Programajánló a regisztrációs hétre

Semmi programod nincs a jövő hétre? Már látod előre, hogy halálra fogod unni magad a regisztrációs héten? Nem bírsz ki az egyetem nélkül több napot? Mielőtt elvonási tüneteiddel orvoshoz fordulnál, tekintsd meg programajánlónkat a regisztrációs hétre.

Film és migráció – Február 7., szerda, 17:30

Beszélgetés Fáter Ambrus Légmell című filmjéről a Mérei Ferenc Szakkolégium szervezésében az ELTE BTK Főépület földszinti 34-es termében. A film egy magányos orvos történetét meséli el, aki hippokratészi esküje miatt köteles ellátni egy idős, beteg, szír menekült férfit. A kettejük között kialakult szimpátia miatt az orvos átértékeli életét.

A beszélgetés középpontjában az a kérdés áll majd, hogy egy személyes történeten keresztül miként jelenik meg a menekültkérdés a filmben. Hiszen a Légmell-ben egy súlyosan beteg, hús-vér menekültet ismerhetünk meg, nem pedig egy névtelen és arctalan „migránst”. A beszélgetés résztvevői Fáter Ambrus rendező, Gorácz Vanda vágó és Varga Balázs filmesztéta.

Facebook esemény itt.

Magyar Hebraisztikai Konferencia – Február 8., csütörtök, 9:00

A Magyar Hebraisztikai Társaság idén is megrendezi egynapos konferenciáját, amellyel a Társaság alapító elnöke, Schweitzer József egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emléke előtt tiszteleg. A konferenciát a ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszéke rendezi.

A konferenciát kettős céllal rendezik. Egyrészt fórumot biztosít a Magyar Hebraisztikai Társaság tagjainak, másrészt a magyarországi és határon túli hebraisták megismerhetik egymás kutatásait, reflektálhatnak egymás munkájára. Ezen kívül céljuk a hebraisztika és a társtudományok közötti párbeszéd elősegítése. Az idei konferencia témája is az utóbbihoz kapcsolódik, hiszen kiemelt céljuk az olyan kutatók részvételének bátorítása, akik rokon tudományokkal – többek között társadalomtörténettel, irodalomtörténettel, nyelvészettel, vallástudománnyal, antropológiával – foglalkoznak, és munkájuk hebraisztikai, judaisztikai, bibliatudományi vonatkozásai relevánsak lehetnek a Magyar Hebraisztikai Társaság tagjainak számára is.

A konferencia helyszíne: ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

Részletes programot itt találhattok.

Periodicitás időben és térben, kémiai és biológiai rendszerekben – Február 8., csütörtök, 17:00

Az „Alkímia ma” sorozat következő alkalmán Csörgeiné Kurin Krisztina, az ELTE Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi docense beszél a kémiai és biológiai rendszerek periodicitásáról. A periodicitás egy általános jelenség az anyagi világban: az anyagi rendszer olyan strukturáltságát jelenti, amelyben szabályosan ismétlődő szakaszok figyelhetők meg az időskálán, valamint a térkoordináták mentén. Ilyen például a bolygók Nap körüli mozgása, a nappalok, éjszakák, az évszakok ciklikus váltakozása vagy akár a szívműködés is. A periodikus jelenségek megértéséhez arra van szükség, hogy a végbemenő folyamatokat molekuláris szinten, kémia reakcióval modellezni tudjuk. Az előadásban azokról a különleges kémiai reakciókról lesz szó elsősorban, amelyek – speciális feltételek teljesülésekor – képesek időben szabályos jelek, ún. kémiai oszcillációk létrehozására és térben szabályos mintázatok kialakítására.

Az előadás helyszíne: ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

Az előadássorozat további programjait itt találhatjátok.

Forrás: elte.hu mhk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]