Diáknapi videók a ’70-es és ’80-as évekből

Ha május eleje, akkor Diáknapok. Ezt minden szombathelyi hallgató tudta már akkor is, amikor az intézményt még nem ELTE Savaria Egyetemi Központnak, hanem Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolának hívták.

A Diáknapokon számos program várta a hallgatókat, a vállalkozó kedvűek például pályázhattak a diákrektor címre is, amelyet a győztes egy évig viselhetett. A megmérettetés nem volt könnyű: több napig tartott, és az győzött, aki a legjobb csapatot gyűjtötte maga köré, amelynek tagjai mindenben segítették a rektorjelöltet.

A diákrektor-választást a szó szoros értelmében vett kampány előzte meg, ennek keretében a rektorcsapatok egyebek mellett plakátokat, újságokat vagy éppen filmeket készítettek. Utóbbiak egy része megtalálható a Videotorium elnevezésű archívumban is. Ezek közül választottunk ki ötöt, hogy segítségükkel felidézhesd a régi szombathelyi Diáknapok hangulatát. A filmek külön érdekessége, hogy azokban hallgatóként a helyi kulturális és közélet alakjai is felbukkannak – az alábbiak egyikében például Lovass Tibor, aki jelenleg a Szombathelyi Médiaközpont, valamint a Helyi Televíziók Országos Egyesülete vezetője.

Rákos József diáknapi filmje (1979.)

rákosjózsef.A filmet itt tudod megnézni.

Tarzan megmentése (1984.)

tarzanA filmet itt tudod megnézni.

Husimi-krimi só (1981.)

1981.A filmet itt tudod megnézni.

Legyen szerencsénk! paródia (1985.)

dn.A filmet itt tudod megnézni.

Narancs, a király (1984.)

narancs.A filmet itt tudod megnézni.

A Savaria Egyetemi Központ Videotorium-oldalát itt találod; cikkünk publikálásakor 972 felvétel szerepelt a listában.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]