A szélmalom csak játszik veled – Malomfesztivál 2018. ajánló

Augusztus 16-18 között, ötödik alkalommal rendezik meg a vajdasági Orom falu területén a délvidékiek kedvenc nyárvégi mulatságát, a Malomfesztivált.

Öt évvel ezelőtt az egynapos Windmill Fesztivál szervezői gondoltak egyet, és vajdasági magyar fiataloknak alkotótábort hoztak létre a jelenlegi rendezvény keretein belül. A fesztivál viszont mindössze két évet élt meg, ennek a helyébe lépett a jelenlegi.

A buli koncepciója visszanyúlik a fesztiválok gyökereihez, vagyis, hogy a haverjainkkal kivonulunk a természetbe és rendkívül hangosan jól érezzük magunkat. Az Orom közepén található szélmalom és egymedencés strand köré sátortáborokat, italpultokat és színpadokat húznak fel a szervezők. Egy tanya-méretű, néhány száz négyzetméteres területet foglal el az egész rendezvény. A baráti hangulat és pár kupica jóféle pálinka remekül összehozza azt a nagyjából 1500-2000 embert, aki megfordul a fesztiválon. A helyiek mind vendégszeretőek, nem sajnálják megosztani az idelátogatókkal azt, amijük van. A közfelfogás szerint nincs olyan, hogy magyar vagy szerb pálinka, egyszerűen pálinka van.

A „Malom” idén is változatos és színes programmal várja az idelátogatókat. A Nagyszínpadon fellépnek olyan közönségkedvencek, mint a Bohemian Betyars, Lovasi András vagy a Góbé. Emellett a szerb könnyűzenei szcéna is képviselteti magát, a „szerb Nirvana”-ként fémjelzett Repetitor, a Stereo Banana és a regae-pop műfajában megszólaló Sin Seekas zenekarok személyében. Az Akácos színpadon pedig többek között a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány és a Tudósok zenekarok csillogtatják meg majd a tehetségüket.

Fények, tánc, pálinka

Fények, tánc, pálinka

A fesztivált megelőzően különböző workshopokra bárki jelentkezhet, hogy aztán a rendezvény ideje alatt a résztvevők bemutatják az elkészült alkotásaikat, ami lehet tánc, zene, film, fotó, színészet és irodalom (ezen belül slam is). Ezenkívül a fesztivál szervezői teret biztosítanak bármilyen önálló produkciónak, legyen az színházi, utcai, táncos, cirkuszi, zenei avagy edukatív. A Malomfesztivál olyannyira épít a közösségi szervezésre, hogy önkéntes segítőket is várnak, akiknek bérletet és étkezést is biztosítanak. Az említett lehetőségekre ezen linken lehet jelentkezni.

Az egész éjjen át tartó DJ-szettek és bulizás után megpihenhetünk chill-sátrakban, vagy megmártózhatunk a medencében. Ha megéhezünk, érdemes megkóstolni a pljeskavicát, ami kvázi egy lepénybe burkolt hús, vagy a csevapot, ami az előzőhöz hasonló húsból készült kolbászszerű étel. Ezek a magyar fesztiválviszonylathoz képest olcsón kaphatóak és rendkívül laktatóak. A sörért és a pálinkáért sem kell vagyonokat kifizetnünk, főleg ha az utóbbiból a helyiek szívesen kínálják körbe szinte az egész fesztivált, ezzel is lebontva azokat a társadalmi falakat, amik olyan hatalmasnak látszanak innen. Orom olyan, mintha Magyarország lenne, csak barátságosabbak és nyitottabbak az emberek. A Malomfesztiválon úgy érezhetjük, hogy egy hosszú bolyongás után végre hazaértünk.

Ne feledjétek, augusztus 16-18, Orom, Malomfesztivál!

További infók és jegyvásárlás a Malomfesztivál honlapján és a facebbok oldalán érhetőek el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]