Titkos üzenetek híres festményekben – Avagy nézzünk a vászon mögé! 1. rész

Rengeteg nagyszerű festő tevékenykedett a múltban és tevékenykedik most is, de vajon ezek a festmények csupán szépek, vagy van valami mögöttes tartalom, esetleg rejtélyes dolog ezekben a művekben? Ezúttal nyolc híres festményt gyűjtöttem össze, amiknek bizony évek hosszú munkája árán, de kiderítették a titkát.

Mindannyian hallottunk már ezekről a festményekről, ha máshonnan nem, akkor legalább az iskolában művészettörténet- vagy irodalomórán. Persze ezek mind szépek és jók, valóban értékelni kell a történelmünk kultúráját, ám valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy ez a dolog a mostani fiatalságot már nem annyira fogja meg, és ez véleményem szerint teljesen rendben is van. Egy olyan világban élünk, ahol az internetnek hála bármit elérhetünk; folyamatosan érnek az impulzusok minket. Viszont van, ami az emberiséget a kezdetektől fogva érdekel és mozgat: a rejtélyek. Legyen az illető fiatal vagy idős, tanult vagy tanulatlan, a fantáziáját megmozgatják azok a dolgok, amikre nem tudunk magyarázatot.

8. Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora

Ez a festmény egy legendás műalkotás egy legendás festőtől, a reneszánsz korszak kiemelkedő darabja, ami 1498-ban készült el, és a Jézus keresztre feszítését megelőző utolsó vacsora eseményeit örökíti meg. Az a pillanat van rajta ábrázolva, miután Jézus kimondta, hogy egy közülük őt el fogja árulni. Mindenki valamilyen módon reagál rá, kivéve Jézus bal oldalán, a háttérben lévő Júdást. Ha a kenyereket és a kezeket pontokként jelöljük és egy skálába helyezzük, akkor az utolsó vacsora hivatalos zenéjét kaphatjuk meg. Ez volt az első festmény, amibe zenét rejtett el a készítője. Ezt Giovanni Maria fedezte fel és adta a világ tudtára nem is olyan régen. Nagyon érdekes, hogy a mai napig derülnek ki újabbnál újabb dolgok egy 1400-as években készült festményről. Ez is az alkotó sokszínűségét mutatja.

Fotó: dszilvia.blogspot.com

7. Vincent van Gogh: Éjjeli kávézó

Vincent van Gogh egy posztimpresszionista holland költő és festőművész volt, akinek művei eléggé egyedülállóak voltak. Azt általában sokan tudják róla, hogy levágta a saját fülét, amit aztán elpostázott szerelmének – nem vagyok benne biztos, hogy ez feltétlenül tetszett neki –, majd ezek után készített magáról egy önarcképet. Gogh erősen skizofrén ember volt; amikor rohamai voltak, akkor igazából nem egy kiszínezett változatát festette le a világnak, hanem azt, amit a saját szemével látott. A festményen alapvetően semmi furcsa dolgot nem látunk, a szokásos van Gogh-stílus: káprázatos játék a fényekkel és a színekkel. Elsőre mindössze csak egy nyugodt franciaországi estét mesél el a kép, viszont a kutatók azt állapították meg, hogy közel sem ennyiről van szó. Nézzük meg jobban a képet, de most csak a kávézóban ülőkre koncentráljunk! Mennyi ember látható a képen? Pontosan 12. Ez még lehet, hogy elsőre nem mond semmit, de figyeljük meg, hogy középen egy magas, hosszú hajú ember áll fehér ruhában, ráadásul több kereszt is fellelhető a képen. Ez valószínűleg nem csak egy utalás da Vinci festményére, ugyanakkor ez még kutatásra szorul.

Fotó: Wikipédia

6. Diego Rivera: Rockefeller Center

Rivera napjainkhoz legközelebb álló személy ezen a listán. A mexikói festő a kilencvenes években tevékenykedett. Itthon nem sokan ismerték a munkásságát. Fiatal korában körbejárta a világot és csendben figyelte a művészeket. Különösen nagy hatással volt rá Cézanne és Picasso. Megfigyelte a mexikói, az azték és a maja művészeteket is. Ezután belekezdett festői karrierjébe, ám nem volt éppen sikeresnek nevezhető. Akkoriban elég erős volt a cenzúra és ő kommunista témában festett, ami pont kedvezett az akkori hatalomnak. Megismerkedett Karl Marx írásaival, és ekkor már Oroszországban bőven zajlott a bolsevikok hatalomátvétele. Neve a Szovjetunióban és Amerikában is népszerű lett. Ez utóbbi volt, ahol munkát kapott: fessen a Rockefeller Centerben, viszont a képen feltűnik maga Lenin is. Ez nagyon nem tetszett a vezetőségnek, ezért megkérték, hogy távolítsa el, a festő viszont nemet mondott, ennek köszönhetően az egészet lefestették, hogy senki ne láthassa. Rivera nem hagyta annyiban és pontosan ugyanazt megalkotta egy híres mexikói múzeum falára, de úgy, hogy Lenin még jobban kivehető legyen a festményen.

Fotó: npr.org

5. Giotto di Bondone: Szent Ferenc élete

Az Assisi Szent Ferenc-bazilikában található freskó egy hatalmas részletességgel megalkotott mestermű, amiről hivatalosan csak 700 évvel a kép elkészülte után derült ki, hogy ki is festette. A művész nem más volt, mint az olasz Giotto di Bondone, aki 1267-ben született Firenzében. Ha csak ennyiből állna ez a festmény, mint amit látunk, valószínűleg nem került volna fel a listámra. Ám ha jobban szemügyre vesszük a felhőt, akkor a sátán képe rajzolódik ki belőle. A hajlott orrú, vigyorgó, sötét szarvakat viselő ördögfigurát elsőként Chiara Frugone olasz művészettörténész pillantotta meg a szent halálát bemutató képen. A templom padlójáról feltekintve nehéz kivenni az ördög vonásait, de közeli képeken kitűnően látszik az elbújtatott alak.

Fotó: mult-kor.hu

Hihetetlen, hogy ezek a festők milyen jól tudtak bánni a festővászonnal és ilyen apró üzeneteket, dallamokat tudtak elrejteni bennük. A rejtélyek sorozata itt még nem ért véget, ugyanis még négy festményről fogom lerántani a leplet, amik ugyancsak hasonló háttértartalommal bírnak.

 

Forrás: kultura.hu, Wikipédia, Youtube

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]