„Egy vereségből többet lehet tanulni, mint egy sima győzelemből!”

A SZoESE női röplabdacsapatának feladója, Gulkai Zsófi fogalmazta meg gondolatait idei szezonjukról. Céljuk a dobogó, de még sok mérkőzés áll előttük.

A hétvégén játszottátok le 12. mérkőzéseteket a szezonban. A hosszú pihenő után hogy ment a lányoknak a játék?

Már január 3-án megkezdtük a felkészülést az előttünk álló rájátszásra. Kezdetben, az edzések elején az erőnléti rész kapott nagyobb hangsúlyt, majd ahogy közeledett a meccs időpontja, úgy fokozatosan növekedett a labdás játékelemek gyakorlása. Ez alapozta meg, hogy jól kezdjük a 2019-es évet. Idei első mérkőzésünkön biztató játékkal, 3:0 arányban győztük le tatai ellenfelünket. Persze vannak még javítanivalóink, amiket az edzések alatt igyekszünk korrigálni.

A bajnokság fele telt el, mindenkivel játszottatok. Milyen az idei színvonal?

Az idei verseny lebonyolítása az előző évekhez képest megváltozott. A bajnokság első egyharmadában még szerepeltek az NB I-es bajnokság U-21-es csapatai az NB II. felnőtt versenyében, de ezek a csapatok már külön versenyeznek a végső sorrend kialakításáért. A változtatás miatt már „csak” NB II-es felnőtt csapatokkal fogunk mérkőzni.

A székesfehérvári alakulat mindössze két szettet veszített az eddigi küzdelmei során, ezzel elmondhatjuk, hogy jó eséllyel pályázik a dobogó legfelső fokára. A második helyen jelenleg a veszprémi csapat van, ahova egy korábbi válogatott feladó érkezett Kötél Zsanett személyében. Én egyébként a harmadik helyet tűztem ki célul, amelyet már megszereztünk, de ezt a szezon végéig meg is kell tartanunk. A további helyezésekért azonban nagy harc folyik.

Halmosi Noémi újra SZoESE mezben! Fotó: Tóth Dávid

Halmosi Noémi újra SZoESE mezben
Fotó: Tóth Dávid

7 győzelem, 5 vereség és 6. hely az eddigi mérlegetek. Reálisnak ítéled meg a csapat eddigi teljesítményét?

Az előző válaszomban kicsit előre szaladtam. Ha kivesszük az előttünk álló U-21-es csapatokat, akkor egyből a 3. helyre ugrunk fel. Ezt reálisnak tartom, bár a veszprémi csapattal sokkal szorosabb mérkőzésre számítok. Ha kiegyensúlyozottan tudjuk tartani a formánkat, akkor a dobogón zárhatjuk az idei szezont.

Az edzéseiteket nézve rendesen átalakult a tavalyi keret, szinte te és Kiss Laura maradtatok a régi motorosok közül, valamint Németh Erzsébet, aki még nem 100%-os.

Nem mondám, hogy nagyon átalakult volna a keret, mivel Halmosi Noémi ismét a SZoESE sorait erősíti, illetve Nagy Jennifer is a csapat tagja maradt; a régi motorosok névsora tehát igazán hosszú. Egy távozónk volt az előző évhez képest: Varga Nikolett, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni az idei szezont.
Két új játékosunk érkezett: Szalai Csenge és Lajos Rebeka.

Mire lehet képes ez a fiatal csapat?

Ha a saját játékunkat tudjuk játszani, és mindenki bele teszi a maga részét, akkor a csapatmunka kifizetődik. Véleményem szerint a dobogó megszerzésére és annak megtartására képesek vagyunk.

Tavaly gond volt a szoros bajnokik lezárásával, idén viszont kettőből kétszer is ti nyertétek meg az 5. szettet.

Mindkét mérkőzésen jobbak voltunk az ellenfelünknél, de a játék közepén a koncentráció-csökkenésből adódtak a vesztes szettek. Későn eszméltünk egy-egy ilyen filmszakadásból, így nem tudtunk szett közben fordítani. A nagy küzdés miatt tudtunk értékes pontokat menteni az elhúzódó mérkőzéseken.

Az is szembetűnő adat, hogy az összes vereség 0:3-mal fejeződött be. A fiatal csapat könnyebben feladja, elengedi a mérkőzést, ha nem úgy megy a játék az elején?

Nagyon fontos, hogy jól kezdjük a szetteket, mert ha nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogy mi szeretnénk, akkor a motiváció gyorsan szertefoszlik. Bár én azt mondom, hogy néha sokkal többet lehet tanulni egy 0:3-mas vereségből, mint egy 3:0-s győzelemből.

Gulkai Zsófi szerint képesek lehetnek megszerezni a dobogó egyik fokát! Fotó: Facebook

Gulkai Zsófi szerint képesek lehetnek megszerezni a dobogó egyik fokát
Fotó: Facebook

Mi lehet a cél a tavaszi fordulókra, milyen eredményeket vársz magatoktól?

Dobogóra várom a csapatot a szezon végén. Ebbe még beleszólhatnak a jelenleg mögöttünk álló csapatok is, de valójában számunkra mi magunk vagyunk a legfőbb ellenfél. Ha csapatként küzdünk, akkor a megérdemelt helyezés lesz a jutalmunk.

Min szeretnétek javítani a játékotokat illetően az elkövetkezendő bő három hónapban?

Mindig is nagy mumusunk volt a nyitás, nyitás-fogadás, ezt sokat gyakoroljuk az egész szezon alatt. Továbbá a védekezést kell mindenkinek olyan szinten elsajátítani, hogy csökkenteni tudjuk az olyan labdák számát, melyek egy ember elé, vagy éppen két ember közé esnek le.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]