Magyar Filmhét a Corvinban

Negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Filmhetet, ahol ismételten bemutatásra kerülnek az előző év legsikeresebb magyar nagyjátékfilmjei. Szokás szerint most is számos dokumentumfilm, rövidfilm és animációs film premierjén vehetünk részt, melyek közül a legkiemelkedőbbeket a Magyar Filmakadémia is díjazza majd.

Február 8-11. között rendezik meg a 4. Magyar Filmhetet, mégpedig az eddigiekhez képest új helyszínen, a Corvin moziban. A programsorozat már február 7-én kezdetét veszi, amikor Szabó István – korábban Oscar-díjra is jelölt –  Bizalom című alkotása tekinthető meg ismét mozivásznon. Nem ez lesz az egyetlen aranyszobrocskára jelölt film a programban, ugyanis ismét megtekinthető lesz Enyedi Ildikó nagyszerű mozija, a Testről és lélekről. Feltehetőleg hamar el fognak fogyni erre a vetítésre a jegyek, de a közeledő Oscar-gála hatására számos mozi felvette ismét a műsorára, így aki ismét (vagy először) szeretné megtekinteni moziban, annak akkor is lesz erre lehetősége, ha erről a vetítésről lemaradna.

Az előző év nagysikerű alkotásai közül ismételten megtekinthető lesz Mészáros Márta megrendítő erejű filmje, az Aurora Borealis – Északi fény, a legendás magyar versenylóról szóló film, a Kincsem, valamint Antal Nimród legutóbbi rendezése, A viszkis is. Szintén remek szórakozást jelenthet a Brazilok, a Jupiter holdja, az 1945, vagy Az állampolgár ismételt megtekintése, de azok a filmek is ismételten feltűnnek majd, amelyek nem feltétlenül örülhettek kritikai sikernek. Egyértelműen ebbe a kategóriába esik a Pappa Pia!, és sajnos a Budapest Noir is. Természetesen azoknak sem kell aggódniuk, akik új címeket keresnek majd a programban, mert nekik is kedvezni fog a Filmhét.

testről és lélekről

Négy különböző kategóriában (animáció, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm) száznál is több alkotás kerül először bemutatásra a Corvinban. Ezek közül az animációkat és a kisjátékfilmeket oly módon tömbösítve fogják levetíteni, hogy az összjátékidő hozzávetőlegesen elérje a másfél-két órát. Ennek köszönhetően egyetlen jegy áráért akár tucatnyi alkotást is megnézhetünk. Hasonló módon jelennek meg a dokumentumfilmek is, annyi eltéréssel csupán, hogy azok hosszától függően 2-4 mű lesz megtekinthető egyetlen jegy áráért. A tévéfilmeket – lévén kellően hosszúak – önmagukban nézhetik meg az érdeklődők.

A legjobb alkotásokat szokás szerint a Magyar Filmdíj különböző kategóriáiban díjazzák majd, amelyek a Filmakadémia tagjai ítélnek oda. Az eddigi szokásoktól eltérően a díjátadót egy önálló rendezvény formájában rendezik meg, nem pedig a Filmhét lezárásaként. A díjakat március 11-én adják át a győzteseknek, összesen 23 kategóriában.

A rendezvény pontos programjáról a Corvin mozi alábbi oldalán tájékozódhattok, míg az egyes filmekről a Filmhét hivatalos oldalán találhattok további információkat. Az egyes vetítésekre egységesen 500 forintba kerülnek a jegyek, érdemes lecsapni rájuk.

 

Képek forrása: Magyar Filmhét hivatalos oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]