Jubileumi maratoni buli

Maratoni eseménnyel ünnepelte 10 éves születésnapját a BEAC Aerobik szakosztálya. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján megtartott bulin bemutatkozott az összes mozgásforma, amelyen az érdeklődök este 11 óráig az összeset kipróbálhatták.

kép1Az események délután 5 órakor kezdődtek. Gyors regisztráció és öltözés után a résztvevők máris a Pulay Eszter és Varga Réka által vezetett alakformáló edzésen találták magukat. Ha úgy tetszik, egy „laza” bemelegítéssel kezdődött el a szülinapi buli.

A 10 perces szünetben az ELTE cheerleadercsapata tartott egy rövid bemutatót, a látványos koreográfia hamar elnyerte a nézők tetszést.

18:00-kor a szakosztály edzőinek köredzése következett. A köredzés lényege, hogy több állomáson egy időben zajlik a munka. Aki egy állomással kész van, mehet a következőre. Ezáltal az összes izomcsoportot megmozgatják a sportolók.

A következő szünetben az ELTE Oriental Hastánc fellépését láthatta közönség. A párhazomosan zajló 5vös 5km célba érkezői is folyamatosan bekapcsolódtak, hogy továbbra is sportosan töltsék a napot.

Este 7 órakor vette kezdetét a meghívott sztárvendég, Péntek Enikő ZONA-s edzése – nem kímélte a résztvevőket, kemény 15 perces blokkokban izzasztott mindenkit. Saját fejlesztésű edzésmódszerét már több ezren követik az interneten, és ami talán még jobb hír: közülük rengetegen látogatják is az edzéseit! Azonban nem csak nők voltak jelen az eseményen. Az (alapvetően női sportágnak mondható) aerobikon két férfival is találkoztam.

torta1

A szülinapi torta

„Korábban a BME kötelékében dolgoztam, a sorozatos ülőmunka miatt gerinctornára volt szükségem, amikor munkahelyet váltottam, ott nem volt lehetőség ilyen dolgokra, de a testvéremtől halottam, hogy itt, az ELTE-n van gerinctorna, így hát azonnal megváltottam a bérletemet. Őszintén szólva nem is vártam, hogy ennyien lesznek, azt hittem, maximum egy kis tükrös teremben leszünk páran.” Azonban amikor megtudta, hogy aznap volt az aerobik-szakosztály szülinapja, már mindent megértett. Amikor arról kérdeztem, hogy milyen volt az edzés, hirtelen csak ennyit tudott mondani: „Nagyon elfáradtam!” Pár perccel később, amikor már nyugodtabban beszélgettünk, elmondta, hogy nagyon élvezte, és habár az utolsó sorban csinálta a gyakorlatokat, abszolút nem érezte magát zavarban, így csak biztatni tudja férfi társait, hogy ők is próbálják ki. Kollégája az első sorban nyomta végig az 50 perces kemény tornát. Amikor odamentem hozzá beszélgetni, hogy mégis milyen lehetett az első sorban tornázni, legnagyobb meglepetésemre ennyit mondott: „Én már nagyon régóta járok Enikő edzéseire, és nagyon élvezem őket, most sem akartam kihagyni. Gyerekkoromban már próbáltam ilyesfajta zenés mozgásformát, már akkor is nagyon tetszett, sosem zavart, hogy sok lány vesz körül.” Amikor arról kérdeztem, hogy miért sportol, ezt mondta: „Informatikusként dolgozom, fontos a kikapcsolódás, a mozgás, és hogy emberek között legyek. Jelenleg a maratonra készülök, de körbefutottam már a Balatont, és rengeteg versenyen indultam.” Miután magamhoz tértem a döbbenet után, megkérdeztem, hogy áll Péntek Enikő edzésein a női-férfi arány. „Szerencsére egyre többen vagyunk férfiak, ők is rájönnek, hogy ez nem ciki, hanem egy jó élmény, és borzasztó nagy állóképességet ad.” Ő is csak biztatni tud mindenkit arra, hogy mindegy, hogy mit, de sportoljon az ember.

srác

A kemény edzés után egy kötetlen beszélgetésen Enikő elmondta, hogy ismerkedett meg a sporttal, tanácsokkal látta el a hallgatóságot, és ő is felhívta a figyelmet a sport fontosságára. Szerinte nem az a fontos, hogy mindenki világbajnok legyen, csak sportoljon, és érezze jól magát a bőrében.

Az edzést követően fontos volt, hogy feltöltsük a kimerült energiaraktárakat. A 6 emeletes torta igazi cukorbomba volt, ami új erőt adott a résztvevőknek, hogy folytassák a bulit. Egyesek már a kezdésnél itt voltak, majd annyira elfáradtak, hogy alig bírtak menni, de végül boldogan és kellemesen elfáradva tértek haza. Többen pedig a torta után csatlakoztak. 20:30-kor egy kicsit „könnyebb sporttal” ismerkedtek a résztvevők: Mihalecz Imola jógaóráján frissült fel a test és a lélek. A jóga után a táncé volt a főszerep. Az ELTE Modern Jazztánc lépett fel, majd 21:30-tól Lakatos Eszter zumbaedzését próbálhatták ki az érdeklődök – már persze azok, akiknek ez még újdonság volt. Sokan aktív résztvevői az egyetemi életnek, nem egy hallgató már több éve jár az egyes sportórákra. Volt, aki a középiskolai barátnőjét hozta el, hogy  egymást segítsék az életmódváltásban.

A hosszú nap után mindenkire ráfért a nyújtás. A Péch Júlia vezette gyakorlatokkal mindenki könnyen megelőzhette az esetleges izomláz kialakulását. Este 11-kor pedig tombolahúzással és értékes nyereményekkel zárták a napot.

Mi pedig nem is mondhatunk mást, mint hogy BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, AEROBIK-SZAKOSZTÁLY!

És ne feledjétek: „Mozogni boldogság!”

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]