Újra Filmklub az ÁJK-n!

A Nemzeti Filmintézettel együttműködésben útjára indult a FILMIO Filmklub az ÁJK-n. A vetítések az Egyetem téri épületben zajlanak, elsősorban hallgatóknak szólnak, de a szervezők nyitottak más egyetemi polgárok számára is.

A filmklub célja, hogy megismertessék a magyar filmművészet közelmúltban felújított, fontos darabjait. A filmek megnézését beszélgetés is követi minden alkalommal, filmtörténészek és -esztéták bevonásával.

A FILMIO Filmklub debütáló vetítése szeptember 29-én történt, méghozzá egy olyan meghatározó alkotással, mint az Eldorádó. Bereményi Géza klasszikusát 1988-ban forgatták. A film központi alakja Monori, a Teleki téri piac királya. Úgy véli, egyedül a pénznek van értelme; azzal vesz árut, zsarol meg embereket, sőt, még alkut is köt halállal, amikor torokgyíkos lesz az unokája. A kommunizmus egyre nagyobb térnyerése miatt azonban Monori alól is kezd kiszaladni a talaj. Az új ideológia megjelenésével sorra veszíti el az értékeit, és rá kell jönnie, hogy minden, amit eddig biztos pontnak hitt az életében, egy pillanat alatt megszűnhet, ha a hatalom úgy kívánja.

Jelenet A tizedes meg a többiek c. filmből. A klasszikus szatíra szakít a partizánromantikával és egy kisembert küld a háborúba (fotó: port.hu)

A következő program a filmklub palettáján október 13-án kerül majd bemutatásra, ez pedig nem lesz más, mint egy szintén közismert klasszikus, A tizedes meg a többiek. Keleti Márton 1965-ös fekete-fehér játékfilmje rengeteg humoros pillanattal kecsegtethet a rajongók számára. A háborús körülmények között is ügyeskedő, a jég hátán is megélő karakter alakja szakított a megszokott partizánromantikával, és a korában újdonságként hatóan a kisembert küldte a frontvonalra.

December 8-ig bezárólag a Filmklub számos olyan örökzölddel kecsegtet majd az érdeklődőknek, mint a Szindbád, a Szerelem vagy a Macskafogó.

A vetítések és az azokat követő beszélgetések helyszíne az Egyetem téri épület A/1-es terme, kezdete 18:00 óra. A filmklubot Rácz Anna vezeti. A vetítéseket minden alkalommal beszélgetés követi.

A korlátozott férőhelyek miatt a szervezők előzetes regisztrációt kérnek az anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címre. Az eseményre az ELTE JOKT rendezvényekre vonatkozó aktuális szabályai vonatkoznak, ezért azon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

További információkat a vetítésekről és a beszélgetésekről az alábbi linken találhattok.

Kiemelt kép: ajk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]