A 2018-as futball-világbajnokság gazdasági oldala – A vb helyszínei (2. rész)

Június 14-én magyar idő szerint 17.00-kor megkezdődött a nyár várva várt sporteseménye, a futball-világbajnokság. Sorozatunk mostani részében az egy hónapig tartó meccs dömpinghelyszíneit mutatjuk be. Jó olvasást!

Korábbi cikkünkben volt már róla szó, hogy több mint hét éve volt Oroszországnak felkészülni erre a világeseményre, amit – az utóbbi napok tapasztalata alapján – teljes mértékben kihasznált. A tizenhárom város stadionjai közül van teljesen új, amit az esemény miatt építettek fel, míg a többséget a vb-re újították fel, hogy minden igényt kielégítsenek.

„Moszkvától Szocsiig, Kalinyingrádtól Jekatyerinburgig: tizenhárom városban tervezik megrendezni az oroszok a 2018-as futball-világbajnokságot. A FIFA/Reuters infografikán megtekinthetik a városok elhelyezkedését, a stadionok tervezett befogadóképességét, illetve azt, hogy milyen készültségi fokúak az arénák: a sötétbarna jelzés azt jelenti, hogy teljesen új stadiont építenek, a világosbarna pedig átalakítást.”  Forrás: http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/vb-2018-az-oroszorszagi-vilagbajnoksag-helyszinei-infografika-2055123

„Moszkvától Szocsiig, Kalinyingrádtól Jekatyerinburgig: tizenhárom városban tervezik megrendezni az oroszok a 2018-as futball-világbajnokságot. A FIFA/Reuters infografikán megtekinthetik a városok elhelyezkedését, a stadionok tervezett befogadóképességét, illetve azt, hogy milyen készültségi fokúak az arénák: a sötétbarna jelzés azt jelenti, hogy teljesen új stadiont építenek, a világosbarna pedig átalakítást.”
Forrás: http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/vb-2018-az-oroszorszagi-vilagbajnoksag-helyszinei-infografika-2055123

Eheti írásomban a teljesség jegyében fogom bemutatni a helyszíneket, illetve a stadionokat és történetüket.

Kazany Aréna

A bő 45 ezres Kazany Arénát, amelyben a világbajnokságon hat mérkőzést – négy csoporttalálkozót, valamint egy-egy nyolcad- és negyeddöntőt – rendeznek, már 2013-ban átadták.  Azzal a céllal épült, hogy a Rubin labdarúgócsapatának legyen egy modern otthona, de itt rendezték a 2013-as nyári Universiade nyitó- és záróünnepségét, továbbá itt bonyolították le – a stadionba telepített medencében – a 2015-ös vizes világbajnokság úszóversenyeit.

A kivitelezés 2010 májusában indult és 2013 elejére be is fejeződött. Az Universiade után felújították a játékteret, és az első labdarúgó-mérkőzést 2013. szeptember 6-án játszották benne, amikor az oroszok 4-1-re verték a luxemburgiakat világbajnoki selejtezőn. A stadion – melynek építése mintegy 450 millió dollárnak megfelelő összegbe (118,8 milliárd forint) került – az egyik helyszíne volt a 2017-es Konföderációs Kupának.

Vb-meccsek a Kazany Arénában:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 16 12.00 Franciaország–Ausztrália C
június 20 20.00 Irán–Spanyolország B
június 24 20.00 Lengyelország–Kolumbia H
június 27. 16.00 Koreai Köztársaság–Németország F
június 30. 16.00 C1–D2 (nyolcaddöntő)
július 6. 20.00 Negyeddöntő
A Kazanyi Arénát 450 millió dollárért húzták fel! Forrás: Google

A Kazanyi Arénát 450 millió dollárért húzták fel!
Kép: Google

Luzsnyiki Stadion

Az 1956-ban átadott, 2017-re felújított Luzsnyiki Stadion lesz a központi helyszíne az oroszországi labdarúgó-világbajnokságnak, mivel itt rendezik a nyitó- és a zárómérkőzést is. A több mint 100 milliárd forintnak megfelelő összegbe került korszerűsítés nyomán immár 78 ezer helyett 81 ezer ülőhely várja a szurkolókat az arénában, amely a vb első és utolsó mérkőzése mellett további három csoporttalálkozónak, valamint egy-egy nyolcad- és elődöntőnek ad otthont. A Moszkva folyó partján emelt, egykor Központi Lenin Stadionnak nevezett, modernizált arénát tavaly november 11-én a hazai válogatott argentinok elleni barátságos mérkőzésével avatták fel, a meccset a vendégek nyerték 1-0-ra. A főpróba nem sikerült jól, a találkozót követően a rendőrség több környező utcát és fontos metrómegállót is lezárt, a szurkolókat kilométerekre elterelte. Többen arra panaszkodtak, hogy közel két óráig tartott, amíg a stadiontól elértek a földalattiig. Az orosz sajtó hibás tervezésről és teljes kudarcról írt. A városi tanács szóvivője elismerte, hogy hibáztak a szervezők, egyúttal hangsúlyozta: a problémákat a vb-ig ki kell javítani. A Luzsnyiki Stadion volt a központi helyszíne az 1980-as nyári olimpiának is, amelyre 103 ezresre bővítették. Itt rendezték a nyitó- és záróünnepséget, valamint az atlétikai versenyeket, a labdarúgódöntőt és a lovas eseményeket.

1982. október 20-án 66 halálos áldozatot követelő tragédia történt a stadionban, amikor a Szpartak Moszkva és a holland HFC Haarlem UEFA Kupa-találkozója zajlott. A mérkőzés 90. percében az 1-0-ra vezető Szpartak újabb gólt szerzett, emiatt a már hazafelé induló szurkolók visszaözönlöttek, a stadion folyosóin kitört pánikban sok embert agyontapostak, többen megfulladtak a tömeg nyomása alatt. Független források a hivatalos szovjet adatnál jóval több áldozatról számoltak be. Az 1990-es évek közepéig megmaradt a stadion bő 100 ezres befogadóképessége, de 1996-ban, amikor befedték és modernizálták a lelátót, kisebb lett a nézőtér. 1999-ben itt rendezték az AC Parma–Olympique Marseille UEFA Kupa-döntőt (3-0), 2008-ban pedig a Manchester United-Chelsea Bajnokok Ligája-finálét (1-1, tizenegyesekkel: 6-5). A legújabb felújítás előtti utolsó nagy sportesemény a 2013-as atlétikai világbajnokság volt. Az eddigi utolsó átépítés során többek között teljesen modernizálták a lelátókat, kibővítették a tetőszerkezetet, miközben a stadion külső megjelenését meghagyták.

Vb-meccsek a Luzsnyiki Stadionban:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 14 17.00 Oroszország–Szaúd-Arábia A
június 17 17.00 Németország–Mexikó F
június 20 14.00 Portugália–Marokkó B
június 26. 16.00 Dánia–Franciaország C
július 1. 16.00 B1–A2 (nyolcaddöntő)
július 11. 20.00 Elődöntő
július 15. 17.00 Döntő
A 66 éves stadion ad otthont a VB döntőnek. Forrás: Google

A 66 éves stadion ad otthont a vb-döntőnek
Kép: Google

Szpartak Stadion

A Luzsnyiki mellett a Szpartak Stadion a másik moszkvai helyszín az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon: a bő 45 ezres arénában négy csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. A létesítmény építését már 2007-ben el akarták kezdeni, de többszöri áttervezés után csak 2010-ben indult a beruházás, amely négy évig tartott. A Szpartak Moszkva 2013-ban névadó szponzori szerződést kötött egy helyi bankkal, így azóta Otkrityije Arénaként is ismert az otthona.

Az építkezésre 100 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek, a stadiont 2014. szeptember 5-én a Szpartak és a Crvena zvezda (1-1) mérkőzésével nyitották meg. A Szpartak Stadion az egyik helyszíne volt a világbajnokság tavalyi főpróbájának, a Konföderációs Kupának. A vb-n a csoportszakaszban itt rendezik többek között az Argentína–Izland mérkőzést, amelyre a döntő mellett a leggyorsabban elfogytak a jegyek.

Vb-meccsek a Szpartak Stadionban:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 16 15.00 Argentína–Izland D
június 19 14.00 Lengyelország–Szenegál H
június 23 14.00 Belgium–Tunézia G
június 27. 20.00 Szerbia–Brazília E
július 3. 20.00 H1–G2 (nyolcaddöntő)
A másik moszkvai stadion "csak" a nyolcaddöntőig kíséri a csapatokat. Forrás: Google

A másik moszkvai stadion “csak” a nyolcaddöntőig kíséri a csapatokat
Kép: Google

Szentpétervár Stadion

A Szentpétervár Stadion a moszkvai Luzsnyiki után a második legnagyobb létesítménye az oroszországi labdarúgó-világbajnokságnak. A 67 ezres arénában négy csoportmérkőzést, továbbá egy-egy nyolcad- és elődöntőt rendeznek, illetve ez lesz a helyszíne a bronzéremért sorra kerülő összecsapásnak is.   A korábbi Kirov Stadion helyén, a Kresztovszkij-szigeten épült aréna 2017 áprilisára készült el, a tavalyi Konföderációs Kupán itt rendezték többek között a nyitó- és a – a chileiek feletti 1-0-s német győzelemmel véget ért – zárómérkőzést.

A Zenit Arénaként, Kresztovszkij Stadionként vagy Pityer Arénaként is ismert létesítmény tervezése már 2005-ben elkezdődött, majd az első kivitelezési munkálatok 2008-ban indultak azzal, hogy 2009-re be is fejeződnek. Az építkezés azonban sokat csúszott, a stadiont át is kellett tervezni, hogy megfeleljen a nemzetközi szövetség előírásainak. A kivitelezést az elmúlt években több munkás halála és számos botrány kísérte. 2016 novemberében sikkasztás gyanújával nyomozást indítottak a város korábbi helyettes kormányzója ellen, a több mint tíz éven át tartó építkezést Dmitrij Medvegyev miniszterelnök 2016-ban szégyenletesnek nevezte. A végleges költség meghaladta az egymilliárd dollárt (264 milliárd forint), amellyel ez a valaha épült egyik legdrágább stadion. Az első hivatalos mérkőzést 2017. április 22-én játszották benne, azon a Zenit 2-0-ra verte bajnoki találkozón az Uralt. A stadiont a japán Kiso Kurokava tervezte, a formája egy űrhajóéra emlékeztet, tetőszerkezetét hatalmas oszlopok tartják.

Vb-meccsek a Szentpétervár Stadionban:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 15 17.00 Marokkó–Irán B
június 19 20.00 Oroszország–Egyiptom A
június 22 14.00 Brazília–Costa Rica E
június 26. 20.00 Nigéria–Argentína D
július 3. 16.00 F1–E2 (nyolcaddöntő)
július 10. 20.00 Elődöntő
július 14. 16.00 Bronzmérkőzés
A szentpétervári stadion szemet gyönyörködtető! Forrás: Google

A szentpétervári stadion szemet gyönyörködtető
Kép: Google

Fist Stadion

A szocsi Fist Stadiont a 2014-es téli olimpiára építették – 2013-ban adták át –, a játékokon a nyitó- és záróünnepség helyszíne volt.  Az ötkarikás események után kicsit több mint hatezer ülőhellyel bővítették a lelátót, így a világbajnokságon csaknem 48 ezren foglalhatnak helyet benne. Az átalakítási munkálatok, melyek a tetőszerkezetet is érintették, 2016 végére fejeződtek be.

A 2017-es Konföderációs Kupán már tesztelhette a nemzetközi szövetség is a létesítményt, amely a világbajnokságon négy csoportmérkőzésnek, illetve egy-egy nyolcad- és negyeddöntőnek ad otthont. A stadion a nevét a közeli Kaukázusban lévő Fist hegycsúcsról kapta. Az Olimpiai Parkban található, ahol közvetlenül a közelében, illetve a többi ötkarikás létesítmény között haladnak el az autók a szocsi Forma-1-es futam során.

Vb-meccsek a Fist Stadionban:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 15 20.00 Portugália–Spanyolország B
június 18 17.00 Belgium–Panama G
június 23 17.00 Németország–Svédország F
június 26. 16.00 Ausztrália–Peru C
június 30. 20.00 A1–B2 (nyolcaddöntő)
július 7. 20.00 Negyeddöntő
A Téli Olimpia "stadionja" 43 000 fős kapacitású. Kép: Google

A Téli Olimpia “stadionja” 43 000 fős kapacitású
Kép: Google

Volgográd Aréna

A labdarúgó-világbajnokságra újonnan felépített, 45 ezer néző befogadására alkalmas Volgográd Aréna négy csoportmérkőzésnek ad majd otthont.  A stadiont a város régi, Központi Stadion nevű arénája helyén építették fel 2015 és 2018 között. A létesítmény 16,4 milliárd rubelből (68 milliárd forint) épült a Volga folyó partján, a világtörténelem legvéresebb csatájának, a második világháborús sztálingrádi ütközetnek emléket állító hatalmas – 85 méter magas – női alakot ábrázoló szobor szomszédságában.

A stadionépítéssel együtt az addig jobbára alacsony értékű lakóházakból, raktárakból és laktanyákból álló környéket is újjáépítették. Az arénában, illetve mellette két nagy sportközpont és tíz különböző edzőterem is helyet kapott, a tervezett uszoda és lovasiskola azonban pénzügyi okok miatt végül nem készült el.  A vb után a helyi FC Rotor Volgograd otthona lesz a létesítmény, melynek lelátóját 35 ezer férőhelyesre szűkítik.

Vb-meccsek a Volgográd Arénában:

Dátum Időpont Mérkőzés Csoport
június 18. 20.00 Tunézia-Anglia G
június 22 17.00 Nigéria-Izland D
június 25 16.00 Szaúd-Arábia – Egyiptom A
június 28. 16.00 Japán-Lengyelország H
A volgográdi arénában "csak" csoportmeccseket rendeznek. Kép: Google

A volgográdi arénában “csak” csoportmeccseket rendeznek
Kép: Google

Az olvasónak nem kell kétségbe esnie, hogy mai részünkben csak hat stadionról esett szó. Idő és hely hiányában a másik hat stadionra következő részben kerül sor. Az eddig bemutatott hat stadion példájából is jól látható, hogy az orosz rendezők mindent megtettek, hogy a helyszínekre ne legyen panasz. A főszereplők jól érezhetik magukat, mind a gyepen, mind a lelátókon. Nagyon jó érzéssel töltheti el a pártatlan szurkolót, hogy egy hónapra a világ félretesz mindent, és csak a focinak él. Még a televízióból is érezhető, hogy pezseg az a sok kultúra, aminek otthont ad ebben az egy hónapban Oroszország.

Folytatás következik!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]