Olimpiai bajnok nyomdokain

Tudtátok, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán végzett? A debreceni vívó MEFOB-on megtaláltuk az egyik lehetséges utódját – már ami az ELTE-t és a bajnoki címet illeti.

Az elmúlt hétvégén Debrecenben rendezték meg a vívó MEFOB idei döntőjét. A szervezők szokásukhoz híven fantasztikus munkát végeztek a lebonyolítással, így például Budapestről ingyenes buszjáratot indítottak a cívisvárosba. Ami az ELTE-s csapatot illeti, három női- és egy férfiversenyzőnk indult az egyetemi bajnokságon.

Ágoston Dóra minden fegyvernemben rajthoz állt, azonban egyikben sem sikerült komolyabb eredményeket elérnie. Novák Éva csupán női párbajtőrben lépett pástra, de szintén sikerélmények nélkül kellett elhagynia azt. Márkus Bence férfi kardban, társaihoz hasonlóan helyezetlenül zárt.

Mégsem maradtunk üres kézzel. Kisvártatva Kiss Dominika vívta ki magának a főszerepet: elegáns, kiegyensúlyozott teljesítményével bajnoki címet szerzett az ELTE-nek. Ugyan az ex-ELTE-s olimpiai bajnoknőnkkel, Nagy Tímeával még aligha említhetjük egy lapon, ám a hétvége során bemutatott vívása alapján méltán előlegezhetjük meg a “Titi utódja” jelzőt. Dominika a selejtezők után erőnyerő volt a 32-es táblán, majd a nyolcaddöntőben simán búcsúztatta Ágoston Dóra legyőzőjét. A nyolc között már alaposan meg kellett izzadnia a továbbjutásét. Azonban BME-s vetélytársával szemben is sikeresen vette az akadályt, így már karnyújtásnyi közelségbe került az éremszerzés. Azonban az elődöntőben  az a Mihály Kata várt rá, akitől a válogatón kikapott, és aki nem mellesleg az U23-as EB-re utazó csapat tagja. A „bosszú” édesre sikerült, hiszen Dominika számára egy újabb sima asszóval már biztossá vált az érem, már csupán a nemesfém fajtája volt kérdéses – gondoltuk mi. Dominika ugyanis könnyedén győzött az aranyért vívott asszóban 14-9-re, bajnoki címet szerezve ezzel egyetemének.

A bajnoknőt a sikeréről faggattuk:

– Mennyire fárasztott le a menetelés?

A verseny maga nem volt fárasztó, nagyon jól éreztem magam egész nap.

– Melyik volt számodra a legnehezebb mérkőzés?

A legnehezebb asszó a döntőbe jutásért vívott volt, mert ettől a lánytól kaptam ki a legutóbbi versenyen is. Nagyon örültem, hogy végig nyugodtan és kiegyensúlyozottan vívtam.

– Erre az eredményre számítottál?

Előzetesen a legjobb négybe vártam magam a papírforma alapján. A MEFOB nem számít egy erős versenynek vívóberkeken belül, de mindenképpen jó érzés az egyetemet képviselve bajnoki címet nyerni.

– Ezzel vége is az idei szezonodnak?

Jelenleg a válogatott keret tagja vagyok, és bár nem jutottam ki az Európa-, illetve a Világbajnokságra sem, ennek ellenére még nem pihenhetek. A jövő héten Tatára, az EB felkészítő edzőtáborban megyek. A szezon utolsó hivatalos versenye a két héttel ezelőtti, a horvátországi Splitben rendezett Satelit Világkupa volt, ahol a hatodik helyen végeztem. Ez a MEFOB már csak egy kellemes levezető megmérettetésnek számított.

– Ahhoz képest egészen jól sikerült. Milyen tervekkel vágsz neki a következő szezonnak?

A jövő évemet még nem tudom, mert Erasmus programmal Portóban töltök egy fél évet. Ha az anyagi körülmények adottak lesznek, mindenképpen szeretnék hazajönni a válogató versenyekre, vagy elindulni az európai körverseny állomásain. Már sikerült felvennem a kapcsolatot egy portugál klubbal, úgyhogy reményeim szerint legkésőbb februárban újra itthon küzdök a válogatottságért.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]