A 2018-as futball-világbajnokság gazdasági oldala – A vb helyszínei (3. rész)

Túlvagyunk az oroszországi futball-világbajnokság első körén, tehát bemutatkozott az összes stadion, helyszín. Mi sem maradhatunk le. A mostani cikkünkben az eddig nem említett futball-színházakat mutatjuk be.

Előző cikkünkből ismerős képpel kezdjük mai írásunkat is.

„Moszkvától Szocsiig, Kalinyingrádtól Jekatyerinburgig: tizenhárom városban tervezik megrendezni az oroszok a 2018-as futball-világbajnokságot. A FIFA/Reuters infografikán megtekinthetik a városok elhelyezkedését, a stadionok tervezett befogadóképességét, illetve azt, hogy milyen készültségi fokúak az arénák: a sötétbarna jelzés azt jelenti, hogy teljesen új stadiont építenek, a világosbarna pedig átalakítást.” Forrás: http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/vb-2018-az-oroszorszagi-vilagbajnoksag-helyszinei-infografika-2055123

„Moszkvától Szocsiig, Kalinyingrádtól Jekatyerinburgig: tizenhárom városban tervezik megrendezni az oroszok a 2018-as futball-világbajnokságot. A FIFA/Reuters infografikán megtekinthetik a városok elhelyezkedését, a stadionok tervezett befogadóképességét, illetve azt, hogy milyen készültségi fokúak az arénák: a sötétbarna jelzés azt jelenti, hogy teljesen új stadiont építenek, a világosbarna pedig átalakítást.”
Forrás: http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/vb-2018-az-oroszorszagi-vilagbajnoksag-helyszinei-infografika-2055123

Bemutató sorozatunkban még öt stadion szerepel, úgyhogy kezdjünk is neki!

Rosztov Aréna

A Rosztov Arénát 2015-ben kezdték el építeni, a 45 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény a világbajnokságot követően az FC Rosztov otthona lesz.  Az építkezés nem volt zökkenőmentes, ugyanis 2013-ban, még a földmunkák elkezdésekor öt második világháborús aknát találtak a területen. A város folyója, a Don bal partján épült stadion köré teljesen új szórakoztatóközpont is létesült éttermekkel, kávézókkal, vízparti sétánnyal. A világbajnokság után részben visszabontják az arénát 38 ezresre, a környéket pedig sport- és egészségcentrummá alakítják át: evezősközpont, vízisportaréna, jég- és kézilabdapálya, továbbá lovasközpont is lesz ott, amelyek mindenki számára nyitva állnak majd.

A stadiont hivatalosan 2018. április 15-én nyitották meg a Rosztov és a Habarovszk bajnoki mérkőzésével. Itt mutatkozik be a vb-n az ötszörös győztes Brazília a svájciak ellen, emellett további három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek benne.

Vb-meccsek a Rosztov Arénában:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 17. 20.00 Brazília-Svájc E
június 20 17.00 Uruguay – Szaúd-Arábia A
június 23 17.00 Koreai Köztársaság-Mexikó F
június 26. 20.00 Izland-Horvátország D
július 2. 20.00 G1-H2 (nyolcaddöntő)
Rosztovban a stadiont 2015 elején kezdték el építeni. Kép: Google

Rosztovban a stadiont 2015 elején kezdték el építeni.
Kép: Google

Nyizsnyij Novgorod Stadion

Hat mérkőzést, köztük két egyenes kieséses találkozót – egy-egy nyolcad- és negyeddöntőt – rendeznek a Nyizsnyij Novgorod Stadionban a labdarúgó-világbajnokságon.  Az Oka és a Volga folyók között felépült arénában két korábbi világbajnok pályára lép majd, a csoportküzdelmek során Argentína és Anglia is játszik itt. A helyszínen 45 ezren láthatják majd az együtteseket a kifejezetten a tornára épített létesítményben, amely közel fekszik a város egyik fő turisztikai látványosságának számító Alekszandr Nevszkij-székesegyházhoz.

A stadion 17,9 milliárd rubelből (75,1 milliárd forint) készült. Nyizsnyij Novgorodnak jelenleg nincsen első osztályú labdarúgócsapata, így a vb-t követően a második vonalbeli FC Olimpiec használja majd az arénát. A környéken létesülő multifunkcionális edző- és egészségközpont a lakosság minden tagja számára használható lesz, és a városvezetés tervei szerint a stadion mellett vízparti sétány, bicikliút és parkoló is létesül majd.

Vb-meccsek a Nyizsnyij Novgorod Stadionban:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 18. 14.00 Svédország-Koreai Köztársaság F
június 21 20.00 Argentína-Horvátország D
június 24 14.00 Anglia-Panama G
június 27. 20.00 Svájc-Costa Rica E
július 1. 20.00 D1-C2 (nyolcaddöntő)
július 6. 16.00 Negyeddöntő
A torna "legdrágább" stadionját 75 millárd forintnak megfelelő rubelből építették meg. Kép: Google

Az orosz szervezők nem sajnálták a pénzt. A novgorodi stadion 75 millárd forintnak megfelelő rubelből épült meg.
Kép: Google

Mordovia Aréna

A 45 ezres szaranszki Mordovia Aréna “melegséget sugárzó” narancssárga színével tűnik ki a labdarúgó-világbajnokság stadionjai közül.   Sok más arénához hasonlóan ez is folyóparton áll, s itt is a városrész rekonstrukciójával egybekötve készült el a létesítmény egy német építész, Tim Hupe tervei alapján.

Az aréna füvét Kanadából importálták, a gyepszőnyeg alá 37 kilométernyi fűtőcső került, emellett a hideg hónapokban felülről is melegítik. A vb-n négy csoportmérkőzést rendeznek benne, azután viszont a legfelső emeletet elbontják. Így 28 ezresre csökken a befogadóképesség a később a helyi FC Mordovia Szaranszk otthonául szolgáló létesítményben, amelyben egy röplabdára és kosárlabdára is alkalmas fedett csarnok is lesz.

 

Vb-meccsek a Mordovia Arénában:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 16. 18.00 Peru-Dánia C
június 19 20.00 Kolumbia-Japán H
június 25 20.00 Irán-Portugália B
június 28. 20.00 Panama-Tunézia G
A szaranszki stadion felső karéját a torna után lebontják, így figyelve a 100 %-os kihasználtságra! Kép: Google

A szaranszki stadion felső karéját a torna után lebontják, így figyelve a 100 %-os kihasználtságra!
Kép: Google

Kalinyingrád Stadion

A Litvánia és Lengyelország által körülhatárolt orosz exklávéban felépült Kalinyingrád Stadion a lengyel határtól mindössze 45 kilométerre található. A sorsolás úgy hozta, hogy hat európai válogatott is ott játszik majd a csoportkörben.  Az együttesek között ráadásul több olyan is akad, amelytől jó teljesítmény várható: Spanyolország, Anglia és Belgium csapata mellett a szerb, a horvát és a svájci szurkolók azok, akiknek nem kell túl messzire utazniuk kedvenc csapatuk mérkőzéséért. A 257 millió euróból (81 milliárd forint) felépült, a müncheni Allianz Aréna által ihletett létesítményben 35 ezer néző fér majd el, de a világbajnokság után 25 ezerre csökkentik a székek számát, s a tető egy részét is elbontják.

A stadion Kalinyingrád belvárosához közel, az Október-szigeten áll, melyen – sok más helyszínhez hasonlóan – egyúttal területrendezés is zajlott: a vb után közpark és folyóparti sétány létesül majd. Eredetileg 45 ezer férőhelyesre tervezték a létesítményt, ám a végül elfogadott terveken csak a vb-mérkőzésekre minimálisan megszabott 35 ezres befogadóképesség valósult meg. A stadion a torna után az FC Baltika otthona lesz.

Vb-meccsek a Kalinyingrád Stadion:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 16. 21.00 Horvátország-Nigéria D
június 22. 20.00 Szerbia-Svájc E
június 25 20.00 Spanyolország-Marokkó B
június 28. 20.00 Anglia-Belgium G
A 257 millió euróból (81 milliárd forint) megépült stadion, ősztől az FC Baltika otthona lesz. Kép: Google

A 257 millió euróból (81 milliárd forint) megépült stadion, ősztől az FC Baltika otthona lesz.
Kép: Google

 

Jekatyerinburg Aréna

Az oroszországi torna legkeletibb fekvésű stadionjában, a Jekatyerinburg Arénában négy mérkőzést rendeznek, melyeket közel 36 ezren tekinthetnek majd meg a helyszínen.   A Moszkvától légvonalban 1417 kilométerre található város az egyetlen Urálon túli helyszíne a világbajnokságnak. Az itteni négy találkozó érdekessége, hogy mind az öt, vb-n szereplő kontinentális szövetség legalább egy-egy képviselője pályára lép az arénában. A stadiont eredetileg 1957-ben emelték, s a moszkvai Luzsnyiki, illetve a szocsi Fist mellett ez a harmadik olyan aréna, amely egy már meglévő létesítményt felújítása.

Az újjáépítés során sok elemet meghagytak a régi, sztálinista kinézetből, ugyanakkor a stadionon kívülre később visszabontandó, 42 méter magas mobillelátókat emeltek, egészen egyedi külsőt kölcsönözve az épületnek. Az áprilisi tesztet sikeresnek minősítették a szakemberek. Az orosz bajnokság biztonsági főnöke elismerte, hogy előzetesen voltak kételyek, mivel először építettek ilyen jellegű lelátókat, de mindenki biztonságban volt, a szerkezet stabilan állt, nem imbolygott a szélben. A világbajnokság után 23 ezer fősre csökkentik a befogadóképességet, és az FK Ural otthona lesz majd a stadion.

Vb-meccsek a Jekatyerinburgi Központi Stadionban:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 15. 14.00 Egyiptom-Uruguay A
június 21. 14.00 Franciaország-Peru C
június 24 17.00 Japán-Szenegál H
június 27. 16.00 Mexikó-Svédország F
Az eredetileg 1957-ben felhúzott stadion újra régi szépségében a torna egyik ékköve. Kép: Google

Az eredetileg 1957-ben felhúzott stadion újra régi szépségében a torna egyik ékköve.
Kép: Google

Eddig minden a lehető legjobb forgatókönyv szerint zajlik Oroszországban. Izgalmas meccsek, jó hangulat másról nem is lehet hallani és ez egy jó szervezés ismérve. Bár még sok nap van július 15-ig, – akkor játsszák a világbajnokság döntőjét – de egyenlőre biztató, amit látunk. Következő cikkünkben a Világbajnokság pénzügyeivel fogunk foglalkozni, addig is jó szurkolást kívánok!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]