Orbán szerint karácsonyra véget érnek a tüntetések

„Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!” – ezekkel a szavakkal értékelte a diáktüntetéseket a kormányfő.

„Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!” – bizonyos források szerint ezekkel a szavakkal értékelte a diáktüntetéseket Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén. A kormányfő szerint a tiltakozási hullám karácsonyra lecseng. A kormányfő kiemelte, hogy az első lépcsőnél nem voltak demonstrációk, a másodiknál azonban igen, éppen ezért nem három, hanem egy további lépésben változtatnak a felsőoktatáson.

A frakcióülésen a kormányfő elmondta: a képzés vagy ingyenes vagy költségtérítéses lesz. Egy másik képviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem lesz részösztöndíj. Ez ellentmondana annak a módosító javaslatnak, amelyet hétfőn nyújtottak be a felsőoktatási törvényhez. Ennek szövege folyamatosan állami (rész)ösztöndíjról beszél. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint az említett jogszabály-módosítás lehetőséget biztosít a részösztöndíjra, de a tervek szerint nem lesz ilyen.

Egyes források szerint az egyik kormánypárti politikus úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a tavalyi szinten lesz az államilag támogatott ingyenes helyek száma, „azaz 30 ezer körül”. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig azt mondta, hogy a 10 480 főnél „többen tanulhatnak ingyen 2013-ban”.

A röghöz kötés kapcsán még nem kristályosodott ki, hogy a diploma megszerzése után elkövetkező húsz évben a képzésre fordított évek kétszeresét vagy ennél kevesebbet kelljen a végzett hallgatóknak Magyarországon dolgozniuk.

Vélhetőleg megmarad az állami diákhitel, a kamat kétszázalékos marad. A hitel törlesztését egy négyéves türelmi időszak után kellene megkezdeni, de ha a hallgató ezután sem tudott elhelyezkedni, akkor addig nem kell fizetnie, amíg állást nem szerez. A hiteltörlesztés felfüggesztésére is lesz lehetőség abban az esetben, ha valaki munkanélkülivé válik.

A rosszul csengő „hitel” szó más névvel való helyettesítése is felmerült, a „hallgatói költség-hozzájárulás” elnevezést azonban elvetették.

(Index)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]