Seprűre muglik: jön a Kviddics-Világbajnokság!

Érdekel, hogy milyen egy kviddicsmeccs repülő seprűk és önálló mozgásra képes labdák nélkül, ámde ezeket mugli, azaz varázstalan módon kreatívan helyettesítő szabályokkal és lelkesedéssel? Akkor a 8. Kviddics Világbajnokságon a helyed…

A Harry Potter sorozat – a Star Wars és a Gyűrűk Ura mellett – talán a valaha volt legsikeresebb fantasy-történet. Miből lehet ezt megállapítani? A könyvek világa megjelenésük óta terjeszkedik, mind elméleti (kiegészítő történetek, rengeteg fanfiction), mind gyakorlati (a világ egyik legsikeresebb film saga-ja, megszámlálhatatlan termék) szinteken. Ám Harry Potternek ezen felül sikerült egy új sportot is beemelnie a köztudatba, ráadásul annyira, hogy nemsokára – nem is első alkalommal – világbajnokságot is rendeznek belőle.

Akit érdekel, hogy milyen egy kviddicsmeccs repülő seprűk és önálló mozgásra képes labdák nélkül, ámde ezeket mugli, azaz varázstalan módon kreatívan helyettesítő szabályokkal és lelkesedéssel, az látogasson ki 2015 április 11-12-én az Egyesült Államokba, Dél-Karolinába, hiszen ott fogják megrendezni a 8. Kviddics Világbajnokságot, ahol 80 csapat méri össze erejét a végső célért: a Kviddics Világkupáért. A 2005 óta létező, 2010-től pedig már profi szinten űzhető sportág nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, főként az USA-ban, Mexikóban és Kanadában, de sokan játsszák Angliában, Belgiumban, Ausztráliában, sőt, nálunk Magyarországon is. Utóbbiban elévülhetetlen érdemei vannak a 2012 óta létező Egyetemi Kviddics Ligának, amelynek alapító tagjai közül jó páran az ELTE-PPK-ról kerültek ki, hiszen egyetemünkön már 2007 óta szabadidős sportként űzik Harry Potter kedvenc játékát. Ráadásul még különlegesek is, hiszen nem pusztán a tengerentúli szabályok szerint játsszanak, hanem sok újdonságot, fejlesztést is beépítettek, így még ebben a különleges sportban is egyedinek számítanak.

Kviddics a valóságban Bár ha egy varázsló szembekerülne a földön állva söprűvel labdákat védő, a gurkókat és a cikeszt élő emberekkel helyettesítő mugli változattal, valószínűleg megpusztulna a röhögéstől, de ha már a Roxfort falai közé nem engednek be minket, ennyit igazán elnézhet. Hát ha még meglátná, hogy milyen élvezetes, kiváló csapatépítő jelleggel bíró játékká formálták a varázslók kedvenc sportját, talán még neki is megjönne a kedve egy meccshez, amely például kiváló bemelegítés lehet egy tényleges kviddics-összecsapás előtt.

Egy szó, mint száz, a játékot minden mugli bajtársunknak csak ajánlani tudjuk, hiszen változatos, izgalmas, kellemesen lefárasztó sportról van szó, amelyet a kiváló társaság tesz még élvezetesebbé. Aztán ha az ember kicsit elengedi a fantáziáját, azonnal seprűt lovagolva suhanhat a nevét skandáló százezres varázsló tömegek előtt. Hiszen a kviddics már létezik, innentől kezdve pedig a határtalan képzeleté az úr…

És végezetül még egy kis magyar vonatkozás: az Egyetemi Kviddics Liga hivatalos Facebook-oldala IDE kattintva érhető el, míg egy korábbi cikkünk – ahol a sportág szabályaival is megismerkedhettek – ITT olvasható!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]