Ismét ELTE-s kutatók a Prima Primissima díj jelöltjei között

Idén 15. éve ítélik oda a Prima Primissima díjat a magyar művészeti, kulturális és tudományos élet kiemelkedő egyéniségeinek. Demján Sándor üzletember és vállalkozó, a kezdeményezés szülőatyja a Vállalkozók Országos Szövetségének segítségével 2003-ban hívta életre a rangos elismerést, amelynek hivatása „a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése,(…) pártoktól független erősítése.”

A 2017-es jelöltek között szerepel Vicsek Tamás akadémikus, az ELTE Fizikai Intézetének egyetemi tanára, és Lukács István, a Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatója. Nem ők az egyetlen ELTE-hez is köthető reménybeli díjazottak: Baló György szerkesztő és műsorvezető, aki magyar sajtó kategóriában kapott elismerést, 1965 és 1970 között járt magyar–angol–német szakra, de a „Prímások” közé tartozik Kiss Benedek költő irodalom kategóriában, továbbá Hámori Veronika tanár, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egykori igazgatója, aki a magyar oktatásért tett erőfeszítéseinek köszönhetően nyerte el a kitüntetést. Minden kategória három Prima-díjazottja közül kerül ki a Prima Primissima díj kitüntetettje.

15053129784368440_800x600

Vicsek Tamás az ELTE egyik legtöbbet idézett tudósa. Tagja az Amerikai Fizikai Társaságnak, a komplex alakzatok természetben történő kialakulásának neves kutatója. Fizikusdiplomáját Moszkvában szerezte meg 1972-ben, 1991-től pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kutat és dolgozik. Ő hívta életre a Biológiai Fizika Tanszéket 1998 januárjában. Számos külföldi intézményben volt vendégkutató, köztük a londoni King’s College-ban, a Yale Egyetemen és a Notre Dame Egyetemen is. 1999-ben Széchenyi-díjjal ismerték el. Csaknem 200 cikke jelent meg vezető nemzetközi folyóiratokban, köztük a Nature-ben több mint 10, és további 5 könyvet publikált szerzőként vagy szerkesztőként. Fraktálgeometriai módszerek segítségével sikerült értelmeznie és leírnia különböző jelenségeket, például a hegyvonulatokat, a hópelyheket, a baktériumtelepeket és az állatok, emberek, valamint repülő robotok csoportos mozgását. Állatviselkedéstani és szociálpszichológiai szempontból is érdekes eredményeket ért el, többek között az emberi viselkedés modellezésében, ezen belül a szinkronizáció, a pánik vagy a szociális hálózatok területén. Izgalmas kutatásairól mások mellett a BBC és a Discovery is készített műsort. Vicsek Tamás a magyar tudomány kategória egyik esélyese, jelölttársai Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, az MTA rendes tagja, valamint Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor.

image1493817041

Vicsek Tamás – fotó: Innotéka

Lukács István 1983-ban végzett az egyetem magyar–horvát–szerb szakán. 1993-ban tért vissza a Szláv Filológiai Tanszékre, amelyet 2003-tól vezet is. 2011-ben a Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatója lett. Az ELTE habilitált egyetemi tanárának szakterülete a horvát és szlovén irodalomtörténet, e tárgyban írt tanulmányai a Térközök és a Közel s távol című köteteiben jelentek meg. Tudományos munkáinak egy része a 19–20. század fordulójának irodalmi életéhez (premodern, modern, avantgarde), jelentős íróihoz (Silvije Strahimir Kranjčević, Miloslav Krleža, Ivan Cankar, Srečko Kosovel) kapcsolódik, másik része a korábbi évszázadok irodalmi jelenségeit (horvát passióhagyomány, szlovén romantika) vizsgálja. Legjelentősebb kroatisztikai eredménye egy Csíksomlyón felfedezett kaj-horvát nyelvű dramatizált Mária-siralom szerzőségének megállapítása, a szöveg filológiai és irodalomtörténeti elemzése, közreadása és fordítása. Bemutatta a horvát passióhagyomány közel egy évezredes történetét, a középkori kezdetektől egészen a közelmúltban gyűjtött folklórszövegekig. Lukács Istvánt a magyar oktatás és köznevelés kategóriában jelölték. A kategória további jelöltje Sótonyi Péter Tamás rektor, állatorvos-anatómus és a fentebb említett Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató.

lukács István

Lukács István – fotó: ELTE

A Prima Primissima díjra a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége, megyei és szekcióelnökei, a társadalmi tanácsadó testületének tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek jelölhetnek embereket.

Forrás: elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]