Fiatalos magyar csapat a kézi-Eb-n

Visszavonuló klasszisok, új szövetségi kapitány, nehéz csoport – nagyjából így foglalhatjuk össze, milyen előjelekkel vág neki a magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságnak.

Régen pályázott ennyire sok csapat reális eséllyel az aranyéremre egy férfi kézilabdás világeseményen, mint amennyi a január 12–28. között Horvátországban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon fog. Szerény megítélésünk szerint a 16 csapatból akár 7 is magasba emelheti a trófeát Zágrábban a finálé után.

Sajnos a magyar válogatott még nem tart azon a szinten, hogy ilyen magas polcra helyezzük, viszont számos olyan jel van, amely alapján a mi csapatunk lehet a meglepetéscsapat a kontinensviadalon. Minden bizonnyal nagyon sok szurkoló kíséri el a gárdát a magyar határhoz közeli Varasdra, mintegy hazai pályát teremtve a csarnokban a fiúkra váró remélhetőleg minimum hat mérkőzés alatt.

Szükség is lesz a buzdításra, ugyanis amellett, hogy a közelmúltban fejezte be válogatottbeli pályafutását Fazekas Nándor, Gulyás PéterIváncsik Gergő, Nagy László és Zubai Szabolcs, a szövetségi kapitányi pozícióban is változás történt, a spanyol Xavi Sabaté helyét az a Ljubomir Vranjes vette át, aki 1997 és 2002 között játékosként hét éremhez segítette hozzá a korszakos csapatnak számító svéd együttest.

Edzőként a Flensburg-Handewitt csapatával 2014-ben Bajnokok Ligáját nyert, és miután az elmúlt hét évben a legjobb klubcsapatok közé emelte, majd ott is tartotta a német sztárcsapatot, egy számunkra igencsak kedves váltásra szánta el magát: előző nyáron Magyarországra tette át a székhelyét, és immáron a Telekom Veszprém mellett a magyar válogatottat is ő irányítja. Ha csak az ő személyén múlna, a válogatott tükörsimán jutna ki a 2020-as nyári olimpiára.

A helyzet azonban a sok visszavonuló miatt nem ilyen egyszerű, ám az Eb előtti két, Svédország elleni tesztmérkőzésen (29-29-es döntetlen és 29-31-es vereség) láttunk biztató jeleket. Mikler Rolandnak ez az Eb lehet az ugródeszka, hogy végérvényesen is bekerüljön a világ legjobb kapusai közé, ugyanez igaz a Veszprémben szenzációs őszt produkáló, a BL-ben 10 meccsen 61 gólt dobó irányítóra, Lékai Mátéra, aki Császár Gáborral kiegészítve a csapat esze lehet a tornán.

Gulyás és Iváncsik(ék) visszavonulása után a csapat krónikus szélsőhiányban szenved, a balszélen a Tatabányában irányító szerepkört betöltő Juhász Ádám lesz a kezdőnk, a jobbszélen a balatonfüredi Hornyák Péter és a dabasi Országh Ádám került a bő keretbe – sajnos egyikük neve hallatától sem riadnak meg az ellenfél kapusai…

Amik a válogatott nagy erősségei lehetnek még, azok az átlövőposztok. Ancsin Gábor, Bodó Richárd, Jamali Iman és az újonc Bartók Donát hihetetlenül nagy bombákra képesek, Balogh Zsolt pedig fürgeségével tűnhet majd ki Horvátországban. Beállós poszton is kijöhet a lépés, Bánhidi Bence – tehetsége alapján – szintén szintet léphet az Eb-n, ahogyan Schuch Timuzsin is bebizonyíthatja, miért tartják sokan a világ legjobb védőjének.

Nincs azonban könnyű dolga a nemzeti csapatnak, ugyanis jelenleg hét csapat is előrébb jár a magyarnál. Az „A” csoportból induló, szintén átalakuló félben lévő Svédország a mieink elleni két edzőmeccsen is bizonyította tudását, ebben a négyesben található még a hazai pályán szereplő, mindig favorit Horvátország, akik a 2004-es olimpia óta nem nyertek aranyat világeseményen.

kéziEBfrancia

A „B” jelű négyesből vág neki a tornának az a Norvégia, aki nálunk a jövő egyik legnagyobb kézilabdázója, a 22 éves Sander Sagosen személye miatt az arany legfőbb várományosa, ám ehhez meg kell verni a csoportrivális Franciaországot is, akik ezúttal már kénytelenek nélkülözni minden idők legjobb kapusát, a válogatott szereplést 41 esztendősen lemondó Thierry Omeyert, valamint a nem ok nélkül az „Air France” becenévre hallgató Daniel Narcisse-t.

A legkiegyenlítettebb négyesnek tűnő „C” csoportban kapott helyet a címvédő Németország, amely ezúttal is favorit, a legutóbbi vb-n bronzérmes, ezúttal sérülésektől tizedelt Szlovénia, a legendás jobbátlövőt, Kiril Lazarovot talán utoljára soraiban tudó Macedónia és a friss BL-győztes nehéztüzérrel, Vuko Borozannal támadó Montenegró is.

A „D” csoportba kapott besorolást a magyar csapat, amely sorrendben az olimpiai bajnok Dániával (január 13. 20:30), a világ tán legjobb kapuspárosával, Gonzalo Pérez de Vargasszal és Rodrigo Corralesszel bíró Spanyolországgal (január 15. 18:15) és az Eb egyik legszerényebb képességeivel rendelkező Csehországgal (január 17. 18:15) méri össze erejét. Ha a magyar csapat legalább egyet megelőz a háromból, akkor a „C” csoport három továbbjutójával középdöntőzik.

A magyar csapat mérkőzéseit az M4, a többi mérkőzést a Sport Tv közvetíti.

A képek forrása: EHF, IHF, Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]