Alternatívák múzeumlátogatásra

Szeretsz múzeumokba járni, de a járványhelyzet közbeszólt? Vagy eddig valami miatt nem tudtál eljutni a kiszemelt kiállításra? Ne aggódj, most a múzeumok mennek hozzád, így még csak ki sem kell mozdulnod otthonról.

Cikkünkben összegyűjtöttünk hét olyan hazai múzeumot, amelyet akár otthonról is körbejárhatsz. Ha pedig valamelyik elnyerte a tetszésed, akár élőben is „visszatérhetsz” felfedezni annak titkait – természetesen amint a járványhelyzet engedi.

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum – Szombathely

Mindig is el akartál menni a Savaria Múzeum Látványtárába, de sosem volt rá alkalmad? Jó hír, most bármikor megteheted, akár este az ágyból is. Továbbá a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum egy igazi 7 in 1 élményt nyújthat azzal, hogy egy weblapról elérhető az összes intézménye.

A Romkert és a Képtár kivételével bejárhatod a különböző helyszíneket, ahol főleg Szombathely történelmével ismerkedhetsz meg. Nem kell azonban attól tartani, hogy nincs lehetőséged képzőművészeti alkotásokat megnézni, hiszen ezeket megtekintheted a Képtár online adatbázisában. Ehhez hasonló gyűjteménnyel a Smidt Múzeum és a Savaria Múzeum is rendelkezik.

Érdemes személyesen is meglátogatni a győri múzeum 11 kiállítóhelyét, hiszen szinte mind a belvárosban található Forrás: romer.hu

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Győr

Győr, a barokk város is gazdag múzeumi élettel rendelkezik. 2013 óta üzemel ezen a néven megyei hatókörű városi múzeumként összesen 11 kiállítóhellyel. A járványhelyzet enyhülésével érdemes meglátogatni őket, hiszen szinte mind egy körzeten belül, Győr történelmi belvárosában található, így az is felfedezhető közben.

A rengeteg kiállítóhely ellenére sem lett áttekinthetetlen a weboldal, ugyanis külön menüt kaptak a digitalizált tartalmak. Akár virtuális sétákat is tehetsz az egyes kiállításokon, ahol interaktív feladatok is várnak rád. Más helyeken videók segítségével bővítheted tudásodat a fazekasságtól kezdve a cserépkályhákig. Ha pedig alkotni szeretnél, a Csikóca Műhely videói lehetnek a segítségedre. A digitális anyagok színes kínálatának köszönhetően pedig rövid videókban végigjárhatod a helyszíneket, vagy éppen a győri vár 3D-s makettjét tekintheted meg.

Esterházy-kastély – Fertőd

Maradunk továbbra is a Dunántúlon. Mindenki ismeri az Esterházyakat, ha másról nem is, akkor a gazdagságukról. Ezt tükrözi fertődi kastélyuk is, amely a versailles-i kastély mintájára épült, így hívják magyar Versailles-nak is.

Szeretnél többet megtudni az Esterházy-családról? Akkor jó helyen jársz. Az oldalon elolvashatod a család rövid történetét, valamint érdekességeket is megtudhatsz nem csupán róluk, de akár Haydnről is. Ha pedig magát a kastélyt szeretnéd felfedezni, segítségedre lehet Varga Kristóf, aki körbevezet az épületben. De ha csak gyönyörködni szeretnél a pompás termekben vagy esetleg tennél egy virtuális sétát az udvaron, azt is megteheted.

Akár „testközelből” is láthatod a reaktort Forrás: muzeum.atomeromu.hu

Atomenergetikai Múzeum – Paks

A fizika szerelmesei se maradnak ki az összeállításunkból. Paks neve mára egybeforrt az ott található atomerőművel, így nem is csoda, hogy a múzeumuk is erről szól. Maga az intézmény 2012-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára, ahol a látogatók megismerkedhetnek az atomerőmű történetével és működésével egyaránt, valamint az üzemeltetéséhez szükséges eszközöket, berendezéseket, járműveket is megtekinthetik. De mit tud nyújtani a múzeum a járványhelyzet alatt?

Egyrészt a múzeum részletes leírást ad a különböző kiállítási helyszíneiről, másrészt alkalmazkodva a digitális térhez, több szolgáltatást is elérhetővé tett online formában. Állati jó fizika, illetve Nem légből kapott fizika címen tett közzé a múzeum rövid előadásokat, melyek során játékos módon tudhatsz meg többet a fizikáról; előbbinél a természet és a fizika kapcsolatáról hallhatsz, utóbbinál pedig kísérleteket nézhetsz meg, amelyek a levegővel kapcsolatosak. Ha pedig körül is szeretnél nézni a múzeumban, akkor a virtuális sétának köszönhetően meg is teheted. Fontos, hogy rendelkezz Adobe Flash Playerrel, hiszen csak akkor tudod megnyitni. Ezután már csak rajtad áll, milyen tempóban és sorrendben szeretnéd bebarangolni a múzeum útvesztőnek is beillő területét.

Magyar Nemzeti Múzeum – Budapest

Gazdag képi és hangi világgal rukkolt elő a Magyar Nemzeti Múzeum a járványhelyzetre való tekintettel, ami nem csupán a weblapjára korlátozódik. Rendszeresen osztanak meg érdekesebbnél érdekesebb témában képeket kommentárral az Instagram-oldalukon, ahol akár különböző kvízjátékokon is részt vehetsz.

A virtuális kiállításokon betekintést nyerhetsz többek között a 89-90-es évek Magyarországára hangos kommentárral, vagy megcsodálhatod fővárosunk látképét éjszakai fényekben. Az Instagram-oldal mellett érdemes a Facebookot is nézni, ott is rendszeresen osztanak meg tartalmakat.

A Szépművészeti Múzeumnak köszönhetően te magad is művésszé válhatsz – Forrás: szepmuveszeti.hu

Szépművészeti Múzeum – Budapest

A Szépművészeti Múzeum már a weblapjuk kezdőoldalán is azt hirdeti: „online térben is nyitva vagyunk!”. És valóban, szabadon jelentkezhetsz online tárlatvezetésre, amelynek ára 10.000 Forint. Elsőre soknak tűnhet, azonban ha figyelembe vesszük, hogy akár 35-en is részt vehettek rajta, egyből nem tűnik olyan drágának maximális létszámmal számolva mindössze 285 forintra jön ki a vezetés díja.

Akkor se kell lemondanod a Szépművészeti Múzeum élményeiről, ha nem szeretnél értük fizetni, hiszen rengeteg más opciót is felajánl az intézmény. A virtuális kiállításokon magad járhatod be az egyes termeket és tekintheted meg a műalkotásokat, amelyekhez hasznos információkat is adnak, valamint akár különböző feladatokat is megoldhatsz közben, amelyek közelebb vihetnek az adott alkotáshoz. Az intézmény videókkal gazdag YouTube-csatornával is rendelkezik, ahol szintén érdemes körbenézni. Ha pedig már művészet, akkor az alkotás se maradhat ki: különböző feladatok segítségével te magad is elsajátíthatsz pár technikát. Különböző kvízek is rendelkezésre állnak több más játék mellett, ahol tudásodat is próbára teheted.

Nemecseknek és a mai Pál utcai fiúknak szóló üzeneteket olvashatsz és hallhatsz a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán – Forrás: pim.hu

Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest

Az irodalomkedvelők nagy örömére a Petőfi Irodalmi Múzeum is közzétette virtuális kiállításait, melyek mindegyike saját, tematikus weblapot is kapott.

A Pál utcai fiúk címet viselő kiállítás mindenki számára emlékeket ébreszthet – legyen az jó vagy rossz. Az oldal segítségével azonban behatóbb élményt szerezhetsz, hiszen meglátogathatod a regény helyszíneit, vagy akár az üzenőfal segítségével elolvashatod és meg is hallgathatod egyes költők, írók, híres személyek üzenetét Nemecsek Ernőnek, és a mai Pál utcai fiúknak. Ha pedig unatkoznál, olvass bele egy-két érdekességbe a regénnyel kapcsolatban.

A Gond és Hitvallás 1956 című kiállításon a forradalom irodalmi kapcsolatait ismerheted meg korabeli folyóiratok, kéziratok segítségével. Ezenfelül korabeli felvételek is továbberősítik a hatást.

Harmadik kiállításuk a Nyugat100 nevet viseli, ahol megismerkedhetünk nem csupán a nyugatos költőkkel, írókkal, de a korabeli budapesti irodalmi élettel is, így a kávéházi életbe is betekintést nyerhetsz.

Reméljük segítettünk abban, hogy a vírushelyzetben se maradj múzeumi programok nélkül. Ha esetleg te is ismersz hasonló kiállításokat, írd le nekünk kommentben!

Kiemelt kép: squarespace-cdn.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]