Elkészült a hetedik kötet – A magyar nyelv nagyszótárának bemutatóján jártunk

A magyar nyelv igen színes és változatos – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint A magyar nyelv nagyszótára, melynek hetedik kötetét szerdán mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián. A szótár felépítését, valamint használati módjait Ittzés Nóra, a szótár főszerkesztője ismertette. A rendezvénynek a Nyelvtudományi Intézet adott otthont.

A kötet a korábbiakhoz hasonlóan igen nagy terjedelmű, az adott időhatárok között a teljességre törekedtek a szerkesztők. Történeti jellegű a kötet – tehát az 1700-as évekig visszanyúlóan használ fel több millió szöveget, úgynevezett korpuszt.

A meglehetősen nagy terjedelemnek nem más az oka, mint hogy a szerkesztők igyekeztek minden szónak a lehető legtöbb értelmezését megjeleníteni, valamint minél több információt róla. Így egy-egy szócikknél nemcsak különböző rétegnyelvek szempontjából értelmezhetjük az adott szót (szépirodalom, szaknyelvek, köznyelv, nyelvjárások, szleng, sajtónyelv), de nyelvtani jellemzőket is olvashatunk róla (például, hogy különböző szófaji besorolásokban milyen értelmezésekkel bír), lexikailag is meghatározhatjuk – tehát hogy milyen használati köre van –, továbbá megtaláljuk a különféle változatait, előfordulásának gyakoriságát, az előfordulását más szótárakban, valamint rengeteg példamondatot is találunk hozzá.

Mindent összevetve tehát nem meglepő, hogy a munkálatokhoz meglehetősen sok precizitás és odafigyelés kellett, amely a főszerkesztő elmondása alapján szakmailag nagy kihívást jelentett.

A szócikkíró csapat egyébként viszonylag kis létszámú, és főként friss diplomásokat foglalkoztatnak. A munka igen összetett, hosszú tanulási fázis után tudnak csak a jelentkezők munkába állni.

A szótárnak megjelent online változata is, melynek szerkesztéséért Kristóf Ibolya és Merényi Csaba felelnek, akik a rendezvény keretén belül bemutatták a felület működését. Az online szótár kétfajta nézetben elérhető: megtalálható a nyomtatott verzió is digitálisan, de mellette elérhető egy webes nézet is, amely kissé modernebb, strukturáltabb, jobban áttekinthető a felhasználók részére. A felület lehetővé teszi, hogy konkrét szócikkekre keressünk rá, valamint böngészhetünk betűrendben is a szavak között. Egy-egy szócikket kiválasztva a fő jelentések jelennek meg, ha pedig rájuk kattintunk, előbukkannak a példamondatok is, melyek által jobban megérthetjük a szó egyes jelentéseit.

A fejlesztők nem csak az új kiadáson dolgoztak, de egységesítették a korábbi kiadásokat is, valamint létrehoztak egy komplett keresőrendszert az egész állományban. Mindezen fejlesztéseknek köszönhető, hogy a szótár nemzetközi összehasonlításban is modernnek minősül.

Az esemény végén Tompa Andrea írónő frappánsan megfogalmazott beszédében jellemezte a szótárat. Mondandóját így zárta: “A nagyszótár mindenkié, ahogyan a nyelv is.”

A magyar nyelv nagyszótára már kapható a boltokban, így megtaláljuk őket a Libri és a Líra könyvesboltok polcain, ugyanakkor közvetlenül az MTA-tól is meg tudjuk rendelni kedvezményes áron. A következő kötet a szerkesztők reményei szerint két év múlva fog megjelenni, a teljes szótár pedig valószínűleg több mint húsz kötetből fog állni.

Szeressük tehát és ápoljuk nyelvünket, és annak színesítése céljából forgassuk a fent említett köteteket! Jó szótárolvasgatást mindenkinek!

További, a szótárral kapcsolatos információkat pedig itt találtok.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]