Be fog vonzani a Bánkitó promója

Régen láttunk olyan bensőséges és hangulatos promóciót, amit a kilenc éve minden évben megrendezett Bánkitó folytat. A fesztivált július 11 és 14. között rendezik, legújabb projektjükben pedig a fellépő zenekarok tagjait utaztatják le a helyszínre, ahol tavi környezetben vesznek fel velük akusztikus videókat.

A június 11-én felkerülő videóban a Hiperkarma-frontember, Bérczesi Robi énekli egy szál gitárral Bár itt lennél című dalát. A táj gyönyörű, a zene jó, az atmoszféra bevonz, a Bánkitó fesztivál valószínűleg tényleg veszett jó lesz, ha más nem, ez a felvétel simán meggyőz róla. Hasonló felvételeket egyébként három másik magyar bandával is készítettek, arról nincs infó, kik ők, de ettől csak izgalmasabb az egész.

Szépen lassan összeállt a fesztivál teljes line-upja, ahol a külföldi alterzenkarok (SUUNS, Iceage, Acid Arab) mellett itt lesz természetesen a magyar könnyűzene színe-java, nem beszélve a kevésbé ismert hazai elektronikus zenei előadókról, mint a Changing Grey vagy Bernáthy Zsiga.

Lesznek újdonságok is az idei Bánkitón. Többek között a Budapest Parkban működő lazulós-ivós-kertmozizós Nagyszünet, amely kiköltözik a fesztivál idejére a tó mellé, itt a két veretés közötti chill meg az akusztikus koncertek segítik a fesztiválozókat a regenerálódásra. Budapest egyik legkedveltebb romkocsmája, a Tinta is kitelepül a Bánki-tóra, méghozzá egy fákkal körülölelt, erdei tisztásra, a helyszín az S*10 nevet kapta.

És ugye, ahogy azt nagyon sokszor említeni is szoktuk a Bánkitó kapcsán, idén is fontos szerepet kapnak a fesztiválon a civil-kulturális programok, az idei téma a jövő, ezért is kapta a rendezvény ezen az éven a Bánkitó ’28 nevet. “Idén is civilekkel, zenészekkel, színészekkel és művészekkel vakarhatják majd a látogatók együtt a fejük, hogy a világ fordult ki a sarkából vagy csak fejjel lefelé tartjuk a térképünk. Napelemes mobilházból vagy robotkacsából lesz majd több? És melyik ellen kell harcolni? És mennyivel lehet még modernebb a modern művészet? És mindenekelőtt, ezek hogyan fognak a társadalomra hatni?” – fogalmaztak a szervezők.

Én még sosem voltam Bánkitó fesztiválon, de idén fixen elmegyek, pedig nincs dolog, amiért kevésbé rajonganék, mint a magyar alter meg a köré épülő szubkultúra, de a fesztivál társadalmi szerepvállalása, brandje, a helyszínről készült fotók, a promóció teljesen megfogott, és ez egy olyan atmoszféra, amibe bele akarok kóstolni. Szóval akkor gyertek Bánkitóra. Július 11. Vizsgák után van. Meg jó lesz.

 

Képek forrásai: Bánkitó fesztivál

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]