Legyél te is az egyetemi mentőcsapat tagja!

Mentőcsapat szerveződik a Savaria Egyetemi Központban, amely egy esetleges tűz, baleset vagy akár árvíz során megkönnyíti és segíti a szakemberek munkáját.

A Savaria Egyetemi Központ és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szoros együttműködésről szóló megállapodást kötött december 19-én. Ennek egyik eleme a hallgatókból és oktatókból álló mentőcsapat felállítása. A csapat céljairól Lenkai Nóra, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ hivatalvezetője és Lakatár Gábor a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a következőket mondta el rovatunknak: “A mentőcsapat megalakulásának célja, hogy az ELTE SEK hallgatói, oktatói is csatlakozzanak a jogszabályokban lefektetett azon alapelvhez, mely szerint a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy: tehát mindannyiunk – fiatalok, idősek, férfiak, nők – közös feladata Magyarország állampolgárainak, ezáltal saját magunk, családtagjaink, barátaink védelme. Fontos szempont, hogy az önkéntesség motiváló erejével, az egymásért és lakókörnyezetünkért felelősséget vállaló állampolgárok közössége alakul ki a mentőcsapat által; mindez az emberi élet és méltóság tiszteletben tartása mellett”.

A célok tehát világosan megfogalmazottak, de vajon miért lesz jó pontosan, ha az egyetemi központnak mentőcsapata lesz? Erre a válasz egészen egyszerű: ha tűz üt ki vagy baleset történik, akkor a csapattagok segítségével az épületben tartózkodók komoly sérülések nélkül juthatnak ki. Egy másik kockázati tényezőt pedig az egyetem előtti Perint-patak jelenthet: bár csapadékszegény időszakban békésen csordogál, egy-egy nagyobb esőzést követően hirtelen megemelkedik a vízszintje. A megyében az árvizek kialakulása rendkívül gyors, hamar vonulnak le a szűk, szabályozatlan medreikben, ezért fontos, hogy a védekezés mihamarabb és szakszerűen kezdetét vegye. Szombathelyen 1965-ben volt jelentős mértékű árvíz; akkora, hogy arra sem előtte, sem utána nem volt még példa. Talán most sokatok fejében az jár, hogy miért aggódunk emiatt, ha utoljára több mint 50 éve volt komoly árvíz? Ez valóban így van, de nem szabad elfelejtenünk, hogy előrejelzések szerint a klímaváltozás legsúlyosabb következménye a megyében a megnövekedett árvízveszély lehet. Ezek együttesen a mentőcsapat felállítását indokolják.

50686015_1108141756025699_6442344424516091904_n

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A mentőcsapat tagjának lenni kötelezettségekkel jár: egyrészt egy évben egyszer részt kell venni a kiürítési gyakorlatban, másrészt egy rövid oktatáson (30-45 perc), amire az előtte lévő napok valamelyikén kerül sor. “A mentőcsapat tagjai lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek „éles” helyzetek esetén az emberi élet és anyagi javak mentésében, megismerjék az ENSZ INSARAG kutatási-mentési alapelveit, amit készségszinten el is sajátíthatnak. A mentőcsapattagság alapesetben évente kettő nap elfoglaltságot jelent, ami rendszerben tartó és értesítési gyakorlatok formájában valósul meg. Ezen kívül lehetőség van szakköri, szemináriumi foglalkozás keretében mélyebb ismeretanyag elsajátítására” – tudtuk meg Lakatár Gábortól.

Lenkai Nóra elmondta, hogy a mentőcsapat első bevetése február 12-én délelőtt lesz, ekkor ugyanis kiürítési gyakorlatra kerül sor az egyetem épületében, ám a korábbiaknál komplexebb formában valósul most meg. A veszélyt észlelve a mentőcsapat szirénával jelzi azt, megkezdik a termek kiürítését, a folyosókon irányítva terelik az egyetem területén tartózkodókat, ügyelnek a higgadtság megőrzésére és arra, hogy mindenki gyorsan, balesetmentesen tudja elhagyni az épületet. Szükség esetén a kiérkező egységek munkáját is segíthetik, például az eltűnt hallgatók felkutatásában: elmondhatják, hogy mikor és hol látták őket utoljára és azt, hogy az adott pont hogyan közelíthető meg a leggyorsabban, hiszen helyismeretük nekik a legjobb.

A csapatban az alábbiakra mindenképpen szükség lesz:

  • parancsnok,
  • egészségügyis, aki ért a vér elállításához, a sebek fertőtlenítéséhez és bekötözéséhez,
  • kommunikációs, aki értesíti a megfelelő szerveket,
  • műszakis, aki ismeri a kiürítési útvonalakat és azt, hogy elektronikus tűz esetén mi a teendő,
  • erőember, aki tudja használni a tűzoltó készüléket

Tehát biztosan te is megtalálod a helyed a csapatban!

Akkor is jelentkezhetsz, ha nem tartod magad elég erősnek a homokzsákok cipeléséhez vagy a tűzoltó készülék használatához! “Mindenki olyan feladatot választhat a mentőcsapat teendői közül, amelyre személyisége, testi adottságai alkalmassá teszik. Ugyanolyan fontos feladat egy irányító, vagy informatikai háttér biztosítási feladat is, mint a homokzsák cipelése. Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a felderítési feladatok ellátása, melyek során a felderítő személy az első, aki belép a kárhelyszínre. Ez bizony nem kis bátorságot kíván meg az embertől! – fejtegette Lakatár Gábor, kiemelve: lányok is bátran jelentkezhetnek a mentőcsapatba, ugyanis “Vannak olyan feladatok, melyeket a lányok lelkiismeretesebben, empatikusabban tudnak ellátni, mint a fiúk. Ilyen például a logisztikai feladatok végzése, elsősegély- és lelkisegély nyújtása a bajba jutott embertársaknak”.

38033352_1823404781061002_7683346555788591104_o

Fotó: Kleinhappel Miklós

Lenkai Nóra továbbá elmondta, hogy miért is jó a mentőcsapat tagjának lenni:

  • Egy csapat tagjának lenni mindig jó dolog, hiszen összekovácsolja az embereket, valamint olyanokkal találkozhatsz, akikkel talán sosem futnál össze egyetemi tanulmányaid során.
  • Bármikor csatlakozhatnak ismerőseid és barátaid is.
  • Ha nem kívánod folytatni, következmények nélkül kiléphetsz.
  • Elismerő oklevélben részesülsz, hiszen kiemelkedő társadalmi tevékenységet végzel.
  • Ha kell, a Savaria Campus Iroda igazolást állít ki a tevékenységedről.
  • Megszerzett ismereteidet és gyakorlati tudásodat később is kamatoztatni tudod otthon, vagy ha tanár szakra jársz, akkor akár leendő pedagógusként is.
  • “Éles” helyzetben nyújtott szolgálatoddal kivívhatod a társadalom általi elismerést és megbecsülést.

Lakatár Gábor szerint “A jelentkező egy aktív, a környezetéért és embertársaiért felelősséget vállaló állampolgárokból alakult csapathoz csatlakozik. A csupa nagy betűvel írt CSAPAT egy önszerveződésű, a katasztrófavédelem szakmai támogatását, valamint az ELTE SEK elismerését és támogatását bíró mentőcsoport lesz, mely képes az egyetem és szűkebb pátriája védelmében részt venni”.

A mentőcsapathoz már biztosan csatlakozik a Savaria Egyetemi Központ vezetése és a Hallgatói Önkormányzat néhány tagja is. Ugye te sem szeretnél kimaradni a közös élményekből?

Jelentkezési űrlap hallgatóknak ide kattintva, oktatóknak pedig ide kattintva.

Ne habozz, jelentkezz most!

Kiemelt kép: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]