Élvezték a játékot

Második helyen zárt a kosárlabda Budapest Bajnokságban az ELTE-BEAC női csapata. A lányok utolsó meccsükön magabiztosan verték a Híd-Unió/A-t.

Május 24-én 77:66 arányban megnyerte szezonbeli utolsó mérkőzését az ELTE-BEAC női kosárlabda csapata, ezzel bebiztosította második helyét a felnőtt Budapest Bajnokság B csoportjában. Valuska László és tanítványai elégedettek voltak az ezüstéremmel, bár a dobogó legfelső foka is csak egy meccsnyi távolságra volt.

„Az a lényeg, hogy élvezzétek, amit csináltok” – zárta mérkőzés előtti taktikai eligazítását Valuska László, az ELTE-BEAC edzője a Toldy Ferenc Gimnázium gyönyörű tornacsarnokában. Mint megtudtuk, a lányok nagyon elkeseredtek, miután május 20-án 51:39-re kikaptak a Gödöllői Bocskaitól, és ezzel elvesztették matematikai esélyüket a bajnokság megnyerésére. A vereség azért lehetett különösen fájó, mert egy héttel korábban hasonló fölénnyel sikerült legyőzni a későbbi bajnokot. „Látszott rajtuk, hogy a győzelmet sokkal fontosabbnak gondolják mindennél, pedig az a lényeg, hogy jól érezzék magukat. Persze számítanak az eredmények is, de csak akkor tudunk nyerni, ha jó hangulat van, és szeretik a játékot meg egymást is” – mondta lapunknak az ELTE-BEAC edzője.

[imagebrowser id=93]

Az utasításoknak megfelelően nagy lendülettel kezdett a BEAC, a lányokat még az sem törte meg, hogy az első néhány percben többet is hibáztak támadásban. Védekezésünk kezdettől fogva határozott és eredményes volt, Valuska László többször felhívta játékosai figyelmét a „terelés” fontosságára, tehát arra, hogy fault-ok helyett egyszerűen csak ne engedjék a labdát vezetőt a palánk felé haladni. A sok labdaszerzés idővel elől is kifizetődővé vált, egyre szebb kombinációk után szereztek pontokat az ELTE-sek, amihez a jól ütemezett időkérések is hozzájárultak. A második negyedben például dupla hosszúságú eligazítás után dobott kosarat az ELTE-BEAC, és a félidőben már 47:28-ra ment a csapat.

[keretes]Az ELTE-BEAC ezüstérmes csapata: Bajnóczy Ágnes, Barcza Kinga, Bíró Gyöngyi, Csillag Zsófia, Deák Dóra, Halász Melinda, Horpácsi Eszter, Horváth Kinga, Kiss Eszter, Kiss Katalin, Lájer Georgina, Munk Veronika, Piros Rózsa, Pogátsa Zsuzsanna, Pongrácz Nóra, Salamon Ágnes[/keretes]

A harmadik 10 percben némileg alábbhagyott a lendület, a Híd játékosai rengeteg büntetőhöz jutottak, amiket elég jó százalékkal használtak ki. Még az a csúfság is megesett az addig remekül védekező ELTE-BEAC-cal, hogy egy 3 másodperccel a negyed vége előtt indított támadásból kaptak kosarat. A negyedik játékrész ismét kiegyenlített játékot hozott, a végén maradt a magabiztos, 11 pontos előny. Mindkét csapat sportszerűen, de keményen játszott, így több kisebb sérülés is tarkította a mérkőzést. Egy összefejelés után Horváth Kingáért aggódhattak az ELTE-BEAC szurkolói, de akkor is megfagyott a levegő a közönség soraiban, amikor az ellenfél egyik játékosa nagy sebességnél a labdára lépett. Szerencsére egyik eset után sem történt semmi komolyabb, a meccs pedig nem elsősorban ezek, sokkal inkább a kiváló iram miatt marad emlékezetes.

„Nem változtattunk semmit az előző fordulókhoz képest, egyszerűen most jó sokan voltunk, és kijött a lépés is. Elégedett vagyok a második hellyel, bár meg is nyerhettük volna, a lányok bebizonyították, hogy az elsőt is képesek felülmúlni. Nagyon ügyesek voltak” – nyilatkozta a meccs után Valuska László. Mikor a csapatban uralkodó hangulatról érdeklődtem, csak rámutatott a lányokra, akik hosszú percek óta az ELTE Online fotósának gépe előtt élvezték a siker ízét. Érdemes lesz végigpörgetni képgalériánkat!

Fotó: Simó Szabolcs

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]