Ismerjétek meg a Lépjünk a holdra zenekart!

Posztapokaliptikus disztópiáról cikkezett az Ígéretes Titánok, amikor megjelent a gyöngyösi alterrockzenekar, a Lépjünk a holdra legújabb, Űrhajós című klipje. Megtudtunk néhány dolgot a bandáról, sőt még egy izgis anekdotát is ismertetünk, amelyből a nevük származik.

Ombódi András (gitár, ének), Kovács Áron (basszusgitár, vokál) és Bánszki Botond (dob) 2016-ban indultak Gyöngyösön, habár már előtte is évek óta zenéltek együtt. Ha meghallgatjuk dalaikat, egyértelműen érezhetjük a nagy magyar alterzenekarok hatását a Kispáltól a 30Y-ig, de a srácok a Red Hot Chilli Pepperst is inspirációként nevezik meg. Űrhajós című daluknak szerintem nagy előnye a szám felénél bekövetkező zenei váltás, amely előtt egy monoton, ugyanakkor dallamos részleten „kell átverekednünk magunkat”, érdekes, milyen komoly szerepe van a basszusszólamnak, bár ez betudható annak, hogy egyszerű, klasszikus, háromeszközös hangszerelést alkalmaz a banda. Kérdés, ezzel mennyire tud újító és egyedi zenei produkcióvá válni a hazai undergroundban. A dalszövegek megoldásai is idézik a ʻ90-es években fénykorukat élő neves magyar alterzenekarokat. Vegyülnek ugyanakkor generációs, 21. századi problémákkal, jelenségekkel. Kíváncsian várom, milyen irányba haladnak tovább.

Merthogy haladnak ám tovább, a nyár végén terveznek új dallal a nyilvánosság elé állni, a távolibb tervek közt pedig az első lemez kiadása is szerepel. A Facebook-oldalukról kiderül, hogy gyakran koncerteznek, hallhatjuk őket például az alsóörsi Zorall Sörolimpián.

És hogy honnan jött a név? Állítólag Neil Armstrong holdra lépésekor egy bizonyos Mr. Gorskynak kívánt sok szerencsét, aki szomszédja volt gyerekkorában, és a feleségétől azt az „ígéretet kapta”, hogy majd akkor fogja khm… egy bizonyos módon kényeztetni, „ha a szomszéd gyerek a holdra lép” – íme, sikerült. Érdekes, hogy épp ez motiválja a gyöngyösi srácokat, hogy zenéljenek, de ha így is van, kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk, inkább hallgassuk a Lépjünk a holdra zenekar dalait!

Kép: Lépjünk a holdra – Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]