Megszavazták a keretszámok eltörlését

Az alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás – döntötte el hétfőn az Országgyűlés.

Megszűnik a kormány hatásköre az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói létszám, azaz a keretszámok meghatározására. A felsőoktatás kormányszintű szabályozásának feladata továbbra is a szakminiszter felelőssége marad, ami a rendelkezésre álló támogatási formák, illetve az előírt minimális felvételi követelmények meghatározására vonatkozik. A miniszter évente határozattal állapítja meg azt, hogy mely szakokon vehető igénybe állami ösztöndíj, illetve részösztöndíj, a felvételhez szükséges minimális pontszámot pedig kormányrendelet szabályozza majd.

Az új szabályozás megteremti annak a lehetőségét, hogy a miniszter évente és szakonként is egyensúlyt teremtsen a jelentkezői igények, az állam és a piac elvárásai és a költségvetés lehetőségei, valamint a felsőoktatástól elvárt minőségi feltételek teljesítése között – áll a javaslat indoklásában. A mesterképzésben részben megmarad a létszámszabályozás.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyetemek teljesen kiszorulnak a felvételi eljárásból.

forrás: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]