Eckhardt Gábor zongoraművész a Bolyai Kollégiumban

Szeptember 16-án Eckhardt Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész látogatott el a Bolyai Kollégiumba, ahol a heti rendszerességű előadássorozaton, a Csütörtök Estén tartott előadást Beethovenről, melyet zongorabemutatóval tett még színesebbé és izgalmasabbá.

Az 1992-es alapítású Bolyai Kollégium az ELTE Természettudományi és Informatika Karának szakkollégiuma. A kollégium célja elsődlegesen a kiemelkedő hallgatók felkészítése a nemzetközi tudományos életben való helytállásra és színvonalas kutatómunkára. A kollégium tagjai a szociálisan is érzékeny reálértelmiség közül kerülnek ki, ennek megfelelően nem csak természettudományokkal kapcsolatos programok, hanem kulturális rendezvények, interdiszciplináris előadássorozatok is zajlanak a kollégium falain belül.

A kollégium egyik legautentikusabb előadássorozata az alapítás óta minden héten megrendezésre kerülő Csütörtök Este, melynek keretein belül a kollégisták nem csak természettudósok, de írók, politikusok, társadalomtudósok, művészek vagy épp gazdasági szakemberek által vázolt problémákkal, kérdésekkel, aktualitásokkal is találkozhatnak. Az előadások témája rendkívül változatos, olyan híres személyiségek látogattak már el a kollégiumba, mint Faludy György, Göncz Árpád, Hoffmann Rózsa vagy Lovász László. Az előadók nagyon különböző területekről érkeznek, izgalmas, érdekes és gyakran társadalmilag fontos, releváns témákról beszélnek érzékenyítve ezzel mindenkit, aki az előadássorozatot látogatja.

„Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a tudomány iránt érzett lelkesedésemet ezzel a világosfejű, tiszta szívű csapattal – barátaimmal – egy jó beszélgetés keretében megoszthattam” – írta előadása után a vendégkönyvbe Csermely Péter, a SOTE Orvosi Vegytani és Patológiai Intézetének professzora.

Az előadások minden héten csütörtök este 18:15-től kezdődnek és körülbelül 1-1,5 órán át tartanak diszkusszióval együtt, amelynek keretében lehetőség van az előadótól kérdezni. Az előadások nyíltak, bárki számára látogathatóak, az adott félévi program pedig megtalálható a Bolyai honlapján.

Kollégisták lelkesen hallgatják az előadást

Az elmúlt héten Eckhardt Gábor zongoraművész látogatott el a kollégiumba és tartott izgalmas előadást Beethoven életéről, művészetéről, jelentőségéről és zenéjének zsenialitásáról. Az előadást természetesen zongoradallamok is kísérték, a kollégistáknak lehetősége volt mélyebben megismerni és megérteni Beethoven 5. Szimfóniájának akkordjait, amelyről az előadó egy kis zeneelméleti ismertetőt is adott.

Eckhardt Gábor a kortárs zene elkötelezettje, előadóművészeti tevékenységet nem csak itthon, hanem külföldön is folytat. Többek között hangversenyezett már Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Egyiptomban, Japánban és még a világ számos pontján. Kiváló előadó, nem csak a zongora mögött ülve varázsolja el közönségét, hanem érdekes előadása is lekötötte minden kollégista figyelmét, félig humorosan meg is jegyezte, hogy meglepte őt, hogy a természettudományi területek iránt elkötelezett hallgatók ilyen érdeklődéssel és figyelemmel forduljanak a zene és Beethoven felé.

Ha felkeltette érdeklődésedet az előadássorozat, gyere el október 14-én a következő előadásra, ahol Szőnyi Ferenc triatlonista fog előadást tartani A képesség határa, avagy: határtalanok vagyunk? címmel.

Képek: Várkonyi Dorka, szakkollégista

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]