Márciustól Budapest FotóFesztivál

Február 28-án újra nyit a Budapest FotóFesztivál, amely több helyszínen kínál számos érdekes kulturális programot a kortárs és klasszikus magyar, illetve a nemzetközi fotográfia iránt érdeklődőknek. A kiállítássorozatba több kulturális intézmény és múzeum is bekapcsolódott, így a különböző nézőpontok megismerése Budapest több művészeti központjába tett látogatással válik egésszé. Kiemelt céljuk, hogy a fesztivál ideje alatt a főváros is egy pezsgő fotográfiai központtá váljon.

A kortárs és klasszikus magyar, illetve a nemzetközi fotográfia értékeit és újdonságait több hónapon át tartó kiállítássorozat keretében mutatja be a Budapest FotóFesztivál. A kezdeményezés 2017 tavaszán indult sikeresen a főváros támogatásával, idén pedig már harmadik alkalommal rendezik meg. A rendezvénysorozatot változatos események, workshopok, múzeumpedagógiai programok teszik színesebbé, de az érdeklődők nem maradnak ki a szakmai oldalból sem: portfolio review, photobook-bemutató és fotómaraton is része a fesztiválnak.

Gerincét két sztárkiállítás adja, ahol ismert magyar és külföldi fotósok munkáiból mutatnak be válogatást. A fesztivál összefogja a Budapesten működő kulturális intézeteket, fotográfiával foglalkozó galériákat és múzeumokat, hiszen bekapcsolódásukkal a programba új lehetőséget kínálnak a különböző alkotói nézőpontok bemutatására.

© David Lynch SmallStories INTERIOR #1 – Courtesy: Item éditions, Paris  © David Lynch SmallStories THINKING OF CHILDHOOD  – Courtesy: Item éditions, Paris  © David Lynch SmallStories INTERIOR #5  – Courtesy: Item éditions, Paris

© David Lynch SmallStories INTERIOR #1 – Courtesy: Item éditions, Paris © David Lynch SmallStories THINKING OF CHILDHOOD – Courtesy: Item éditions, Paris © David Lynch SmallStories INTERIOR #5 – Courtesy: Item éditions, Paris

A fesztivál igazi különlegességgel, egyben egy közép-európai premierrel nyitja meg a 2019-es rendezvénysorozatot február 28-án, a Műcsarnokban. David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész fotókiállítását nézhetik meg az érdeklődők, melynek címe Small Stories / Kis történetek. A tárlat egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a Maison Européenne de la Photographie és az Item gallery közös szervezésében valósult meg. A kiállítás 2019. március 1-től június 2-ig látogatható, melynek kurátora Szarka Klára fotótörténész.

sajtofoto_L1A5300-c-Capa-Központ

A fesztivál keretén belül a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ismét megrendezi a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás-t. A 2019. április 5. és május 19. között látogatható tárlat olyan, mint egy hiteles képes krónika. A 37. Sajtófotó Pályázatra beküldött több ezer kép közül kiválasztott alkotások a legjobb magyar dokumentarista hagyományok nyomán születtek. A pályázat tizennégy kategóriája biztosítja, hogy a politika, a kultúra, a mindennapi élet és a sport legfontosabb pillanatai is egyformán helyet kapjanak a kiállításon.

Herendi Péter: Rigófütty, 2018

Herendi Péter: Rigófütty, 2018

A Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével egy egyedülálló vállalkozás eredményeként jött létre a Kamasz szelek fütyörésznek – Kányádi képfantáziák című kiállítás. A projekt lényege, hogy néhány kiválasztott Kányádi Sándor vers alapján a projektbe meghívott fotográfusok – Fiala Gábor, Herendi Péter és Kerekes Emőke a versszövegektől inspirálva készítenek képsorozatokat. Az így született tárlat nemcsak a nemrég elhunyt magyar költő, Kányádi Sándor poétikai világának újszerű értelmezéseit és prezentálását ígéri, hanem a kortárs magyar fotográfia számára is különleges lehetőség. A művészek a magyar fotóművészet különféle irányzataihoz tartoznak, s nem képillusztrációt készítenek, hanem a saját szuverén művészeti módszereikkel és megközelítéseikkel hozzák létre különleges szériáikat. A kiállítás március 8. és április 28. között tekinthető meg, kurátora Szarka Klára.

A fesztiválról, a kiállításokról és a pontos dátumokról a fesztivál weboldalán kaphat részletes tájékoztatást az, aki érdeklődik a fotózás, a magyar fotótörténet és a kortárs alkotók iránt.

Kiemelt kép forrása: budapestphotofestival.hu Szirányi István: Transzparencia I. 1979.
Forrás és a képek forrása: budapestphotofestival.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]