régióiban jár a munkavállalóknak magasabb fizetés, vagyis Budapesten és Közép-Magyarországon, valamint a Nyugat-Dunántúlon. A külföldi tulajdonban levő cégek legalább 5–10 százalékkal fizetnek többet a magyar tulajdonú vállalatoknál, de ez a mérték a 30 százalékot is meghaladhatja.

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkáltatók nagy része idén is a műszaki területen talált nehezen diplomás munkaerőt. Ugyanakkor ez a probléma a területek egyre szélesebb körére kiterjed.

Forrás: tozsdeforum.hu, eduline.hu

Kép forrása: ripost.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]