“Szerintem képes lenne ölni” – megszólalt a gólyatábori áldozat

El sem akart menni a gólyatáborba, úgy kellett rábeszélni azt a 19 éves egyetemista lányt, akit tavaly nyáron az ELTE gólyatáborában megerőszakoltak és megvertek. Most először megszólalt – a hvg.hu-nak adott interjút.

A tavaly augusztusban rendezett ELTE TÓK gólyatáborban K. Sándor Szilárd megtámadott és megerőszakolt egy lányt. Az elkövetőről kiderült, hogy korábban már több eljárás is indult ellene, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Áldozata a hvg.hu riporterének adott interjújában beszélt arról, hogy viselik családja és barátai a vele történteket, és hogyan próbál megbirkózni ő maga mindezekkel.

Már három éve vannak együtt a barátjával, aki rengeteg segítséget jelent számára. „Mindketten nagyon rossz lelkiállapotba kerültünk, az első időkben ezért talán le is húztuk egymást. De rengeteget segít, például elém jön, amikor este 8 órakor van vége az óráimnak.”

Az interjúból kiderült, hogy a gólyatáborba nem is szeretett volna elmenni, még a tábort megelőző napon is azon gondolkodott elmenjen-e, mert nehezen barátkozik olyan társaságban, ahol nem ismer senkit. „Sokfélét hallottam a gólyatáborokról, de nem az tartott vissza, hogy ott majd kötelező ivászat lesz, vagy ilyesmi, tényleg csak az, hogy nem ismerek senkit. Utána viszont nagyon jól éreztem magam. Egészen addig” – mondta el.

A később rátámadó K. Sándor Szilárdot a vonaton látta először. Akkor valószínűleg még egy másik lányt szemelt ki magának, még a versenyek alatt is folyton őt akarta fotózni, de ez a lány aznap végül korábban lefeküdt aludni.

A „miért éppen én” kérdést már ő is feltette magának: „tudom, hogy furán hangzik, de engem utólag inkább erősített az, hogy talán más nem tudta volna fejben így lereagálni. Mert én végül el tudtam jönni, másnak ez nem biztos, hogy sikerült volna. Például ha egy részeg lányt kap el. Mert ott azért történhetett volna nagyobb baj.” Hozzátette: az erőszakoló fojtogatta is – “arra gondoltam közben, hol fog elásni” – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy “a szemében akkor, ott azt láttam, hogy ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja, akkor nekem végem. Szerintem képes lenne ölni.”

Az elkövető a fizikai bántalmazás mellett több felvételt készített erőszak közben, majd ezekkel a képekkel először megpróbálta zsarolni, végül azt állította, letörölte a felvételeket. Később az Index információi szerint a HÖK-ösök akadályozták meg azt, hogy az SD-kártyát, amely a felvételeket tartalmazza a támadó ügyvédje elvigye a helyszínről.

Természetesen elkerülhetetlen volt az a kérdés, hogy mit tapasztalt a szervezők részéről, mivel ellenük az ELTE fegyelmi eljárást is indított. „Nekem a szervezők, HÖK-ösök többsége segített. Nem fogok neveket mondani, de szerintem csak egyvalaki tudhatott az előéletéről. Egyébként érdekes, hogy ő az, aki talán meg sem ismer, levegőnek néz az egyetemen. Egy másik szervező viszont előttem sírta el magát, hogy ez hogy történhetett meg. Végig ott maradt mellettem, de egy társa is felajánlotta, hogy velem jön a kórházba. Összességében nekem nagyon pozitív véleményem alakult ki róluk, szerintem nem csinálhatták volna jobban. Azt gondolom, sokat segít a feldolgozásban az is, hogy ők akkor 100 százalékban mellettem voltak” – válaszolta.

Elmondta, nem a gólyatábort hibáztatja a történtekért, mert az bárhol megtörténhetett volna. Abban viszont bízik, hogy azok a lányok, akik az ő esetének nyilvánosságra kerülése után szintén a nyilvánosság elé álltak hasonló történeteikkel, most egy kicsit megkönnyebbülhettek.

A rendőrség megelőzésnek szánt videójával kapcsolatban – amelyben kicsípett lányok indulnak bulizni, és amit sokan úgy értelmeznek, mint hogy a lányok is tehetnek arról, ha megtámadják őket – elmondta, szerinte azok, akik azt gondolják a nők is tehetnek erről, még nem voltak ilyen helyzetben.

A médiában nagy visszhangot keltett az a Morning Show, amelyben az erőszakkal poénkodtak, de Maksa Zoltán is viccelődött a témával. „Nem hiszem, hogy személy szerint engem akartak ezzel bántani, de nem tudják, milyen rossz ez nekem és a körülöttem lévőknek. Hetekig mindenhol ez volt, a címlapokon, az interneten” – mondta.

Arra a kérdésre, hogyan próbál megbirkózni a történtekkel, így válaszolt: „Az első félévben szinte végig jártam pszichológushoz, a mostani órarendem viszont nem engedi, és minden pénteken utazok haza a családhoz. Inkább az segített sokat, amikor a barátnőimmel tudtam beszélni erről, nagyon sokat jelent, hogy mellettem állnak. Volt, hogy egy számomra teljesen idegen fiú hallotta, hogy erről beszélgetünk, odajött, és ő is kedvesen, nem tolakodóan, de elmondta, hogy így ismeretlenként is mellettem áll, soha ne jusson eszembe magamat okolni. A dékánnak is nagyon hálás vagyok, felhívott, hogy mindenben segít.”

Szerinte, mivel kiderült támadója már korábban is csinált ilyet, nem kellene kikerülnie a börtönből.

Forrás: hvg.hu
Kép forrása: Fülöp Máté/hvg.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]