Slameszter elején – Évadot nyitott a Savaria Slam Poetry

A szerda esti egyetemi bulik helyett kulturális alternatívát kínál a Savaria Slam Poetry csapata. A nyári nosztalgia feltolulása miatt a kalandozóknak kedvezett a téma, ami szó szerint Edvencsör tájm volt. A meghívott vendégek ezúttal a Slam Poetry Győr klubestjeinek vezéregyéniségei, Baranyai Barna és Sallai Márk voltak.

Az évadnyitó klubest a megszokott színházi hét perccel kezdődött – nincs este csúszás nélkül. A zsűri asztala hívogatóan a színpad előtt állt, és minden szék tárt karfákkal várta a szigorú véleményezőket. De mielőtt a vad pontozásé lett volna a főszerep, az est egy Open Mic sessionnel kezdődött. A nyáron alkotott szövegek ilyenkor a helyükre kerülnek: a színpadra. Sokan nosztalgiából merítve készülnek az új évadra, viszont a nyáron sem pihenő slammerek gyakran a klubestekre betanult alkotásukkal érkeznek.

IMG_5693

Baranyai Barna és Sallai Márk a Slam Poetry Győr képviseletében érkeztek, s a „jó zsaru – rossz zsaru”-szerepeket kiosztva Barna viccelődött, Márk pedig lelket facsart. Mindketten elképesztően magas színvonalon bánnak a szavakkal, a nyelvvel, s remekül építenek ezek köré egy olyan előadásmódot, melynek eredménye: egy csendes, ámuló közönség. A versenyt is ők zsűrizték, kiegészülve még két taggal. A kalandozós téma tényleg magával ragadta a versenyzőket, s a belső utazásoktól egészen a komoly életutakig, valamint a vicces, olykor ironikus önfelismerésekig is eljutott.

IMG_5768

Az est külön érdekessége a kellékhasználat volt – ez alapvetően tilos a slam poetry esteken, viszont Szombathelyen szokássá vált, hogy a szabályokat inkább mi alakítjuk. Varga Mátyás az előadása alatt soronként lövette le magát a közönség néma kéztartásával. Aztán a végén előkerült egy fegyver. Természetesen csak a hatás kedvéért! De mind tudjuk, hogy olykor mennyire lenyűgöző tud lenni egy-egy performance, s az ember észre sem veszi, hirtelen mivel áll szemben. Mi épp a vaktöltény eldörrenésével…

A dobogó alakulása:

I. helyezett: Székely Zoárd ’Zozi’
II. helyezett: Mersich Ádám ’Meró’
III. helyezett: Rozmán Kristóf

A különdíj nyertese: Varga Mátyás ’WoK’

A fotókat a cikk szerzője készítette.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]