Egy film, amit látnod kell: 1945

Török Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró legújabb filmje minden eddiginél sikeresebbnek ígérkezik. Az 1945 című alkotás ugyanis bejutott a Berlinale Panoráma programjába, és ott került először bemutatásra Európában.

A szokatlan stílusú, kissé nyomasztó hangulatú 1945 nem a megszokott oldalról közelíti meg a zsidókérdést. A történet 1945. augusztus 12-én játszódik, és a világháború utáni újrakezdést mutatja be egy magyarországi falu népének életén keresztül. Ugyanakkor a nyugalmat megzavarja a faluba gyanús csomagokkal érkező két fekete ruhás idegen. A két zsidó férfi teljesen felforgatja az ottaniak életét, akiknek szembesülniük kell önmaguk és mások tetteivel is.

A régi filmeket idéző fekete-fehér fényképezés, Szemző Tibor zenéje, illetve a westernelemek olyan baljós, feszült légkört eredményeznek, amely teljesen fogságba ejti a nézőt és nem hagyja menekülni. E hatáshoz hozzájárul Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás és a többi kiváló színész alakítása.

Az 1945-öt a 2017-es Miami Filmfesztivál közönsége a legjobb filmnek választotta. Érdemes ellátogatni mostanában valamelyik moziba!

Forrás: origo.huport.hu

Kép: 24.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]