Bronzkori sírok Nógrádban

3400 éves bronzkori leletre bukkantak az ELTE BTK régészei a Nógrád megyei Jobbágy község határában. Nem ez az első jelentős felfedezés a környéken, pár hete Szurdokpüspökiben, egy kilométernyire a mostani ásatástól, jégkorszaki mamutvadászatra utaló maradványokat és egy rézkori erődített telepet tártak fel.

„Valószínűleg az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai késő bronzkori régészeti lelőhely került elő…”– nyilatkozta Váczi Gábor, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársa. Az ásatás során több mint száz sírt tártak fel. Feltételezhetően több tanya vagy kisebb falvak lakóközösségei temetkeztek a feltárt sírokba.

A temetkezési szokás is igen vegyes volt. Míg a felnőtteket máglyán elhamvasztották, addig a gyermekek és a tizenévesek holttestét nem. A hamvak sírgödrökbe helyezése sem egységes, egyesek maradványait valamilyen edényben elhelyezve temették el, míg másokét csak beleszórták a sírba.

Az elhunytak mellé háztartási edényeiket és bronzékszereiket is elhelyezték, abban a hitben, hogy a túlvilágon is használni fogják azokat. A bronzékszerek egyébként megkönnyítik a régészek munkáját a temető időbeni beazonosítása során. Mivel a divat gyorsan változott, így száz éves pontossággal lehet következtetni az adott lelőhely korára.

A temetőt 500-600 sírosra becsülik. A lelőhely központi része épp a 21-es számú főút nyomvonala alatt található, így csak az út két oldalán lévő sírok feltárására van lehetősége a régészeknek.

(Forrás: mult-kor.hu)

(Kép: muemlekem.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]