„A diploma belépő a folyamatos tanulás világába.” – Keresztféléves diplomaosztó a SEK-en

Első keresztféléves diplomaosztó a SEK-en.

Február 17-én, szombat délelőtt boldog szülőkkel és hallgatókkal telt meg a szombathelyi Savaria Mozi Nagyterme, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjának első keresztféléves diplomaosztóját tartották. Az ünnepségen számos ELTE-s oktató és elöljáró, illetve a kétezer éves város vezetése is részt vett, de a főszereplők természetesen az immár diplomás fiatalok voltak.

Száznyolcvanegy hallgató abszolvált sikeresen idén januárban Szombathelyen, közülük több, mint kilencvennek állt módjában, hogy ünnepélyes külsőségek között, személyesen vegye át a többéves tanulmányok eredményét jelképező diplomát.

Az egyetem és a város vezetőinek ünnepélyes bevonulását követően az összegyűltek közösen énekelték el a Himnuszt, majd Lengyel Dominika ének-magyar tanárszakos hallgató előadásában a Vincze Zsigmond és Kulinyi Ernő által jegyzett Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt hallhatták, a felkészítőtanár Farkas Erzsébet főiskolai docens volt.

IMG_5066

Fotó: Mihajliv Renáta

Elsőként Dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ koordinációs rektorhelyettese köszöntette a vendégeket. „Minden család számára nagy boldogság a diploma átvételének pillanata.” – utalt a szülők, nagyszülők és barátok támogató közösségének fontosságára – „Ez az öröm állomása. Nem valaminek a vége, hanem egy új életszakasznak a kezdete.” A rektorhelyettes figyelmeztette a frissen végzett hallgatókat, hogy felelősségük van a világ alakításában, legyenek figyelmesek, hiszen a dezinformációk és álhírek világát éljük, ahol a személyes emberi kapcsolatok elsikkadnak, ugyanakkor fel is értékelődnek. Egy olyan világban, ahol naponta fejlődik a mesterséges intelligencia, amely már-már helyettünk gondolkodik, ott „a tudás megszerzése nem lezárult folyamat”, folyamatos önképzésre van szüksége az értelmiséget alkotó polgároknak. Ehhez a segítségnyújtás, a valóság és a tények megbízható közvetítése pedig az egyetemek feladata. Végül a megszerzett diploma értékére is kitért: „a legjobb egyetem legjobb diplomáját” tarthatják kezükben az ELTE-n végzettek.

Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja is kiemelte az élethosszig tartó tanulás fontosságát: „A diploma a belépő a folyamatos tanulás világába.” A negyedik ipari forradalom korszaka az egész társadalom számára izgalmas változásokat hoz majd, de az ELTE-n végzettek naprakész tudással néznek szembe ezekkel. Saját tapasztalatai közül kiemelte az egyetem közösségformáló hatását: ez a közeg alkalmas arra is, hogy több évtizedes barátságok és kapcsolatok szülessenek. Zárszavában arra kérte a frissdiplomásokat, hogy ha külföldre sodorja őket az élet, később hozzák haza az ott elsajátított tudást és fordítsák hazájuk épülésére.

IMG_5076

Fotó: Mihajliv Renáta

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője az esemény jelentőségét méltatta, hiszen a keresztféléves diplomaosztók között ez az első, ami az ELTE színeiben történik. Személyes élményként a saját diplomaosztóját idézte fel: annak idején szintén az ELTE-n szerzett diplomát, így már jár a most végzetteknek a „kolléga” megszólítás. Felidézte Pázmány Péter munkásságát, aki egy olyan intézményt hagyott az utókorra, ami az évszázadok viharai ellenére is fennmaradt és a tudás fellegvárává vált, sőt, megőrizte ősi szokásait, ceremóniáit.

Szombathely polgármestere, Dr. Puskás Tivadar azokhoz a tanévnyitó ünnepségekhez tért vissza gondolatban, ahol évekkel ezelőtt a Szombathelyen tanuló hallgatókat Savaria polgáraivá fogadták, így az egyetemről kikerülők a „mi ifjaink”, akiket szívesen lát a város. A polgármester is figyelmeztette a fiatalokat az értelmiségi lét felelősségére, majd jó egészséget és sok sikert kívánt.

Az ünnepi beszédeket a hagyományos eskü követte, majd minden hallgató átvehette diplomáját az ELTE karainak képviselőitől. A frissdiplomások nevében Kardos Lilla történelem-földrajzszakos tanár mondott köszönetet családjának, társainak és természetesen az iskola oktatóinak.

Galéria: Mihajliv Renáta

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]