Újabb kötelező sorozat az HBO-tól: Westworld

Már végignézted a Trónok harca összes epizódját? A The Walking Deaddel is végeztél, és már a Stranger Thingsnek is minden részét láttad? Ha még nem tudod, hogy mit nézz két vizsga között – vagy karácsonykor a Reszkessetek, betörők! helyett –, akkor érdemes elolvasnod az ajánlónkat a Westworldről.

A Westworld egy, az HBO-n 2016 októberében bemutatott sorozat, amelyben a sci-fi, a western és a thriller rajongói is megtalálhatják az új kedvencüket, ugyanis mindhárom műfaj elemei feltűnnek benne. Az alapot két ʻ70-es évekbeli, Michael Crichton által jegyzett film szolgáltatta a történethez: a Feltámadt vadnyugat, illetve ennek folytatása, az Eljövendő világ.

Maga a sztori Westworldben, egy technikailag nagyon fejlett vadnyugati témájú kalandparkban játszódik. Ide bekerülve választhatnak a jól fizető vendégek, hogy milyen narratívát szeretnének követni: válhatnak vadnyugati aranyifjúvá, üldözhetnek bűnözőket, vagy akár maguk is fosztogathatnak banditaként, de ez csak néhány történetszál a sok száz közül. A játékosok a park teljes területén kedvük szerint cselekedhetnek mindenféle következmény vagy anélkül, hogy az androidok közbeszólnának.

Mik azok az androidok? Ők lakják Westworldöt; gyakorlatilag tökéletesen embernek kinéző „robotok”, akik ugyanúgy viselkednek, mint bármely halandó, azzal a különbséggel, hogy őket egy központból irányítják, nincsenek saját érzéseik vagy gondolataik, minden egy előre megírt programmal van beléjük táplálva.

Létezik, hogy valóban ennyire tökéletesen egyszerű ez a világ? Mióta Ford és Arnold megteremtette, azóta „a gép forog, az alkotó pihen”? Évtizedeken keresztül valóban működik, azonban Murphy törvénye szerint, „ami elromolhat, az el is romlik”, és bizony ez a törvény nem kíméli Westworldöt sem. Dióhéjban ennyit kell tudni a történetről – pontosabban: spoiler nélkül ennyit érdemes elmondani róla.

A szereplőket többnyire kevéssé ismert színészek formálják meg, de a főbb szerepeket azért sikerült a színészvilág két nagyjára osztani: Ed Harris játssza a fekete ruhás férfit, Anthony Hopkins pedig Robert Fordot, az egész park egyik megalkotóját. Szerencsére a sorozat rendezői a női nézőknek is kedveznek, így bekerült a sorozatba James Marsden is Teddyként.

Ezenkívül ami mellett nem tudok, és nem is szeretnék elmenni szó nélkül, hogy a főcímzene – és még sok, a sorozatban felcsendülő zene – annak a Ramin Djawadinak a munkája, aki a Trónok harca betétdalát is jegyzi. (Az első epizódban a Rolling Stones Paint it Black című slágerének a feldolgozását is hallhatjuk, ami legzseniálisabb az egész első évadban).

A Westworld pilotja egyébként az elmúlt három év legjobb premierjét hozta az HBO-nak, hasonló számokat csak a True Detective (A törvény nevében) 2014-es és a Boardwalk Empire (Gengszterkorzó) 2010-es nyitóepizódja tudott produkálni. Mindemellett azonban a Trónok harca számait nem sikerült felülmúlnia. Persze ettől függetlenül kiemelkedő sikernek örvend főként a nézők, de a kritikusok körében is. Az IMDB-n 8,9-es értékelésig sikerült eljutnia, míg a Rotten Tomatoes kritikusai 8,13 pontra értékelték – ugyanitt a nézők 92%-ának nyerte el a tetszését.
A sorozat sikerét látva nem csoda, hogy az HBO már be is rendelte annak folytatását, így 2018-ban – amire szerencsére már nem kell sokat várni  képernyőre is kerül majd a második évad.

Néhány kép a sorozatból:

MIB_ford_and_Teddy_Contrapasso

cq5dam.web.1200.675

westworld-episode-7-william-delores-snapmunk

Forrás: rottentomatoes.com, imdb.com, sorozatwiki.hu

Képek: rendszerigeny.hu, hbo.com, westworld.wikia.com, screencrush.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]