A Világ Múmiái már csak két napig fekszenek Budapesten

Hallottál már róla, hogy egy holttest természetesen is mumifikálódhat? Sőt, valószínűleg az egyiptomiak is innen vették az ötletet! Tudtad, hogy Magyarországon is találtak múmiákat? Bizony, a váci Fehérek templomában 265 egyén mumifikálódott! És azt tudtad, hogy Walt Disney is le akarta fagyasztatni a holttestét? Ez csak néhány apró morzsa a rengeteg érdekes információ közül. Kíváncsi vagy többre is? Tarts velem!

Az ígéret szép szó… Tehát egy-két izgalmas tényt még mindenképpen elárulok, ám nem szeretnék minden érdekességet lelőni! Egyszerűen azért, mert azt gondolom, megéri ellátogatni a Komplexbe és saját szemmel megnézni A Világ Múmiáit.  Minderre még vasárnapig, 20-áig van lehetőségetek. Hiszen ez egy mozgó kiállítás, először 2010-ben Los Angelesben nyílt meg, azóta folyamatosan vándorol. Európai premierjét a Titanic és a BODY kiállítást is lebonyolító JVS Group szervezte meg Prágában, a következő helyszín pedig már Budapest volt.

A kiállításon eredeti múmiák és a holttestekhez kapcsolódó tárgyak tekinthetők meg. A LA1-0294tárlat egy halottkultuszi áttekintéssel kezdődik, mely során megismerjük a különböző vallási és nemzetiségi temetkezésekhez kapcsolódó szokásokat. A korábbi kiállításokhoz hasonlóan a kevésbé szorgalmasak most is megspórolhatják az olvasást. Az infókat egy készülék segítségével hallgathatod, bár sokszor csak a főbb érdekességek hangzanak el. Szóval, azért néha nem árt rápillantani a táblára. Bemelegítésként egy rövid videó meséli el, mire is vett az érdeklődő jegyet. Kissé banálisan hangzik, de higgyétek el, nem az! Sok fontos információ kiderül belőle, amihez az elvárásaitokat tudjátok igazítani. Formáljátok újra azokat, különben csalódás lesz! Bevallom, a múmiákról alkotott fogalmam eddig nekem is csupán az egyiptomi fáraókig terjedt. Ha ehhez mérjük a kiállítást, nem lesz élvezetes, hiszen egyetlen egyiptomi fáraó múmiája sincs kiállítva. Bocsi, spoiler volt. A lényeg az, hogy már az elején legyetek figyelmesek és érdeklődők! Akkor biztosan tetszeni fog.

A Világ Múmiái felépítésében kifogástalan volt. A gondolatmenete logikus és abszolút követhető. Az információs táblák és a hallott szöveg is érthetően volt megalkotva. Ettől függetlenül: nem óvatoskodtak és nem kerteltek a megfogalmazásban! Ha egy múmia agyát úgy kell eltávolítani, hogy kampóval kevergetik a folyékony állapot eléréséig, majd hagyják kifolyni az orrán, akkor azt feketén-fehéren leírják. Ezért akár sokkoló hatása is lehet, bár erre a kiállítás elején külön felhívják a figyelmet. Továbbá kihangsúlyozzák a múmiák eredetiségét. Ezek a holttestek valaha érző lények voltak, családdal, barátokkal. Ilyen szemmel végignézni a tárlatot sokkal hátborzongatóbb, mint csak végigsuhanni rajta és tárgyiasítva szemlélni az ott fekvő testeket.

mumia-30

Most már itt az ideje betartani az ígéretem, és elárulni néhány konkrét részletet is. Megosztom veletek a személyes kedvenceimet. A prímet kétségtelenül a zsugorított zanza fejek vitték. A dél-amerikai indián törzsek kultuszába tartozott a legyőzött ellenségek fejének összezsugorítása. Ezeknek a pontos megnevezése: zanza fejek. Az eljárást a kiállítás részletesen ismerteti. Mindenesetre egyáltalán nem hétköznapi szokás! A másik favorit, ami valószínűleg nemzeti büszkeségből is fakad, a váci múmiák voltak. Engem teljesen lenyűgözött, hogy itthon is találtak múmiákat, és nem is akármennyit: 265-öt! Ebből a tárlaton hét, egykor élt ember története ismerhető meg. Nem semmi, ugye?

A Világ Múmiái egy interaktív kiállítás, ahol a szervezők törekednek minél jobban bevonni a résztvevőket. A körülbelül két órás tárlat végén már teljesen az időutazás része leszel. Elégedetten összegezheted majd a teljesítményed: végigjártad az egész Földet, megnézted az összes múmiát, és megtanultál egy csomó mindent.  Az élményeidet pedig már csak néhány hieroglifával firkantod le a papírra. Akár egy vérbeli egyiptomi.

Forrás: avilagmumiai.hu

Kép: avilagmumiai.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]