Bajnok lehet ebben a szezonban az AC Milan? – Esélylatolgatás, elemzés a Milan idei játékáról

Az AC Milan egészen szenzációsan kezdte az olasz bajnokság idei szezonját, és kilenc találkozó után, 23 ponttal, öttel előzve az Intert vezeti a Seria A mezőnyét. Ez az elmúlt évek alapján igazi meglepetés, hiszen a Milan középcsapattá süllyedt az évtized közepére. Mostani cikkünkben azt járjuk körül, hogy van-e valós esély arra, hogy 2011 után ismét bajnok legyen a milánói csapat, továbbá megnézzük, milyen szerepe van a csapat remek formájában a svéd klasszisnak, Zlatan Ibrahimović-nak.

Az AC Milan a 2000-es évek legsikeresebb olasz együttese volt a nemzetközi porondon, hiszen kétszer is Bajnokok Ligáját nyert a klub, illetve játszott egy döntőt is. Igaz, a bajnokságot csak egyszer sikerült megnyerniük, 2004-ben. Az új évtized elején még sikerült egy bajnokságot nyerni, majd az utána lévő évben második lett a csapat, de Allegri távozásával véget ért egy korszak. A Milan már vele is megindult lefelé a lejtőn, de távozása után ez tovább folytatódott – kiöregedett játékosok, problémák a vezetőségnél; súlyos anyagi gondok léptek fel. Olaszország egyik legnépszerűbb, legsikeresebb klubja teljesen elvesztette az identitását, középszerű játékosok alkották a keretet, és korábbi, a klubnál sikeres játékosokat ültettek le a kispadra vezetőedzőnek. Allegri távozása és Pioli kinevezése között megfordult a kispadon Tassotti, Seedorf, Inzaghi, Mihajlovic, Brocchi, Montella, Gattuso és Giampaolo. Hat év alatt ez összesen nyolc név: átlagosan egy évet sem töltöttek ki az edzők.

Pioli átmeneti megoldásnak tűnt csak, hiszen a Milan már februárban tárgyalásokat kezdett Rangnickkal, és úgy tűnt, hogy ő lesz a vezetőedző és a sportigazgató is egyben. Ugyanakkor a koronavírus-járvány keresztbe tett ennek, és nem született megállapodás. Az olasz bajnokság is leállt, és várta mindenki, mi fog történni. A szezon nyáron folytatódott, és a Milan feléledt. Addigi pocsék játékuk sokat javult, igaz, az xG-t jelentősen túllőtte. Június óta 27 gólt szerzett úgy, hogy 19,81-es xG mutatóval rendelkezett a csapat. A Milan végül 66 pontot szerzett, és a 6. helyen végzett. A jó szereplés pedig megmentette Piolit, és a Milannál végül elálltak attól, hogy szerződtessék Rangnickot. Ennek köszönhetően Szoboszlai Dominik sem igazolt végül a csapatba, és a nagy átalakítási tervek is elmaradtak.

Pioli hosszabb távú kinevezése ellen szólt, hogy noha sokan jó edzőnek tartják, se az Internél, se a Laziónál, se a Fiorentinánál nem töltött el hosszú időt. A kezdeti sikerek ellenére sehol sem tudott megmaradni, így ez joggal merült fel a Milan esetében is. Egyelőre azonban rácáfol a kétkedőkre.

Piolo az AC Milan and SPAL találkozón, nem sokkal a kinevezése után

A Milan remek szereplése azonban nem jöhetett volna össze a svéd klasszis, Zlatan Ibrahimović nélkül, így ejtsük róla is néhány szót.

Amikor Ibrahimović súlyosan megsérült a Manchesterben, senki sem bízott abban, hogy ebből még komoly karrier lehet. A svéd csatár azonban felépült; otthagyta viszont a manchesteri csapatot, és eligazolt a tengerentúlra. Persze nem szabad lebecsülni az amerikai bajnokságot, de messze el van maradva az európai elittől. Amerikába levezetni mennek a sztárok; gondolhatunk David Beckhamre, David Villára vagy Steven Gerrardra. Ibrahimović letette ott is a névjegyét – 58 meccsen szerzett 53 gól, ez mindenképpen impozáns mutató. Amikor nagy meglepetésre télen visszatért Milánóba, sokan nem tartották ezt jó ötletnek. A Milan részéről kifogásolták, miért egy öreg legendában bíznak, és miért nem a fiatalokban. Továbbá kérdéses volt, milyen teljesítményre lesz képes a svéd csatár ennyi idősen. Nos, remek választ adott Ibrahimović. 18 meccsen szerzett tíz gólt, és érkezése remek hatást gyakorolt az együttesre. A klasszis persze magát meg nem hazudtolva nyilatkozott, miután 4–2-re verték a Juventust. „Öreg vagyok, ez nem titok, de az életkor csak egy szám. Jól dolgozom, megvan a megfelelő egyensúly, a mai napon többet játszottam, mint a legutóbbi találkozón. Jól érzem magam, hogy őszinte legyek, és minden lehetséges módon segíteni szeretnék ennek a csapatnak.”

Én vagyok az elnök, a játékos és az edző. Az egyedüli negatívum, hogy csak játékosként kapok fizetést.”

Szerencséje van a Juventusnak, mert ha az első naptól kezdve itt vagyok, megnyerjük a bajnokságot!”

Most itt van Ibra a szezon kezdetétől, és könnyen lehet, hogy neki köszönhetően lesz bajnok a Milan.

Milyen hatással bír a játékra és a csapatra Ibra? Kétségtelen, hogy a fiatalok felnéznek és hallgatnak rá, és a mentor szerepét tölti be. Nemrégiben például minden csapattársának adott egy Playstation 5-öt. Az ilyen gesztus, mint ez, kiemeli, hogy a hatalmas egó mögött milyen ember is rejtőzik. A csapat tele van rendkívül fiatal játékosokkal, mint például Tonali, aki húszéves, Rafael Leão és Brahim Díaz 21 éves, de Bennacer, Kessie, Calabria és Theo Hernández sem öreg a maguk 23 évével. Ezeknek a srácoknak Ibra volt a példakép, a sztár, amikor ők fiatalon fociztak, hatalmas löketet adhat nekik, hogy egy ekkora legenda van mellettük az öltözőben és a pályán is. A másik, amitől igazán szimpatikussá válhat, az, hogy miután felgyógyult a koronavírusból, közzétett egy videót, amelyben a járvány veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Milyen hatással van a pályán a Milan játékára? A svéd csatár parádés idényt fut, a Covid, illetve sérülések miatt hat meccsen lépett pályára, de ezeken tíz gólt szerzett! Ennél többet a csapat színeiben csak Marco van Basten szerzett, a holland a 1992/93-as szezont kezdte 12 góllal. Ibrának 90 percre lebontva 5,92 lövése van, 7,53-as xG-t hoz össze, és a meccsenkénti 1,27-es xG sem gyenge. Ezeket a számokat egyedül Cristiano Ronaldo tudja túlszárnyalni az olasz bajnokságban, de Európában is csak Lewandowski, Haaland, illetve Mbappé tud hasonló statisztikai adatokat felmutatni. A számokat nézve Ibra Európa top öt legjobb támadója közt van; teszi mindezt 39 évesen.

Zlatan Ibrahimović 39 évesen is a világ legjobbjai között van

A Napoli ellen megnyert mérkőzést választottuk ki, hogy elemezzük a Milan játékát, illetve Zlatan Ibrahimović hatását a csapatra. Először jöjjön néhány statisztikai adat az AC Milan idei szezonjáról. A Milan 21 gólt szerzett, ebből tízet a svéd csatár. Az eddigi találkozókon 22,28-as xG-t termelt az együttes, ennél többet csak az AS Roma hozott össze. A Milan tehát minimálisan rúgta csak alul az xG-jét. Amiben a Milannak még fejlődnie kell, és ahol lehetnek majd gondok, az a csapat védekezése. A nyolc kapott gól nem tűnik rossznak kilenc meccsen, ugyanakkor a 11,64-es xGA, vagyis a várható gólok száma már rosszabb képet fest. Minimális visszaesésre lehet számítani az együttestől, de a várható pontokat tekintve a milánói klub áll a legjobban. Piolo kizárólag a 4-2-3-1-es felállást alkalmazza, ami remekül is működik, ettől egyszer sem tért el az edző.

Térjünk rá ezek után a Napoli elleni találkozóra.

A Milan bátran letámadott, és nem engedte, hogy a Napoli könnyedén ki tudja hozni a labdát, erre itt egy remek példa.

Manolas tanácstalan, nem tudja hova adni a labdát, a három Milan-játékos szépen lezárja a passzsávokat, Ibra követi Koulibaly-t, így neki sem lehet adni a labdát.
Itt látni: három Milan-játékos is körülzárja a Napoli játékosait, és a hazaiak el is passzolták a labdát.

A Milan a 20. percben szerezte meg a vezetést, Theo Hernandez remekül adta be a labdát, de Ibrahimović mozgását és fejesét érdemes nézni.

Ibra a tizenhatosról indult, és nem akárki mellett fejelte be a gólt, zseniálisan mozgott és hagyta faképnél Koulibaly-t.
Erős, jól helyezett fejes volt ez.
A Napoli próbálkozott, hogy ki tudja hozni a labdát, és kijátssza a Milan presszingjét. Koulibaly kimozgott a balszélre, de Ibrahimović ide is követte.

Azt érdemes volt megfigyelni, hogy mikor a szenegáli védő már átlépett a térfél másik oldalára, a svéd csatár oda már nem követte, és Ibra legtöbbször sétált csak, nem vett aktívan részt a letámadásban.

A második félidőben Napoli-gól helyett ismét a Milan volt eredményes.

Çalhanoğlu előtt adódott nagy terület, aki remekül szögtette ki Rebić-et, aki kiválóan centerezett, és Ibra érkezett, hogy megszerezze a második gólját. Szépen végigvitte ezt a kontrát a Milan.

A svéd klasszist sérülés miatt kellett lecserélni a 79. percben, ami ijedelemre adhatott okot; végül, mint kiderült, Ibra sérülése nem komoly.

A Milan végül 3–1-re nyerte a találkozót, és így tíz év után nyert Nápolyban. Kérdés volt, hogyan fogja kezelni a svéd klasszis hiányát a csapat, de a Fiorentinát simán verték 2–0-ra Ibra hiányában is.

Bár még csak kilenc forduló telt el a bajnokságból, a Milan eddig rendkívül meggyőző. A Juventus szenved Pirlóval, már hat pontos hátrányban vannak, és egyelőre a többi rivális sem meggyőző. A Milan játéka szervezett, stabil. Jól támadnak le a játékosok, jól használja ki a csapat Ibrahimović erősségét, kiváló befejezőképességét. Çalhanoğlu jól irányítja az együttest, egy meccsen átlagosan 3,8 kulcspasszt oszt ki, ami egészen magas szám. Egyelőre tehát minden szép és minden jó Milánó piros-fekete részén, a csapat szurkolói pedig bíznak is benne, hogy minden így marad, és végre visszatér az elitbe a Milan.

Képek forrása: Digisport, transfermarkt.com, goal.com, seriaanalyzis.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]