A sport mindenkié – ELTE Speciális Sportnap

Szeptember 20-án sikeresen lezajlott az ELTE első Speciális Sportnapja. A hallgatók nem csupán a hagyományos mozgásformákat ismerhették meg, hanem azok para-változataiba is bepillantást nyertek.

A Speciális Sportnap gondolata először Forgács Szabolcs fejében fogalmazódott meg, aki maga is az ELTE PPK sportszervező szakos hallgatója. Nem véletlen tehát, hogy szorgalmazta egy olyan rendezvény megvalósítását, mely a speciális szükségletű diákok számára is biztosítja a sportolási lehetőséget. Miután ötletét megosztotta Lakos Renáta kari fogyatékosügyi koordinátorral, kezdetét vette a közel két hónapig tartó felkészülés. Szabolcs lapunknak elmondta, hogy miután szakmai szervezeteket is sikerült az ügy mellé állítani, az alapkoncepció egyszeriben kinőtte magát. A PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete mellett a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, a Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége, illetve az ELTE Sport Kft. csatlakozott a mozgalomhoz. Az egyes támogatók szakmai partnerként voltak jelen, a helyszín, valamint a megfelelő eszközök biztosításával járultak hozzá a Speciális Sportnap sikeréhez.

Az egész napos rendezvény ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. Felszólalt Tapolczai Gergő országgyűlési képviselő, a Sport és Turizmus Bizottság tagja, majd Fábry György rektorhelyettes adta át az elismerő okleveleket azoknak a hallgatóknak, akik kiemelkedő eredményt értek el a poznani úszóversenyen. A fogyatékossággal élők számára rendezett megmérettetésen három dobogós, illetve egy hatodik helyezést szereztek az ELTE sportolói. A megnyitó a PPK dékánhelyettesének Perjés Istvannak a szavaival zárult.

Rövid szünetet követően a mozgásé lett a főszerep. Az rendezvényen nem csupán az egyetem hallgatói vettek részt, hazánk parasportolói is szép számmal képviseltették magukat. A programban tömegével szerepeltek labdajátékok, például a kerekesszékes streetball, a csörgőlabda két különböző változata (labdarúgás és kézilabda), az ülő röplabda vagy éppen a bocsa. Emellett az egyéni parasportágak is bemutatkoztak, volt vakfutás, csendes aerobik, szkander és kerékpározás. Akinek ez sem volt elég, az óriáskivetítők segítségével, ha csak virtuálisan is, de belekóstolhatott a vívás, a bowling, vagy akár az atlétika világába is.

A különböző mozgásformák mellett a szervezők az egészséges életmódra is kiemelt hangsúlyt fektettek. A Pszichológiai Intézet hallgatói remek kis vetélkedővel készültek, résztvevőit pedig oklevéllel jutalmazták. Az érdeklődők a szerhasználattal, a testedzéssel, a táplálkozással és a stresszkezeléssel kapcsolatosan is hasznos információkhoz juthattak. Emellett volt illatteszt, relaxációs gyakorlat, légzéstechnikai bemutató, edzettségmérő-készülék, és még számtalan nagyszeű ötlet, mellyel az egészséges életmódra próbálták ösztönözni a hallgatókat. A hallássérültek, valamint az értelmi fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeiről egy kerekasztal-beszélgetés keretében esett szó, csakúgy, mint a látás- és mozgássérültek számára elérhető mozgásformákról.

[imagebrowser id=128]

Az ember megpróbálhatja elképzelni, hogy milyen is lehet egy parasportoló élete, de amíg nem kerül hasonló helyzetbe, addig mindez csak halovány sejtés marad. Hasonlóképpen vélekedett Kossik Dominika, Szabó Andrea és Földi Zsanett is. A lányok igyekeztek minden lehetőséget megragadni, így amit csak tudtak kipróbáltak. Az ülő röplabda mérkőzést követően büszkén mutogatták kék-zöld foltjaikat, majd Dominika a kerekesszékes streetball során szerzett tapasztalatait is megosztotta velem. Számára a legnagyobb gondot a kerekesszék irányítása jelentette, ami nem csoda, hiszen egy egészséges ember nem igen kényszerül ilyen körülmények közé.

Lakos Renáta elmondta, hogy nem csaupán a speciális sportolási lehetőségek bemutatására törekedtek. Igyekeztek motiválni azokat a hallgatókat, akik tanulmányaik végeztével majd hasonló területen szeretnének elhelyezkedni. A Sportnap számukra is egyfajta útmutatóként szolgált, hiszen belekóstolhattak a szervezésbe és az esemény lebonyolításába is.

Fotók: Simó Szabolcs

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]