Indítsd a szeptembert a közélet és a zene fesztiválján!

Vége a nyárnak, és búslakodsz, hogy idén már nem mehetsz több fesztiválra? Ne aggódj, van egy örömhírem számodra: szeptember elsejétől harmadikáig a városligeti napozótéren vigaszt találhatsz!

Mégpedig nem is akármilyet, hiszen Magyarország első közéleti diákfesztiválját rendezik meg, amely egy jótékonysági esemény is egyben. A Diákfeszt összeköti a kellemest a hasznossal. Ugyan a fesztivál fő célja az aktuális, fiatalokat érintő társadalmi és közéleti kérdések megvitatása, ettől függetlenül a zenét sem fogjuk hiányolni az ősz első hétvégéjén. De nézzük, mit is tartogat még számunkra a DiákFeszt!

Fiatalok összefogása alapján született meg a DiákFeszt, tehát egy nonprofit szervezet ötlete. A belépés teljesen ingyenes, ám a szervezők több helyen felhívják rá a figyelmet: a rendezvény lebonyolítása költségekkel jár. Ennek finanszírozására felajánlásokat gyűjtenek. A kiadásokon felül érkező támogatást pedig az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlják fel, akik a halmozottan hátrányos helyzetű diákokon segítenek. Hát így ér össze a buli és a jótékonyság, nem nagyszerű konvergencia?

A fesztivál fő célja a közélettel nem foglalkozó fiatalokat is bevonni az őket érintő kérdésekbe, és megmutatni, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem teher. Sőt: élvezetes és szórakoztató is lehet! Ezért fő célközönségként a diákságot határozták meg, ám a programok minden korosztály számára élvezhetőek lesznek. A szervezők mindenkit várnak szeretettel, akik tenni akarnak egy demokratikusabb Magyarország megvalósulásáért.

Javasolj! – összefoglalva egy szóban, hogy miben is különbözik ez egy hagyományos fesztiváltól. A rendezők folyamatosan várják az érdeklődők ötleteit, vitaindítóit, hogy milyen témákról beszélnének szívesen. Feldobták már a külföldi/itthoni munkavállalást, a kötelező szakmai érettségi gyors bevezetését és a BKK-hacker srác történetét is. Van bőven miről beszélnünk, így csak biztatni tudok mindenkit a gyűjtögetésre!

A zenei programok listája azonban már most sem szűkölködik! A fellépőknek eleget kellett tenniük egy fontos szempontnak, a koncertezésnek, mely a fesztivál jellegéből fakad. A szervezők igyekeztek olyan vendégeket hívni, akik művészetükkel képviselik a társadalmi felelősségvállalást, illetve valamilyen módon fontosnak tarják a közéleti kérdéseket. Színpadra áll többek között Petruska, az MDC és a The Shudras. Petruska András A Dal 2016 című televíziós műsorban tűnt fel, és ekkor ismertette meg velünk a magyar folklór, az angolszász rock és a tánczene ötvözetéből megszületett zenéjét. A DiákFeszten a lemezeket fogja pörgetni DJ Groovelyne és Yamina. Koncertet ad még a Fatal Error, a Néhai Bárány, a DLRM, a The Matter és a ZUP is. A rádiós toplistára került Orom utca 8. című zenéjét biztosan ismeritek a ZUP-nak. Az viszont újdonságnak számít, hogy a formáció új nevet visel. Muzsik és Volkova néven alkotnak és koncerteznek, ennek okát pedig stílusuk és dalaik megváltozásával magyarázták a banda tagjai. A zenei programok listája még így sem teljes, de nézzetek rá a DiákFeszt Facebook-oldalára, ott minden további zenekart és információt megtaláltok.

A fesztivál eseményei közül a slam poetry sem maradhat ki, ezúttal egy verseny formájában élvezhetjük majd a programot. A témában nincs megkötés: a szerelmet, az élet apróságait, de akár komolyabb társadalmi problémákat is fel lehet dolgozni. A szereplés előzetes jelentkezéshez kötött, melynek részleteit az esemény leírásában olvashatjátok.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő DiákFeszten lesz beszélgetés, előadás, művészet, koncert és buli. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy „értelem és érzelem” – csak hogy az elhunyt írónő 200 éves évfordulója előtt tisztelegjünk. Hamarosan találkozunk a közélet és a zene fesztiválján!

Ne felejtsétek: Városliget, szeptember 1–3.

Kiemelt kép: Diákfeszt

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]