Minden, amit a Kutatók Éjszakájáról tudni szeretnél

2017. szeptember 29-én – immár 12. alkalommal – kerül megrendezésre Európa-szerte a Kutatók Éjszakája (European Researcher’s Night) tudománykommunikációs rendezvénysorozat. Az esemény célja a tudomány zárt, misztikus világának feloldása – ha csak egy éjszakára is.

european-researchers-night-news-image
Ez az ismeretterjesztő fesztivál az Európai Horizont 2020 keretprogramban fogalmazódott meg, azonban már rég túlnőtte annak határait. 2005 óta minden év szeptemberének utolsó péntekén tartják meg – mára már Európa 33 országában több mint 300 városban lehet a kutatók munkájába betekintést nyerni, játszani velük, beszélgetni a látottakról. Hazánkban (kezdetektől napjainkig) a programok látogatottsága nyolcezerről közel hetvenezerre nőtt – idén Magyarország összes régiójában elérhetőek ezek a programok az érdeklődők számára.
De kiket is céloz meg a Kutatók Éjszakája? Elsősorban a 10–18 éves korosztályra koncentrálnak a szervezők és a főszereplők, hiszen a rendezvény egyik célkitűzése a pályaválasztók szívének a tudományok felé való orientálása. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a programok úgy vannak kitalálva, hogy mindenki – az óvodásoktól egészen a nyugdíjasokig – megtalálja a neki kedveset, szórakoztatót, érdekeset. Ugyanis a rendezvénysorozat a tudomány minden ágát érinti: a természettudományokat, a műszaki tudományokat, az orvostudományokat, az agrártudományokat, a társadalomtudományokat, a bölcsészettudományokat és a művészeteket is!
A rendezvény jelszavaként ismert „Gyere be hozzánk, kimegyünk hozzád” mondat az esemény rugalmasságát szemlélteti: a labor- és intézménylátogatások biztosítása mellett a kutatók előadásokat és bemutatókat tartanak még olyan helyeken is (például idén a REGIO JÁTÉKban is lesznek programok), ahol nem igazán számítanánk rájuk.
21699365-Funny-Scientist-Or-Professor-Holding-A-Pointer-Stock-Vector-cartoon-scientist-teacher
Ennyi háttérinformáció után hadd mutassak egy kis ízelítőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem kínálatából, hiszen mi is kivesszük a részünket a jóból! (Részletes programsorozatot ide , illetve ide kattintva találsz!)
ELTE ÁJK
Talán az egyik legérdekesebb előadás az összes közül a Jog és politika a Trónok harca világában néven fut. Ha rajongó vagy, ha nem (ezek után biztosan az leszel), szeptember 29-én 21:30-tól 23:00-ig jelenésed van az ÁJK Aula Magnában!
ELTE BGGYK
A Bárczi felhozatalában szerepel a mozgástanulás, a beszédformák vizsgálgatása, de ami talán a legjobban kiemelendő, az a „Mozaik és/vagy képregény” – a „Tiszta szívvel” című film művészetterápiás szempontból (művészetalapú akciókutatás élőben) elnevezésű rendezvény. Ha van bármiféle érdeklődésed a művészetek iránt, 18:00-tól az Ecseri út 3-as szám alatt a helyed (B/302)!
ELTE BTK
Egyetemünk legnagyobb kara méltó marad címéhez, hisz rengeteg programmal várja az érdeklődőket. Többek közt nyelvészeti feladatokkal, előadásokkal tűzdelték tele programsorozatukat, ám A kínai tea művészete, fogyasztása és gyógyászati hatásai című előadás igazi „kellemeset a hasznossal” élménynek tűnik – nincs igazam? A 17:30–19:00 óráig tartó program az F épület Kodály-termében fog zajlani.
ELTE PPK
Rendkívül színes rendezvénypalettáról válogathatnak azok, akik szeptember 29-én a PPK-ra látogatnak. Kiemelni A párválasztás nyűge és nyila (IZU 403-as terem) című előadást tudom, ami két időpontban is indul a nagy érdeklődésre való tekintettel: 19:30-tól, majd 20:15-től.
ELTE TÓK
Ha már a párkapcsolatoknál tartunk, az erre való felkészülést nem lehet elég hamar elkezdeni! Tabuk helyett nyílt kommunikáció – szexuális nevelés koragyermekkorban – így hangzik a TÓK egyik legígéretesebb programjának a címe. Ha te is szereted az őszinteséget, feltétlenül ott a helyed!
ELTE TTK
Ha már egy természettudományi karon járunk, egyértelmű, hogy nálunk a legtöbb előadással, játékkal, laboratóriumi bemutatóval a Lágymányosi Campuson találkozhatunk. Lesz ott a helyes táplálkozás ismérvein túl az evolúcióról, dinoszauruszokról, titkosírásról és még sok minden másról is szó – megnyitják nekünk a lehetőségek tárházát! Mind közül talán a legígéretesebb a De miért?… néven futó, a kémiás épületben megrendezésre kerülő esemény (15 és 17 órai kezdettel is indul).
Kell ennél több meggyőző szó? Ó, igen: minden program ingyenes, a kistermekben lévőkre regisztráció szükséges,
más dolgod nincs is! Ünnepeld velünk a tudomány azon ágát, amelyik hozzád a legközelebb áll, illetve a legjobban érdekel! A szervezők szeretettel várnak minden (kicsit is) érdeklődő látogatót.

 

Források:www.kutatokejszakaja.hu, hu.wikipedia.org

Képek: elte.hu, ec.europa.eu, previews.123rf.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]