83 módosító javaslat a törvényhez

„Az Országgyűlés egy olyan tervezetet tárgyal, mely még tömeges korrekciókat követően sem lesz lényegesen jobb a jelenleginél, ugyanis megörökölte a hatályos Felsőoktatási Törvény koncepcionális problémáit.” – szögezte le Kalina Gergely, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A Hallgatói Önkormányzat szerdáig összesen több mint 80, többségében szövegszerű módosítást gyűjtött össze, melynek jelentős része alapjaiban határozza meg Magyarország felsőoktatásának, ezzel a jövő értelmiségének sorsát.

Facebookos közleményük szerint az ELTE HÖK javaslatai között indítványozza, hogy a döntéshozók szakítsanak a hallgatói munkavégzés megsarcolásával, állítsák vissza az ehhez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket. Ez a hazai kis- és középvállalkozások számára képzett, de megfizethető munkaerő bevonását tette lehetővé, ugyanakkor a fiataloknak szakmai gyakorlatot, ezzel pedig elhelyezkedési előnyt is biztosított.

A hallgatók aggályosnak tartják, hogy az alapszintűről mesterszintű képzésre felvételizők a jelenlegi tervezet alapján egy évig úgy is jogviszonyban részesülnének, hogy ehhez akár semmilyen tanulmány nem kapcsolódna. Ugyanakkor a doktori iskolába jelentkezőket kizárná még az adminisztrációs szempontból fontos nyári jogviszonyból is a törvény.

A hallgatói önkormányzat önmaga működésére is világos szabályokat kíván lefektetni, így törvényben tiltaná, hogy passzív – tehát tanulmányi kötelezettségeiket szüneteltető – hallgatók lássák el aktív társaik érdekvédelmét, töltsenek be posztot a szervezetben. Ezzel a jövőben is hiteles és kompetens képviseletet kívánnak megalapozni, ugyancsak e célból véglegesen kizárnák a válaszható hallgatók köréből büntetett előéletű társaikat.

A felsőoktatási politika egy régi hiányosságát orvosolva az ELTE HÖK kezdeményezi, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna.  Ez könnyebbség a tudás mobilitása terén, másrészt sok kiskaput ki is küszöböl.

Javaslatcsomagunkat eljuttattuk a HÖOK és számos honatya részére is. A közoktatási törvényhez érkezett több száz módosító indítvány példájából kiindulva az ELTE hallgatói érdekképviselete joggal bízik munkájának eredményességében.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]