Szombathelyre érkezik a Szabad Európa TV mozgó stúdiója

A Szabad Európa TV egy kísérleti retro-médium, amely a rendszerváltásról tudósít 30 év távlatából, és a mai szólásszabadság helyzetéről ’89 szemszögéből. Közvetít azonos helyen élők között, a közeli múlt és a sokszor távoli jelen között, a határokon át. Visszamegyünk az időben, hogy megkeressük azokat a pillanatokat, amelyek később a rendszerváltás meg nem valósult lehetőségeivé váltak – így kerülünk ’89 jövőjébe.

A projekt a budapesti székhelyű Pneuma Szöv. művészeti csoport és a KÖME – Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete kezdeményezésére jött létre öt ország különféle kulturális és oktatási intézményeinek együttműködésével. Helyi közreműködő a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium mozgókép- és animációkészítő szakja, valamint az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszéke.

Eleged van abból, hogy biztonságban, négy fal között fogyasztod a híreket?
Úgy érzed, nem változik semmi, legalábbis te sosem vagy ott? Lehet, hogy szándékosan kihagynak?

Akkor kapcsolj ki, indulj be, és csavarj át a Szabad Európa TV-re. A készüléket mi szolgáltatjuk. Csak itt, csak most. Frissen a múltból. Lesznek sztárvendégek, valós emberek, egyesült állatok, feltáratlan rejtélyek.

Te is elgondolkozol néha, hogy juthattunk idáig? Akkor gyere, idézd fel velünk.
Hozzuk el a tévébe a rendszerváltást.
A Szabad Európa TV rákérdez, kikutat, és ha kell, be is mutat.

A Szabad Európa TV köztéri akciókkal, interjúkon, archív anyagok gyűjtésén és színházi talk show-kon keresztül hozza létre a rendszerváltás folyamatosan bővülő archívumát. A kutatás 2020 tavaszán Szombathelyen és az osztrák–magyar határ környékén valósul meg, és részben nyilvános eseményeken keresztül zajlik. A bekapcsolódás lehetőségét folyamatosan hirdetni fogják plakátok, személyes megkeresések és a Facebook oldaluk segítségével.

Ha érdekel a projekt, és megszólalnál benne, ott a helyed az első nyilvános projekttalálkozón február 20-án 18 órától a BOHÉM Klubban! Az eseményen Mari & Marie sztármoderátorok mellett más meglepetésvendégek is részt vesznek majd.

A szervezők keresnek eltűnt dolgokat (pl. Lenin-szobor), személyes tárgyakat és emlékeket meghatározó események kapcsán. Ha van ilyen a birtokodban, szólj nekik és vidd magaddal!

A művészeti műhelymunkában való részvétel nemcsak a rendszerváltás egykori szereplői előtt nyitott, hanem fiatalok, egyetemisták előtt is. Kifejezetten cél különböző generációkhoz tartozó érdeklődők szólítása.

Maga a TV Free Europe szombathelyi állomása mellett Szlovéniában, (Nova Gorica), Dániában, Lipcsében és Budapesten is történnek aktivitások. A következő nyilvános esemény 2020. március 28-án Felsőőrön az Offenes Haus Oberwart/OHO-ban lesz, itt nyílik meg majd a Szabad Európa TV mozgó tárlata, színházi talk show-val egybekötve.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]