Tudomány-népszerűsítés az Interneten

Vasárnap zárult a kutató bloggerek, web- és Facebook-oldalt szerkesztők negyedik virtuális seregszemléje a Kutatók a Neten 2014.

A rendezvény célja, hogy a kutatások iránt érdeklődők megismerkedhessenek a tudomány művelőinek hétköznapjaival és eredményeivel.

Az egyes standokat – melyeken a tudománynépszerűsítő internetes naplók részletes bemutatkozását és a bloggerek/weblapszerkesztők kutatási hátterét ismerhették meg – összesen 615-en keresték fel.

A Kutatók a Neten 2014 kedvenc blogja Györke Ágnes: London olvasatai című naplója lett (32,1 %). A blog azokhoz szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a metropolis mindennapi életébe irodalmi szövegeken és vizuális műalkotásokon keresztül.

A legkedveltebb (41,4 %) weboldal Pokorádi László kutatócsoportjának lapja lett (Virtual Lab of Process & System Modeling).

A Facebook-oldalak terén a legtöbb szavazatot a Szomszédaink voltak…, a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára készült online kiállítás (44,1 %) és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (40,4 %) kapták. Mindkét lap szerkesztője Dékány Szilveszter.

A NanoTudomány Nemzetközi Közösség ebben az évben is pályázatot hirdetett a középiskolásoknak és az egyetemistáknak. A pályázóknak fel kellett térképezniük a középiskolások és a kezdő egyetemisták körében legkedveltebb tudománynépszerűsítő programokat, internetes portálokat, rendezvényeket. A pályázónak a pályaválasztását befolyásoló tudománynépszerűsítő programot, rendezvényt vagy weboldalt kellett bemutatnia.

Középiskolai kategóriában I. helyezést ért el Becse Ábris, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákja (felkészítő tanár: Halász László), aki a Kutatók Éjszakája helyi rendezvényéről készült fotómontázzsal pályázott.

Az egyetemisták kategóriájában a zsűri I. helyezésben részesítette Horváth Adélt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatóját. Dolgozatában a Digital Humanities Awards rendezvényt mutatta be, rávilágítva, hogy mit nyújthatnak a bölcsészeti informatikában rejlő lehetőségek a tanároknak és kutatóknak.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: www.bekesifi.hu

Kép: palyazatok.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]