Korrupció és siker a TáTK-n

Két immár elismert magyar szociológus a korrupció hatékony lefolyásának leírására tett kísérletet, ám itthon nem díjazták. Amerikában annál inkább, ott eredménnyel szolgált a kutatás.

Az országunkban lévő kezdeti érdektelenség után most sikert ért el írásával két magyar szociológus, Jávor István és Jancsics Dávid az Amerikai Egyesült Államokban. Cikkük a SAGE journals lapjain jelent meg és az ott élő emberek elismerése szerint olyan irányból közelíti meg a témát, amelyből még eddig senki. Ezáltal augusztusban a szervezetszociológiával foglalkozó Academy of Management rangos díját nyerték el, amely a legjobb cikknek tüntette ki a tanulmányt.

Nem csak elismerték, de úgy vélik, a jövőbeli kutatások során is alapul szolgálhat ez a mostani és sokak számára evidens felfedezés, amely például választ ad arra, hogyan lehet szervezetben minimális szintre csökkenteni a korrupciót egy kis odafigyeléssel. Emellett még körüljárja a hierarchia hatását a rendszerre és ennek fontosságát, illetve szól a függőségi viszonyok létrejöttéről és arról, hogyan maradhat optimális egyensúlyban a rendszer avagy mitől borul fel.

A tudományos cikk absztraktját itt olvashatjátok el.

(Forrás: HVG)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]