Portré Illés Fanniról

Illés Fanni lábak nélkül, összenőtt ujjakkal született paralimpiai úszó, 25 évesen – napi 6-7 óra edzés mellett – egyetemre jár, két cica tulajdonosa, autót vezet, és az ő szavaival élve: kontrollmániás. „Soha nem ijedek meg egyetlen váratlan helyzettől sem, pedig van belőle bőven az életemben.” Fanni élete a víz, de nem úszik az árral.

2004-ben kezdtem el úszni a gerincferdülésem miatt, egy héten kétszer. A következő hónapokban az edzések száma megnőtt kettőről négyre, aztán négyről hatra, a végén már mindennap edzettem, és egy év múlva beúsztam az olimpiai csapatba.
Ekkor éreztem azt, hogy a rút kiskacsából hattyúvá váltam. Az úszás segített elfogadni a saját állapotomat, valamint sok más fogyatékossággal élő embernél nyitottabbá válnom a világ felé.
Sok időt töltök sorstársakkal a paraúszó csapatban, és egészséges a szociális életem, de ez ritka a mi helyzetünkben. Sokan otthon ragadnak a négy fal között, és nem találják meg a helyüket a társadalomban, mi vagyunk a láthatatlan réteg.Képernyőfotó 2018-01-08 - 16.18.30
Az emberek megbámulnak, mert csak ritkán látnak testi fogyatékossággal élő embereket. Még ha én nem is gondolok hátrányként a lábaim hiányára, ők sajnálni fognak, mert idegen számukra.
A szüleim arra neveltek, hogy soha ne ijedjek meg egy váratlan helyzetben, és soha nem is teszem. Ha valamit az fejembe veszek, azt véghez viszem, akkor is, ha közben kapok pár pofont az élettől.
Jelenleg az úszás az életem középpontja, minden más eköré épül fel. A jövőben szeretnék edző lenni, most pedig mentorként foglalkozom testi fogyatékos úszókkal a parasportban és a magánéletükben. Én már végig jártam azt az utat, amin most ők vannak. Szeretnék segíteni és példát mutatni nekik.
Sokáig azt gondoltam, hogy azért születtem lábak nélkül és összenőtt ujjakkal, hogy olimpiai bajnok legyek, de most már tudom, azért vagyok itt, hogy kapocs lehessek a fogyatékossággal élő és a „tipikus” emberek között. Csatorna vagyok az információ és az elfogadás számára.
Szeretném folytatni az úszást és nőni a kihívásokkal, a társadalmi felelősségvállalás szemléletében pedig képviselni a fogyatékossággal élő személyeket és formálni a társadalmi tájékozottságot és hozzáállást.
Illés Fanni parasportolói karrierje során volt már második és harmadik legjobb a világranglistán, az Európa-bajnokság négyszeres bronzérmese és olimpiai ötödik helyezett. Legfrissebb eredménye a Mexikóban megrendezett világbajnokságon szerzett bronzérme. További sikereket kívánunk!

Készítették:
Lauthán Réka, Lipka Boróka, Majoros Anna, Virág Hanna, Szücs Anikó

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]